Vianočne slané pečivo

Predstavujeme vám recept na slané vianočné pečivo:

Potrebné suroviny:

  • 250 g jemnej múky
  • 1 čajová lyžička prášku na pečenie
  • 100 g masla
  • 100 g tvrdého syra (napr. cheddar), nastrúhaného
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka
  • 1 čajová lyžička sušeného tymianu
  • 1 čajová lyžička sušenej rasce
  • ½ čajovej lyžičky soli

Vianočné slané pečivo

Návod na prípravu:

  1. V miske skombinujte múku, prášok na pečenie a soľ.
  2. Pridajte maslo a spracujte ho do hladkej konzistencie.
  3. Pridajte nastrúhaný syr, tymian a rascu, a všetko dobre premiešajte.
  4. Z pripravenej zmesi formujte guľky a rozložte ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
  5. V menšej miske zmiešajte vajce s mliekom a touto zmesou potrite guľky.
  6. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 15-20 minút, alebo kým povrch pečiva nezíska zlatistú farbu.
  7. D hotové pečivo nechajte trochu vychladnúť na mriežke a podávajte teplé.

Verím, že si na tomto vianočnom slanom pečive pochutíte!

 

Vianočne slané pečivo - 2

2) Vianočne slané pečivo

Ingrediencie:

  • 500 g jemnej múky
  • 200 g masla (môže byť aj rastlinného pôvodu)
  • 200 g tvarohu
  • 1 balenie prášku na pečenie
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 vajce (na potretie)
  • Semienka (sezamové, slnečnicové, mak) na ozdobenie
  • Strúhaný syr (podľa chuti)

Návod na prípravu:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, prášok na pečenie a soľ.
    • Pridajte nakrájané maslo a tvaroh. Rukami alebo mixérom dôkladne spracujte suroviny na hladké cesto.
  2. Chladenie cesta:

    Vajíčková pomazánka

    Vajíčková pomazánka

    Čítať viac »

    • Zabaliť cesto do plastovej fólie a nechať odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.
  3. Formovanie pečiva:

    • Po uplynutí doby chladenia vyberte cesto z chladničky a na pomúčenom povrchu ho rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm.
    • Pomocou noža alebo formičiek vykrajujte rôzne tvary (hviezdičky, srdiečka, kruhy).
  4. Príprava na pečenie:

    • Vystelte plech papierom na pečenie.
    • Vykrojené tvary preneste na plech.
  5. Potretie a posypanie:

    • Rozšľahajte vajce a natrite ním povrch každého kúska pečiva.
    • Posypte semienkami a strúhaným syrom (ak používate).
  6. Pečenie:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút, kým pečivo nezískava zlatistý odtieň.
  7. Chladenie:

    • Po upečení nechajte pečivo vychladnúť na mriežke.

Podávanie: Vianočné slané pečivo môžete servírovať na miske ako lahodný predkrm alebo občerstvenie počas sviatk. Je skvelé aj s rôznymi nátierkami či dipmi.

Prajem dobrú chuť a krásne Vianoce!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *