Predstavujeme vám recept na slané vianočné pečivo:
Potrebné suroviny:
- 250 g jemnej múky
- 1 čajová lyžička prášku na pečenie
- 100 g masla
- 100 g tvrdého syra (napr. cheddar), nastrúhaného
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 1 čajová lyžička sušeného tymianu
- 1 čajová lyžička sušenej rasce
- ½ čajovej lyžičky soli
Vianočné slané pečivo
Návod na prípravu:
- V miske skombinujte múku, prášok na pečenie a soľ.
- Pridajte maslo a spracujte ho do hladkej konzistencie.
- Pridajte nastrúhaný syr, tymian a rascu, a všetko dobre premiešajte.
- Z pripravenej zmesi formujte guľky a rozložte ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
- V menšej miske zmiešajte vajce s mliekom a touto zmesou potrite guľky.
- Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 15-20 minút, alebo kým povrch pečiva nezíska zlatistú farbu.
- D hotové pečivo nechajte trochu vychladnúť na mriežke a podávajte teplé.
Verím, že si na tomto vianočnom slanom pečive pochutíte!
2) Vianočne slané pečivo
Ingrediencie:
- 500 g jemnej múky
- 200 g masla (môže byť aj rastlinného pôvodu)
- 200 g tvarohu
- 1 balenie prášku na pečenie
- 1 čajová lyžička soli
- 1 vajce (na potretie)
- Semienka (sezamové, slnečnicové, mak) na ozdobenie
- Strúhaný syr (podľa chuti)
Návod na prípravu:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte hladkú múku, prášok na pečenie a soľ.
- Pridajte nakrájané maslo a tvaroh. Rukami alebo mixérom dôkladne spracujte suroviny na hladké cesto.
-
Chladenie cesta:
- Zabaliť cesto do plastovej fólie a nechať odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.
-
Formovanie pečiva:
- Po uplynutí doby chladenia vyberte cesto z chladničky a na pomúčenom povrchu ho rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm.
- Pomocou noža alebo formičiek vykrajujte rôzne tvary (hviezdičky, srdiečka, kruhy).
-
Príprava na pečenie:
- Vystelte plech papierom na pečenie.
- Vykrojené tvary preneste na plech.
-
Potretie a posypanie:
- Rozšľahajte vajce a natrite ním povrch každého kúska pečiva.
- Posypte semienkami a strúhaným syrom (ak používate).
-
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút, kým pečivo nezískava zlatistý odtieň.
-
Chladenie:
- Po upečení nechajte pečivo vychladnúť na mriežke.
Podávanie: Vianočné slané pečivo môžete servírovať na miske ako lahodný predkrm alebo občerstvenie počas sviatk. Je skvelé aj s rôznymi nátierkami či dipmi.
Prajem dobrú chuť a krásne Vianoce!