Suroviny:
- 250 g špagiet
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 400 g paradajkového pretlaku (alebo dusených rajčiakov)
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 200 g nastrúhanej mozzarelly
Zapekaný pokrm so špagetami a morcadellou
Návod na prípravu:
- Do hrnca nalejte vodu a pridajte štipku soli. Varte špagety podľa pokynov na obale, avšak nie úplne do mäkka, pretože sa ešte dopečú v rúre. Odkvapkané špagety si nechajte na chvíľu bokom.
- Na panvici zahrejte olivový olej na strednom ohni a pridajte nakrájanú cibuľu. Varí sa približne 5 minút, kým cibuľa nezmäkne a nestane sa priesvitnou.
- Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho asi 1 minútu, kým začne voňať.
- Zapracujte paradajkový pretlak (alebo dusené rajčiny), sušené oregano, soľ a čierne korenie. Pripravte omáčku a nechajte ju vychladnúť niekoľko minút.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia (360 stupňov Fahrenheita).
- Do veľkej pečúcej nádoby nalejte omáčku a pridajte uvarené špagety. Dobre premiešajte, aby sa špagety rovnomerne obalili omáčkou.
- Posypte nastrúhanou mozzarellou povrch špagiet.
- Pečte približne 15-20 minút, kým sa mozzarella neroztopí a nezozlatne.
- Po vytiahnutí z rúry nechajte zapekané špagety niekoľko minút vychladnúť, aby sa omáčka zhusťila a špagety sa ľahšie krájali.
- Servírujte zapekané špagety s mozzarellou ešte teplé. Prajeme dobrú chuť!
Poznámka: Podľa chuti môžete pridať aj ďalšie suroviny, ako sú opekaná slanina, dusené huby alebo kúsky kuracieho mäsa.