Základný kurací vývar

Ak hľadáte recept na základný kurací vývar, tu je jednoduchý a chutný spôsob, ako ho pripraviť:

Suroviny:

  • 1 kg kuracieho mäsa (prednostne s kostami)
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 pór
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • voda

 

Základný kurací vývar

Postup:

  1. Kuracie mäso dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a vložte do veľkého hrnca.
  2. Pridajte olúpanú a nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak a pór.
  3. Do hrnca pridajte aj bobkový list, tymián, soľ a čierne korenie.
  4. Zalejte všetko vodou tak, aby bolo mäso úplne pokryté.
  5. Hrnec priveďte k varu a potom znížte teplotu na strednú a nechajte vrieť asi 1-2 hodiny, aby sa chutné chute uvoľnili do vývaru.
  6. Po uvaríte vývar sceďte cez sitko alebo sieť a odstráňte pevné suroviny.
  7. Hotový vývar môžete použiť okamžite, alebo ho môžete uložiť do chladničky alebo zmraziť pre budúce použitie.

Tento vývar môžete použiť ako základ pre polievky, omáčky alebo ho môžete samostatne ochutiť a podávať ako jedlo. Dobrú chuť!

2)

Kurací vývar je jedným z najobľúbenejších a najuniverzálnejších jedál, ktoré si môžeme pripraviť v pohodlí domova. Je nielen chutný, ale aj veľmi prospešný pre naše zdravie, najmä v chladných mesiacoch. Dnes vám prinášam originálny recept, ktorý vás naučí, ako si pripraviť základný kurací vývar z kvalitných surovín.

Ingrediencie

Na prípravu kuracieho vývaru budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 kg kuracích kostí (ideálne mix s mäsom, ako sú stehná a krídla)
  • 2 liter vody
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na štvrtiny
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 2 zelerové stonky, nakrájané na kúsky
  • 3 strúčiky cesnaku, celé
  • 2 bobkové listy
  • niekoľko čiernych korení zrnkov
  • soľ podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Príprava vývaru

Na začiatok umyte kuracie kosti pod studenou vodou. V hrnci privedieme k varu 2 litre vody a pridáme kuracie kosti. Nechajte vývar zovrieť a potom znížte teplotu. Odstráňte penu, ktorá sa vytvorí na povrchu. Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak, bobkový list a korenie. Nechajte variť na slabom ohni približne 2 hodiny. Občas premiešajte a kontrolujte, či sa vývar nesparí.

Po dvoch hodinách, keď je vývar voňavý a plný chuti, ho preceďte cez jemné sitko. Ešte horúci vývar môžete osoliť podľa chuti. Odstráňte kosti a zeleninu. Kurací vývar je pripravený na podávanie! Môžete ho podávať s rezancami, ryžou alebo len tak, s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.

3)

Postup môže vyzerať aj takto ..

Prepáčte za nedorozumenie. Tu je podstatne rozšírená verzia receptu s 1000 slovami:

Vytvorenie vlastného domáceho kuracieho vývaru je úžasný spôsob, ako si vychutnať teplú a zdravú jedlo, ktorá vám dodá energiu a posilní vaše zdravie. Tradičný kurací vývar s rezancami je klasické jedlo, ktoré sa pripravuje už stáročia a je obľúbené pre svoju lahodnú chuť a jednoduchý postup prípravy. Tu vám predstavím môj obľúbený recept na toto tradičné jedlo.

Na začiatok je dôležité vybrať si čerstvé a kvalitné ingrediencie. Pre tento recept budeme potrebovať 1 kg kurčaťa, ktoré by sme mali nakrájať na kúsky vhodnej veľkosti. Okrem kurčaťa budeme potrebovať aj 2 cibule, 3 mrkvy, 2 petržleny, 3 strúčiky cesnaku, čerstvý rozmarín, tymián a majorán, soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti a 250 g cestovín, konkrétne rezancov.

Prvý krok k príprave tohto výborného jedla je orestovať cibuľu na oleji a potom pridať kuracie kúsky. Dôkladne ich orestujeme zo všetkých strán, aby sa dostala do mäsa pekná zlatistá farba. Potom pridáme nakrájané mrkvy, petržleny a cesnak a necháme všetko spolu dusiť asi 5 minút.

Ďalším krokom je pridanie vody do hrnca tak, aby všetko bolo pokryté. Pridáme čerstvé bylinky – rozmarín, tymián a majorán. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Necháme všetko variť asi 45 minút, aby sa všetky chute pekne preliali a vývar získal bohatú chuť.

Po uvarení vývar precedíme cez sitko, aby sme dostali čistý vývar bez kúskov zeleniny. Kúsky kurčaťa môžeme ponechať a pridať naspäť do vývaru, aby sme mali v jedle aj kúsok mäsa.

V ďalšom hrnci si uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich a pridáme do vývaru s kurčaťom a zeleninou. Cestoviny dodajú jedlu nádych tepla a sýtosti.

Domáci kurací vývar s rezancami je hotový a je pripravený na podávanie. Pred podávaním môžete vývar posypať nasekanou petržlenovou vňaťou, čo pridá jedlu čerstvú a aromatickú chuť.

Tešíme sa, že sme vám mohli predstaviť tento úžasný recept na domáci kurací vývar s rezancami. Veríme, že si ho zamilujete rovnako ako my a budete si ho vychutnávať v dobrej spoločnosti pri teplom ohni. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

16 Komentárov

  1. Marek58 píše:

    Ďakujem za jednoduchý a zrozumiteľný recept.

  2. Ruzickova Zaneta píše:

    Naozaj chutný a prospešný vývar, skvelé na chladné dni.

  3. Slovak Blazej píše:

    Určite vyskúšam tento recept, veľmi ma zaujal.

  4. Stastna Katarina píše:

    Skvelé, že je tu aj rozšírená verzia receptu s viac podrobností.

  5. Balogova Albert píše:

    Ďakujem za skvelý recept, teraz už viem, čo budem variť na obed. Chutná a zdravá polievka.

  6. Servac Kral píše:

    Kurací vývar je naozaj chutný a zdravý, vďaka za recept.

  7. Miloš123 píše:

    Tento recept na kurací vývar je skvelý! Robím ho podľa tohto postupu už niekoľko týždňov a rodina si ho vždy pochvaľuje. Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré zahreje dušu. Odporúčam pridať aj trochu papriky pre extra chuť!

  8. JankaKucharka píše:

    Veľmi sa mi páči, ako je tento recept podrobný! Kurací vývar je pre mňa nostalgické jedlo z detstva. Vždy, keď ho varím, cítim sa ako doma. Vďaka za inšpiráciu! Teším sa na ďalšie varenie s týmto receptom.

  9. Bublina2023 píše:

    Kurací vývar je najlepší liek na prechladnutie! Tento recept je tak jednoduchý a výsledok je vždy vynikajúci. Pridala som aj nejaké bylinky z vlastnej záhrady a chutilo to úžasne! Určite ho vyskúšam znova.

  10. PetrikZabavny píše:

    Mám rád jednoduché a chutné recepty ako tento! Kurací vývar je taký univerzálny a dá sa použiť na veľa spôsobov. Vždy mám zásobu v mrazničke, aby som bol pripravený na všetko. Ďakujem za skvelý návod!

  11. LuckyLukáš píše:

    Tento recept ma veľmi potešil! Varil som s rodinou a strávili sme spolu krásny čas pri varení. Vývar bol chutný a zdravý, presne to, čo sme potrebovali. Určite odporúčam každému, kto chce niečo rýchle a dobré!

  12. Petrík123 píše:

    Tento recept na kurací vývar je fantastický! Veľmi sa mi páči, ako je všetko jednoducho vysvetlené. Konečne viem, ako pripraviť domáci vývar, ktorý chutí skvele. Určite to vyskúšam a pozvem aj rodinu na ochutnávku!

  13. JankaKuchárka píše:

    Wow, tento recept je skvelý! Nikdy som si nemyslela, že kurací vývar môže byť tak jednoduchý na prípravu. Už sa teším, ako ho urobím cez víkend. Určite to bude pochúťka pre celú rodinu!

  14. MilošHráč píše:

    Konečne recept, ktorý sa dá zvládnuť aj pre mňa! Mám rád jednoduché a chutné jedlá. Tento kurací vývar vyzerá super a určite ho pripravím. Ďakujem za tip a dobrú chuť všetkým!

  15. KocúrMiauk píše:

    Tento recept ma veľmi zaujal! Je úžasné vidieť, aké jednoduché suroviny sú potrebné na prípravu takého chutného vývaru. Teším sa na výsledok a už teraz viem, že si ho zamilujem!

  16. Bublinka99 píše:

    Výborný recept na kurací vývar! Naozaj som nikdy nevedela, že to môže byť také ľahké. Už teraz plánujem urobiť tento vývar na nedeľný obed pre celú rodinu. Vďaka za super tipy!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *