Ak hľadáte recept na zapečenú krkovičku so zeleninou, tu je jednoduchý a chutný recept:
Suroviny:
- 1 kg krkovičky
- 2 cibule
- 3 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 paprika
- 2 cesnakové strúčiky
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na pečenie
Zapečená krkovička so zeleninou
Postup:
- Krkovičku dôkladne umyte a nakrájajte na väčšie kúsky. Očistite cibuľu, mrkvu, zemiaky a papriku a nakrájajte ich tiež na menšie kúsky.
- V hrnci s trochou oleja opražte nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nebudú zlatisté.
- Pridajte nakrájanú krkovičku a orestujte ju zo všetkých strán, aby dobre zatiaholo aróma.
- Pridajte nakrájanú papriku a zvyšnú zeleninu. Podlejte trochou vody a za stáleho miešania duste zeleninu. Na konci dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Zapnite rúru na teplotu 180 °C.
- Zeleninu s krkovičkou preložte do vhodného pekáča a vložte do vyhriatej rúry.
- Pečte zapečenú krkovičku so zeleninou približne 1,5 až 2 hodiny, alebo kým nebude mäso jemné a zelenina mäkká.
Tento recept vám poskytne vynikajúci a chutný jedlo, plné aróm a výborné chutí. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 600 g krkovičky (môže byť aj bez kosti)
- 2 stredne veľké zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 paprika (červená alebo žltá)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 100 g nastrúhaného syra (napr. eidam alebo mozzarella)
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, čierne korenie, pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobenie
- Hrubozrnná horčica (nepovinné)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Krkovičku umývame a osušíme. Potom ju nakrájame na plátky s hrúbkou približne 1,5 cm. Osolíme, okoreníme a môžeme potrieť hrubozrnnou horčicou pre výraznejšiu chuť.
-
Príprava zeleniny:
- Zemiaky a mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Papriku a cibuľu nakrájame na mesiačiky, a cesnak nasekáme nadrobno.
-
Smaženie:
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a krátko orestujeme cibuľu a cesnak, len pokiaľ nezačnú voňať. Potom pridáme mrkvu a zemiaky a smažíme asi 5-7 minút, kým nezmäknú. Nakoniec pridáme papriku, premiešame a odstavíme z ohňa.
-
Zapečenie:
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Na dno pekáča uložíme polovicu zeleninovej zmesi, na ňu poukladáme plátky krkovičky a na vrch opäť rozložíme zvyšnú zeleninu.
-
Zalievka:
- SMOTANU rozmiešame so soľou a korením a nalejeme ju rovnomerne na zapečené jedlo. Na záver posypeme nastrúhaným syrom.
-
Pečenie:
- Pekáč zakryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ešte 15-20 minút, aby sa syr pekne zlatisto sčervenal.
-
Podávanie:
- Po upečení necháme jedlo pár minút odstáť. Podávame zdobené čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Tento lahodný pokrm podávame s chlebom alebo čerstvou bagetou. Dobrú chuť!