Ak hľadáte recept na zapekané cestoviny po slovensky, tu je pre vás jednoduchý a chutný recept:
Potrebné ingrediencie:
- 500 g cestovín (napríklad penne alebo špagety)
- 400 g mletého mäsa (hovädzieho, bravčového alebo zmes)
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 400 g paradajkového pretlaku
- 200 g strúhaného syra (napríklad ementál)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Kryštálový cukor (voliteľné)
- Čerstvé bylinky na dochutenie (napríklad bazalka alebo oregano)
Zapekané cestoviny – Varecha
Postup:
- Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa pokynov na obale. Keď sú al dente, scedíme ich a necháme ich nechať vychladnúť.
- Na panvici opražíme na olivovom oleji cibuľu a cesnak, až kým sa stanú mäkkými. Pridáme mleté mäso a opečieme ho, až kým nebude zlatisté.
- Pridáme paradajkový pretlak a dobre premiešame. Podľa chuti pridáme soľ, korenie a ak potrebujeme, môžeme pridať aj štipku kryštálového cukru na zmiernenie kyslosti paradajok. Varíme na miernom ohni 10-15 minút, aby sa chute všetkých ingrediencií spojili.
- Do zmesi pridáme vychladnuté cestoviny a dôkladne premiešame, aby sa všetko pekne spojilo.
- Zmes prenesieme do vymastenej pekáča a posypeme ju strúhaným syrom.
- Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme v nej zapekané cestoviny asi 20-25 minút, až kým nezískajú zlatistú farbu a syr sa rozpustí.
- Hotové zapekané cestoviny môžeme posypať čerstvými bylinkami (ako napríklad bazalka alebo oregano) a servírovať.
Dobrú chuť! Ak máte nejaké otázky alebo potrebujete ďalšie recepty, neváhajte sa mi ozvať.