Tu je jednoduchý návod na zapekanie karfiolu so zemiakmi:
Potrebné ingrediencie:
- 1 malý karfiol
- 4-5 stredne veľkých zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g syra (napríklad ementál alebo plnotučný eidam)
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- soľ a korenie podľa preferencie
- petržlenová vňať na dekoráciu
Zapekanie karfiolu so zemiakmi
Postup prípravy:
- Karfiol umyte a rozdeľte na menšie ružičky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno.
- Na panvici rozohrejte trošku oleja a orestujte cibuľu s cesnakom, kým nebudú zlatisté.
- Pridajte nakrájaný karfiol a zemiaky do panvice a smažte ich spolu asi 5-7 minút, kým nezmäknú.
- Do zapekacej misky preložte orestovaný karfiol a zemiaky.
- Syr nastrúhajte a rovnomerne posypte na karfiol a zemiaky.
- Vo veľkej miske dôkladne zmiešajte mlieko, vajcia, soľ a korenie. Týmto zložením zalejte karfiol, zemiaky a syr.
- Rúru nastavte na 180 °C a zapekaciu misku s karfiolom a zemiakmi umiestnite na stredný rošt. Pečte zhruba 30-35 minút, kým nebude pokrm zlatistý.
- Po vybratí z rúry nechajte zapekaný karfiol so zemiakmi chvíľu vychladnúť. Pred servírovaním ho ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tento zapekaný karfiol so zemiakmi je vynikajúca voľba ako hlavný chod alebo príloha. Dobrú chuť!
2) Zapekaný karfiol so zemiakmi
Zapekaný karfiol so zemiakmi je chutné a výživné jedlo, ktoré sa hodí ako hlavný chod či ako príloha. Príprava tohto pokrmu je jednoduchá a, aj keď ide o vegetariánske jedlo, zachováva si skvelú chuť. Je to výborný spôsob, ako si vychutnať čerstvú zeleninu a rýchlo si pripraviť lahodný pokrm.
Ingrediencie na Zapekaný Karfiol
Na prípravu zapekaného karfiolu so zemiakmi budete potrebovať:
- 1 stredne veľký karfiol
- 4 stredné zemiaky
- 2 poháre mlieka
- 100 g syra (najlepšie eidam alebo mozzarella)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa preferencii
- olivový olej
- 1/2 lyžičky muškátového orechu (voliteľné)
Postup prípravy Zapekaného Karfiolu
Prvým krokom je predvarenie karfiolu. Rozkrojte ho na menšie ružičky a varte v osolenej vriacej vode asi 5-7 minút. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. V inej panvici na olivovom oleji osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
Potom pridajte nakrájané zemiaky do panvice a smažte ich spolu s cibuľou a cesnakom ďalších 10 minút. Pridajte predvarený karfiol a všetko premixujte. Do zmesi nalejte mlieko, pridajte soľ, korenie a muškátový orech a varte, kým sa mlieko nezredukuje.
Celkovo zmes preložte do zapekacej nádoby, posypte nastrúhaným syrom a pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút, kým nebude syr zlatistý. Podávajte horúce a vychutnajte si túto chuťovku!