Vykostené kuracie stehná na šťave ..
Dnes si spoločne pripravíme vykostené kuracie stehná na šťave podľa tohto receptu. Môj postup sa však odlišuje od mnohých iných webových stránok. Do receptu vkladať trocha viac, než je obvyklé, a mám pre vás aj malý tip na záver.
Tu je recept:
Tieto ingrediencie som využila:
- 4 ks kuracích stehien bez kože a kostí
- 2 cibule, nakrájané na jemné plátky
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml kuracieho vývaru
- 250 ml bieleho vína
- 2 lyžice čerstvého nasekaného tymianu
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Vykostené kuracie stehná v šťave
Postup:
- Odstráňte kožu a kosti z kuracích stehien a nakrájajte ich na menšie kusy.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a na ňom orestujte cibuľu a cesnak, až kým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte nakrájané mäso a opekajte ho zo všetkých strán, kým nezmení farbu.
- Posypeme mäso múkou a dôkladne premiešame, aby sa múka spojila so všetkými ingredienciami.
- Postupne pridávajte kurací vývar a biele víno. Nechajte variť, až kým omáčka nezíska hustšiu konzistenciu.
- Pridajte nasekaný tymian a dochuťte soľou a korením.
- Zakryte pokrievkou a nechajte mäso dusiť na miernom ohni po dobu 30 – 40 minút, alebo kým nebude mäso tender a mäkké.
Podávajte s jemnou ryžou, zemiakovým pyré alebo čerstvým pečivom. Kuracie stehná na šťave sú skutočným favoritom v kuchyni. Prajem vám dobrú chuť!
2) Vykostené kuracie stehná na šťave
Ingrediencie:
- 4 vykostené kuracie stehná
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 3 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1 mrkva (nasekaná na kolieska)
- 1 zeler (nasekaný na kocky)
- 200 ml kuracieho vývaru
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava kuracích stehien: Kuracie stehná umyjeme a osušíme papierovou servítkou. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
-
Smaženie: V hlbokej panvici alebo hrnci zahrejeme olivový olej na strednej teplote. Pridáme kuracie stehná a smažíme ich z každej strany približne 5-7 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Potom ich vyberieme z panvice a odložíme bokom.
-
Zelenina: Do tej istej panvice pridáme nasekanú cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler. Orestujeme asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Pridanie tekutín: Do panvice pridáme kurací vývar a biele víno (ak používame). Zmes premiešame a privedieme do varu.
-
Dusené stehienka: Kuracie stehná vrátime späť do panvice. Pridáme sušený tymian a podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť na miernom ohni asi 25-30 minút, alebo kým nie sú stehná úplne prepečené.
-
Podávanie: Po uvarení môžeme servírovať s ryžou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem vám dobrú chuť!