Vianočná polievka

Vianočná polievka je neodeliteľnou súčasťou vianočného stolovania. Niekto si pripravuje hubovú vianočnú polievku iný zase práve tu kapustovú. My si dnes pripravíme práve tú kapustnicu. 

Potrebujete:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 200 g sušenej huby (napr. hríby)
  • 200 g údeného mäsa (napr. údená slanina alebo údená klobása)
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice mletej papriky
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička majoránky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej na dusenie
  • 1 l zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 zemiaky (voliteľné)

 

Vianočná polievka

Postup:

  1. Namáčajte sušené huby v dostatočnom množstve vody podľa pokynov na obale, kým nezmäknú. Potom ich nakrájajte na menšie kúsky.
  2. V hrnci rozohrejte olej a orestujte nasolenú slaninu alebo klobásu, až kým nevytvoria tuk.
  3. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte, kým cibuľa nezmäkne a nezarumenie sa.
  4. Pridajte kyslú kapustu a pokračujte v dusení a miešaní asi 10 minút.
  5. Pridajte nakrájané sušené huby a pokračujte v miešaní.
  6. Pridajte mletú papriku a premiešajte.
  7. Pridajte zeleninový vývar alebo vodu a nechajte polievku variť asi 45 minút na miernom ohni.
  8. Ak chcete, môžete pridať aj nakrájané zemiaky, ktoré pridajú do polievky väčšiu konzistenciu.
  9. Pred koncom varenia pridajte rasce, majoránku, soľ a čierne korenie podľa chuti.
  10. Podávajte horúcu s prílohou ako chlieb, zemiaky, kyslú smotanu alebo maslo.

Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave vianočnej polievky. Prajem vám veselé vianočné sviatky a dobrú chuť! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *