Vianočná polievka je neodeliteľnou súčasťou vianočného stolovania. Niekto si pripravuje hubovú vianočnú polievku iný zase práve tu kapustovú. My si dnes pripravíme práve tú kapustnicu.
Potrebujete:
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g sušenej huby (napr. hríby)
- 200 g údeného mäsa (napr. údená slanina alebo údená klobása)
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice mletej papriky
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička majoránky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na dusenie
- 1 l zeleninového vývaru alebo vody
- 2 zemiaky (voliteľné)
Vianočná polievka
Postup:
- Namáčajte sušené huby v dostatočnom množstve vody podľa pokynov na obale, kým nezmäknú. Potom ich nakrájajte na menšie kúsky.
- V hrnci rozohrejte olej a orestujte nasolenú slaninu alebo klobásu, až kým nevytvoria tuk.
- Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte, kým cibuľa nezmäkne a nezarumenie sa.
- Pridajte kyslú kapustu a pokračujte v dusení a miešaní asi 10 minút.
- Pridajte nakrájané sušené huby a pokračujte v miešaní.
- Pridajte mletú papriku a premiešajte.
- Pridajte zeleninový vývar alebo vodu a nechajte polievku variť asi 45 minút na miernom ohni.
- Ak chcete, môžete pridať aj nakrájané zemiaky, ktoré pridajú do polievky väčšiu konzistenciu.
- Pred koncom varenia pridajte rasce, majoránku, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Podávajte horúcu s prílohou ako chlieb, zemiaky, kyslú smotanu alebo maslo.
Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave vianočnej polievky. Prajem vám veselé vianočné sviatky a dobrú chuť! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.