Vianočná roláda

Vianočná roláda je jedinečný dezert, ktorý dodáva vianočnú atmosféru každému obľúbenému jedlu. Tu je jednoduchý recept na prípravu vianočnej rolády:

Suroviny:

  • 4 vajcia
  • 150 g cukru
  • 120 g múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • šťava a strúhaná kôra z 1 citróna
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 200 g malín alebo iného ovocia podľa chuti
  • práškový cukor na posypanie

 

Vianočná roláda

Postup:

  1. Vymiešajte vajcia s cukrom do peny pomocou mixéra.
  2. Pridajte múku, kypriaci prášok, vanilkový extrakt, šťavu a kôru z citróna a opatrne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  3. Nasypte cesto na plech vystlaný papierom na pečenie a v rovnomerne ho rozotrite.
  4. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 10-12 minút, alebo kým je cesto pekne zlatisto-hnedé.
  5. Vyberte plech z rúry a nechajte cesto vychladnúť.
  6. Keď je cesto chladné, posypte ho hrubou vrstvou práškového cukru.
  7. Položte čistý uterák na rolu a opatrne ju prevráťte na uterák.
  8. Opatrne odstráňte papier na pečenie.
  9. Na otočenú stranu cesta rovnomerne natrieme šľahačkou a vložíme ovocie (napríklad maliny) po celej ploche.
  10. Pomocou uteráka pomaly zrolujte cesto.
  11. Zabaľte roládu do uteráka a nechajte ju vychladnúť v chladničke aspoň 1 hodinu.
  12. Pred servírovaním posypte vianočnú roládu práškovým cukrom.

Takto pripravená vianočná roláda vyzerá nádherná a chutí vynikajúco. Prajeme vám dobrú chuť a veselé Vianoce!

 

 

2)

Vianočná roláda

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 4 veľké vajcia
  • 100 g cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 40 g kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • Štipka soli

Na krém:

  • 250 g masla (izbovej teploty)
  • 250 g práškového cukru
  • 200 g tvarohu (najlepšie jemného)
  • 1 vanilkový cukor
  • 2-3 lyžice mlieka (podľa potreby)

Na potretie:

  • 100 g tmavej čokolády (na polevu)
  • 2-3 lyžice smotany na šľahanie

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • Rúru predhrejeme na 180 °C.
    • Vyšľaháme vajcia s cukrom do svetlej a nadýchanej zmesi.
    • V inej miske si zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ.
    • Zmes múky a kakaa opatrne vmiešame do vaječnej zmesi.
    • Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
  2. Pečenie:

    • Cesto pečieme približne 10-12 minút, kým nie je spružné na dotyk.
    • Po upečení ihneď vyberieme z rúry a prevrátime na utierku posypanú cukrom.
    • Odstránime papier na pečenie a cesto zrolujeme spolu s utierkou, necháme vychladnúť.
  3. Príprava krému:

    • Maslo vyšľaháme do krémovej konzistencie.
    • Postupne prikladáme práškový cukor, vanilkový cukor a tvaroh.
    • Dobre premiešame, aby sa ingrediencie spojili a získali hladký krém. Ak je krém príliš hustý, pridáme mlieko.
  4. Plnenie rolády:

    • Po vychladnutí odrolujeme cesto, odstránime utierku a natrieme ho pripraveným krémom.
    • Roládu opatrne zrolujeme späť do tvaru a necháme ju ešte trochu stuhnúť v chladničke.
  5. Príprava polevy:

    • Čokoládu rozpustíme so smotanou na šľahanie nad parným kúpeľom alebo v mikrovlnnej rúre, pričom dávame pozor, aby sa nepremiešala.
    • Polevu necháme trošku vychladnúť, aby bola kvalitne natieraná.
  6. Pokládanie rolády:

    • Zpevnenú roládu vložíme na servisný tanier a polejeme ju čokoládovou polevou.
    • Podľa chuti môžeme ozdobiť strúhanou čokoládou alebo cukrovou posypkou.
  7. Podávanie:

    • Necháme roládu stuhnúť v chladničke aspoň hodinu pred podávaním.
    • Ňou sa môžete podeliť s rodinou a priateľmi počas vianočných sviatkov!

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *