Zapekané penne s karfiolom a syrovou omáčkou
Čas prípravy: 40 minút
Porcie: 4
Potrebné suroviny:
- 350 g penne cestovín
- 1 hlávka karfiolu, nakrájaná na malé kvety
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 500 ml mlieka
- 200 g strúhaného syra (napríklad cheddar alebo parmazán)
- soľ a korenie podľa chuti
- strúhanka na posypanie
Zapekané penne s karfiolom a syrovou omáčkou
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C a varte cestoviny podľa návodu na obale. Po uvarení scedite a odložte.
- Medzitým dajte karfiol do hrnca s vriacou slanou vodou a varte ho asi 5 minút, kým nezmäkne. Potom ho scedite a odložte.
- V hrnci rozohrejte maslo na strednom ohni. Pridajte múku a miešajte asi 2 minúty, kým nezhnedne. Postupne pridávajte mlieko za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne.
- Do omáčky pridajte 150 g strúhaného syra a miešajte, kým sa syr nerozpustí a omáčka nebude hladká. Ochutnajte soľou a korením podľa chuti.
- Do omáčky pridajte uvarené penne a karfiol. Dobre premiešajte, aby sa cestoviny a karfiol rovnomerne pokryli omáčkou.
- Preložte zmes do pekáča a posypte zvyšným strúhaným syrom a strúhankou.
- Pekte vo vyhriatej rúre asi 20 minút, kým sa vrch nezarumelí a zapekané penne s karfiolom nebudú horúce.
- Podávajte ešte horúce a môžete ich ozdobiť čerstvými bylinkami, napríklad petržlenom.
Dobrú chuť!