Tu je recept na zapekané cestoviny s hríbikmi a bazalkou:
Suroviny:
- 300 g cestovín (napr. penne alebo fusilli)
- 200 g čerstvých hríbov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 šálka smotany na varenie
- 1 šálka mlieka
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica múky
- 1 balenie sušeného oregana
- 1 hrnček strúhaného syra (napr. parmazán alebo ementál)
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvé bazalkové lístky na ozdobu
Zapekané cestoviny s hríbikmi a bazalkou
Postup:
- Najprv si pripravte vodu v hrnci a uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Po uvarení ich scedíme a odložíme na stranu.
- Počas varu cestovín si na rozpálenej panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom nasekanú cibuľu a cesnak, kým sa nezačnú zlatisto sfarbovať.
- Pridáme narezané hríby a orestujeme ich spolu so cibuľou a cesnakom až do zmäknutia.
- Teraz pridáme múku a za stáleho miešania dusíme pár minút, aby múka získala jemnú zlatistú farbu.
- Pomaly pridáme smotanu na varenie a mlieko, postupne miešajte, aby sa vytvorila hladká omáčka. Pridajte sušený oregano a za stáleho miešania nechajte zmes hustnúť.
- Omáčku dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Do omáčky pridajte varené cestoviny a dôkladne ich premiešajte, aby boli pokryté omáčkou.
- Zmes prenesieme do zapekacej formy a rovnomerne rozložíme strúhaný syr po vrchu.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 20-25 minút, kým sa syr na vrchu zľahka nesfári a cestoviny sa dobre zapekú.
- Nakoniec ozdobíme jedlo čerstvými bazalkovými lístkami a podávame ešte horúce.
Dobrú chuť!