Zapekané cestoviny s tuniakom a syrom sú výborným jedlom. Tu je jednoduchý recept po slovensky:
Suroviny:
- 250 g cestovín (napr. penne, farfalle)
- 1 plechovka tuniaka v oleji, odkvapkaná
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 200 g syra (napr. ementál, cheddar), nastrúhaného
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 400 ml mlieka
- Soľ a korenie podľa chuti
- Strúhaný parmezán na posypanie
Zapekané cestoviny s tuniakom a syrom
Postup:
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale, scedíme a odložíme bokom.
- Na rozpálenej panvici rozpustíme maslo a opražíme cibuľu a cesnak, až dozlatista a voňavého.
- Pridáme múku a miešame asi 1 minútu na strednom ohni.
- Pomaly pridávame mlieko za neustáleho miešania, až kým nevznikne hladká omáčka. Varíme ju ešte asi 2 minúty, kým sa nezhustne.
- Pridáme tuniaka a jemne premiešame. Ochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Do omáčky pridáme cestoviny a dôkladne ich premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Do vymastenej pekáča nasypeme polovicu cestovín a posypeme ich syrom. Postup opakujeme so zvyšnými cestovinami a na vrch nalejeme zvyšný syr. Na záver môžeme pridať aj niekoľko lyžíc strúhaného parmezánu pre extra chuť.
- Zapékaciu formu vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 20-25 minút, kým sa povrch pekne zarumelí.
- Po vybratí z rúry necháme chvíľku odpočinúť a potom môžeme podávať!
Tento recept Vám poskytne vynikajúci zapekaný obed alebo večeru. Dobrú chuť!