Tu je recept na zapekané cestoviny s hubami a bazalkou:
Suroviny:
- 300 g cestovín (napríklad penne alebo fusilli)
- 200 g čerstvých húb
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 1 šálka mlieka
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica múky
- 1 balenie sušeného oregána
- 1 hrnček strúhaného syra (napríklad parmezánu alebo ementálu)
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvé lístky bazalky na ozdobu
Zapekané cestoviny s hubami a bazalkou
Postup:
- Najprv si pripravte vodu v hrnci a uvarte cestoviny podľa pokynov na obale. Po uvarení ich sceďte a odložte na bok.
- Počas varenia cestovín si na rozpálenej panvici rozpustite maslo a orestujte na ňom nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezačnú zlatisto sfarbovať.
- Pridajte nakrájané huby a restujte ich spolu s cibuľou a cesnakom, až kým nezmäknú.
- Teraz pridajte múku a za stáleho miešania restujte niekoľko minút, aby múka získala jemný zlatistý odtieň.
- Pomaly zapracujte smotanu na šľahanie a mlieko, stále miešajte, aby vznikla hladká omáčka. Primiešajte sušené oregano a za stáleho miešania nechajte zmes zhustnúť.
- Omáčku dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa potreby.
- Do pripravenej omáčky vmiešajte uvarené cestoviny a dôkladne premiešajte, aby sa dobre obalili omáčkou.
- Premiestnite zmes do zapekacej formy a rovnomerne posypte strúhaným syrom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20-25 minút, kým sa syr na vrchu krásne nezapečie a cestoviny sú horúce.
- Nakoniec ozdobte jedlo čerstvými lístkami bazalky a servírujte ešte teplé.
Dobrú chuť!
2) Zapekané cestoviny s hríbikmi a bazalkou
Zapekané cestoviny s hubami a bazalkou sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú chutný a jednoduchý pokrm. Tento recept zdôrazňuje kombináciu cestovín, húb a voňavej bazalky, čo robí jedlo nielen chutným, ale aj výživným. Môžete ho podávať ako hlavnú jedlo, alebo ako prílohu na rodinnej udalosti.
Na zapekané cestoviny s hubami a bazalkou budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 300 g cestovín (napríklad penne alebo fusilli)
- 250 g húb (čerstvých alebo mrazených)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g nastrúhaného parmezánu
- čerstvá bazalka
- soľ a korenie podľa chuti
Postup na prípravu zapekaných cestovín
Najprv uvarte cestoviny podľa pokynov na obale, pričom ich varte al dente. Medzitým na panvici na olivovom oleji osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisté.
Pridajte nakrájané huby a smažte, kým nezmäknú. Do zmesi pridajte smotanu na šľahanie, nastrúhaný parmezán a nasekanú bazalku, a dochuťte soľou a korením.
Uvarené cestoviny premiešajte s hubovou zmesou, potom preneste celú zmes do zapekacej misy.
Posypte zvyškom parmezánu a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút, alebo kým nie je vrch zlatistý. Nechajte chvíľu vychladnúť pred servírovaním. Prajeme dobrú chuť!