Na prípravu zapraženej polievky s haluškami budete potrebovať nasledovné suroviny:
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 150 g klobásy
- 100 g hladkej múky
- 2 lyžice oleja
- 1 liter vývaru (zeleninový alebo hovädzí)
- Soľ a korenie podľa chuti
Zapražená polievka s haluškami
Postup prípravy:
- Na úvod si nachystáme zeleninu. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky, mrkvu a zemiaky ošúpeme a rozkrájame na malé kocky.
- Klobásu nakrájame na kolieska.
- Na panvici rozohrejeme olej a pridáme klobásu. Opekáme ju niekoľko minút, kým sa nezačne dostatočne opekať. Potom ju vyberieme z oleja a odložíme nabok.
- Do oleja pridávame na jemno nakrájanú cibuľu a necháme ju zhnednúť.
- Pridávame nakrájanú mrkvu a zemiaky. Opekáme spoločne ešte niekoľko minút.
- Vmiešame múku a za stáleho miešania ju restujeme, kým nezíska svetlú farbu (zápražku).
- Postupne prilievame vývar, pričom neustále miešame, aby sme predišli vzniku hrudiek. Ak je to potrebné, pridáme viac vývaru alebo vody.
- Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Varíme približne 15 minút, kým sa zelenina nezmäkne.
- Nakoniec pridávame opečenú klobásu a mixujeme polievku, aby sme dosiahli hladšiu konzistenciu.
- Vo veľkom hrnci osolíme vodu a privádzame ju do varu. Potom do vriacej vody vložíme halušky, ktoré môžu byť malé alebo väčšie, podľa vašich preferencií. Halušky varíme, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich sceďujeme a pridávame do zapraženej polievky.
Hotová zapražená polievka s haluškami je výborná a sýta. Pri servírovaní môžete posypať strúhaným syrom alebo jemne nasekanou pažítkou. Prajeme dobrú chuť!