Vykostené plnené stehná s ryžou a kroketami.
Ingrediencie:
- 4 kusy vykostených kuracích stehien
- 1 šálka ryže
- 1 cibuľa, nakrájaná na drobné kusy
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekávané
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička korenia na kuracie mäsko
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 vajce
- strúhanka na obaľovanie
- olej na vyprážanie
- krokety
Vykostené plnené stehná s ryžou a kroketami
Postup:
- Vykostené stehná dôkladne umyte a osušte pomocou papierových utierok. Ostrým nožom odstráňte prebytočný tuk a kožu z povrchu mäsa. Na každom stehne vytvorte malý vreckový rez a jemne ho roztvorte.
- Ryžu varte podľa pokynov na obale, až kým nie je mäkká, ale nie rozvarená. Potom ju nechajte vychladnúť.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu s cesnakom dozlatista. Pridajte korenie na kuracie mäso a orestujte ešte niekoľko minút.
- V miske zmiešajte vychladnutú ryžu s orestovanou zmesou a dôkladne premiešajte. Dochutťe soľou a čiernym korením podľa potreby.
- Naplňte vrecká na vykostených kuracích stehnách pripravenou ryžovou zmesou a dôkladne ich uzavrite.
- Vajce rozšľahajte v miske pomocou vidličky a v ďalšej mise pripravte strúhanku.
- Stehná najprv ponorte do rozšľahaného vajca a následne ich obalte v strúhanke, aby boli rovnomerne pokryté.
- Vyprážajte plnené stehná v dostatočne veľkom množstve oleja na stredne silnom ohni, kým nebudú zlatisté a mäso je všetko prepečené.
- Po vyprážaní nechajte stehná odkvapkať na papierových utierkach, aby sa zbavili nadbytočného oleja.
- Podávajte plnené stehná spolu s ryžou a krokety, môžete ich doplniť orestovanou zeleninou alebo čerstvým šalátom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na plnené stehná:
- 4 vykostené kuracie stehná
- 200 g mletého mäsa (bravčového alebo kuracieho)
- 1 cibuľa (jemne nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 100 g tvrdého syra (nasekaného na drobné kocky)
- 1 vajce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 čajovej lyžičky sušenej majoránky
- olivový olej na opekanie
Na ryžu:
- 200 g ryže (dlhozrnná alebo basmati)
- 400 ml vody alebo vývaru
- soľ podľa chuti
- 1-2 polievkové lyžice masla
NaKroketky:
- 300 g zemiakov (uvarených a rozpučených)
- 100 g hladkej múky
- 1 vajce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na vyprážanie
Postup:
Príprava plnených stehien:
- Rúra: Najprv predhrejeme rúru na 180°C.
- Plnka: Na panvici zahrejeme trochu olivového oleja a orestujeme na ňom cibuľu s cesnakom, kým nezmäknú. Necháme vychladnúť.
- Mäso: V miske spojíme mleté mäso, orestovanú cibuľu a cesnak, tvrdý syr, vajce, majoránku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
- Plnenie: Vykostené kuracie stehná opatrne rozklepeme, dochutíme soľou a korením. Na každé stehno nanesieme plnku a pevne ich zrolujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a na 10 minút uložíme do chladničky.
- Pečenie: Zrolované stehná presunieme do pekáča a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v predhriatej rúre približne 30-35 minút, kým nie sú upečené a zlatisté.
Príprava ryže:
- Varíme ryžu: V hrnci privedieme k varu vodu alebo vývar. Pridáme ryžu a soľ. Zakryjeme a na miernom ohni varíme podľa pokynov na obale, asi 15-20 minút. Na konci varenia vmiešame maslo.
Príprava krokiet:
- Kroketky: V miske skombinujeme rozpučené zemiaky, múku, vajce, soľ a korenie. Hmotu dobre premiešame, až vznikne cesto.
- Tvarovanie: Z cesta formujeme malé guľôčky alebo valčeky.
- Vyprážanie: Na panvici zahrejeme olej a krokety vyprážame do zlatista. Potom ich prenesieme na papierovú utierku, aby sme odstránili nadbytočný olej.
Servírovanie:
Na tanier servírujeme plnené stehná spolu s pripravenou ryžou a krokety. Môžete doplniť aj čerstvou zeleninou alebo šalátom na dekoráciu.
Dobrú chuť!