Vianočná roláda

Vianočná roláda je originálny dezert, ktorý pridáva vianočnú atmosféru každému milovanému jedlu. Tu je ľahký recept na prípravu vianočnej rolády:

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 150 g cukru
  • 120 g múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • šťava a nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 200 g malín alebo iného ovocia podľa vlastného výberu
  • práškový cukor na posypanie

 

Vianočná roláda

Príprava:

  1. V mixéri vyšľahajte vajcia s cukrom až do konzistencie peny.
  2. Pridajte múku, prášok do pečiva, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a kôru, a jemne premiešajte, aby sa všetko dôkladne spojilo.
  3. Vylejte cesto na plech obložený papierom na pečenie a rovnomerne ho rozotrite.
  4. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10-12 minút, alebo do zlatista.
  5. Vyberte plech z rúry a nechajte cesto vychladnúť.
  6. Akonáhle je cesto chladné, posypte ho štedrou vrstvou práškového cukru.
  7. Položte čistý uterák na roládu a opatrne ju prevráťte na uterák.
  8. Odznačte papier na pečenie.
  9. Na otočenú stranu cesta rovnomerne natrite šľahačku a pokryte ovocím (napríklad malinami) po celej ploche.
  10. Pomocou uteráka dôkladne zrolujte cesto.
  11. Zabaliť roládu do uteráka a umiestniť do chladničky na minimálne 1 hodinu na vychladnutie.
  12. Pred podávaním posypte vianočnú roládu práškovým cukrom.

Takto vytvorená vianočná roláda vyzerá skvostne a chutí vynikajúco. Prajeme vám dobrú chuť a šťastné Vianoce!

 

Vianočná roláda - 2

2) Vianočná roláda

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 4 veľké vajcia
  • 100 g cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 40 g kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • Štipka soli

Na krém:

  • 250 g masla (izbovej teploty)
  • 250 g práškového cukru
  • 200 g tvarohu (najlepšie jemného)
  • 1 vanilkový cukor
  • 2-3 lyžice mlieka (podľa potreby)

Na polevu:

Ako šikovne nakrájať okrúhlu tortu?

Ako šikovne nakrájať okrúhlu tortu?

Čítať viac »

  • 100 g tmavej čokolády (na polevu)
  • 2-3 lyžice smotany na šľahanie

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • Rúru predhrejeme na 180 °C.
    • Vajcia s cukrom vyšľaháme do svetlá a nadýchanej zmesi.
    • V inej miske kombinujeme múku, kakao, prášok do pečiva a soľ.
    • Opatrne vmiešame zmes múky a kakaa do vaječnej zmesi.
    • Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne…
    • Pečenie:

      • Cesto sa pečie približne 10-12 minút, kým nepocíti pružnosť na dotyk.
      • Po upečení okamžite vyberieme z rúry a prevrátime na utierku posypanú cukrom.
      • Odstránime pečiaci papier a cesto zrolujeme spolu s utierkou, necháme ho vychladnúť.
    • Príprava krému:

      • Maslo vyšľaháme do hladkej krémovej textúry.
      • Postupne pridávame práškový cukor, vanilkový cukor a tvaroh.
      • Dôkladne premiešame, aby sa všetky zložky spojili a vytvorili hladký krém. Ak je krém príliš hustý, môžeme pridať mlieko.
    • Plnenie rolády:

      • Keď cesto vychladne, odvinujeme ho, odstránime utierku a natierame pripraveným krémom.
      • Roládu opatrne zrolujeme späť do pôvodného tvaru a necháme ju ešte chvíľu stuhnúť v chladničke.
    • Príprava polevy:

      • Čokoládu rozpustíme so smotanou na šľahanie nad parou alebo v mikrovlnnej rúre, pričom dávame pozor, aby sa nezahriala príliš.
      • Polevu necháme trošku vychladnúť, aby bola ideálna na natieranie.
    • Pokládanie rolády:

      • Stuhnutú roládu umiestnime na servírovací tanier a polejeme ju čokoládovou polevou.
      • Podľa chuti môžeme ozdobiť strúhanou čokoládou alebo cukrovou posypkou.
    • Podávanie:

      • Necháme roládu odpočívať v chladničke aspoň hodinu pred podávaním.
      • Určite sa s ňou môžete podeliť s rodinou a priateľmi počas vianočných dní!

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *