Príprava vyprážanej pečene v pikantnom obale s opekanými mladými zemiakmi je nenáročná a lahodná. Tu je recept:
Suroviny:
- 500 g pečene (hovädziny alebo bravčoviny)
- 2-3 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 čili papričky (podľa preferencií)
- soľ a mleté čierne korenie (podľa preferencií)
- olej na vyprážanie
- 500 g mladých zemiakov
- 2 polievkové lyžice masla
- petržlen (na ozdobenie)
Vyprážaná pečeň v pikantnom obale s opekanými mladými zemiakmi
Postup:
- Pripravte pečeň tým, že ju nakrájate na tenké plátky. Osoľte a okoreňte podľa svojej chuti.
- V miske dôkladne rozšľahajte vajcia a pridajte múku. Dochutite soľou a mletým čiernym korením.
- Do zmesi vložte pretlačený cesnak a nasekané čili papričky. Všetko dôkladne premiešajte.
- Na panvici zahrejte olej na strednom plameni.
- Plátky pečene ponorte do cestíčka a dôkladne ich obalte.
- Vyprážajte pečeň na rozohriatej panvici z oboch strán, až kým nezhnedne a nezozlátne.
- Na druhej panvici rozohrejte maslo a pridajte očistené a nakrájané mladé zemiaky. Opečte ich, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
- Podávajte vyprážanú pečeň s opekanými mladými zemiakmi a ozdobte petržlenom.
Dobrú chuť!
2) Vyprážaná pečeň v pikantnom cestíčku s opekanými novými zemiakmi
Ingrediencie:
Na vyprážanú pečeň:
- 500 g pečene (môže byť bravčová, hovädzia alebo kuracia)
- 1 šálka hladkej múky
- 2 vajcia
- 1/2 šálky mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky papriky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1/4 čajovej lyžičky cayenského korenia (alebo podľa chuti)
- Olej na vyprážanie
Na opekané mladé zemiaky:
- 500 g mladých zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- Čerstvý rozmarín alebo petržlenová vňať (na posypanie)
Postup:
-
Príprava zemiakov:
- Nové zemiaky dobre umyte a nakrájajte na polovice alebo štvrtiny (podľa veľkosti).
- V hrnci priveďte osolenú vodu k varu a pridajte zemiaky. Varíme ich 10-15 minút, kým nie sú mäkké, ale stále si zachovajú tvar. Potom ich sceďte.
-
Opekanie zemiakov:
- Na panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte prelisovaný cesnak a opražte ho do zlatista.
- Pridajte uvarené zemiaky a opražte ich do zlato-hneda z každej strany. Počas opiekania ich občas premiešajte, aby sa rovnomerne opiekli. Na konci ochuťte soľou a posypte nasekaným rozmarínom alebo petržlenovou vňaťou.
-
Príprava pečene:
- Pečeň dôkladne umyte a nakrájajte na plátky hrubé asi 1,5 cm. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- V miske zmiešajte hladkú múku, papriku, čierne korenie, cayenské korenie a soľ.
- V inej miske zmiešajte rozšľahané vajcia s mliekom.
- Plátky pečene najprv obalujte v múke, potom ich ponorte do vaječnej zmesi a nakoniec opäť obalte v múke.
-
Vyprážanie pečene:
- Na panvici zahrejte dostatočné množstvo oleja na stredne vysokej teplote. Keď je olej horúci, opatrne vkladajte obalené plátky pečene a vyprážajte ich 3-4 minúty z každej strany do zlatista.
-
Servírovanie:
- Hotovú vyprážanú pečeň preneste na tanier vedľa opečených mladých zemiakov. Môžete pridať aj čerstvý šalát alebo grilovanú zeleninu ako prílohu.
- Na záver, podľa vlastnej chuti, môžete pokvapkať citrónovou šťavou.
Dobrú chuť!