Začnite tak, že si pripravíte huby podľa vlastného výberu – napríklad šampiňóny, žampiony alebo hríby. Očistite ich a nakrájajte na tenké plátky. Následne si pripravte slaný nálev.
Na prípravu slaného nálevu budete potrebovať:
- 500 ml vody
- 2 polievkové lyžice soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- 4-6 klinčekov korenia
- 2 bobkové listy
- 4-6 nových zemiakov alebo 200 g zemiakového škrobu
Zaváranie húb v slanom náleve
Postup:
- Najprv skombinujte vodu, soľ, cukor, korenie a bobkové listy vo veľkom hrnci. Nechajte nálev zovrieť a varte približne 10 minút, aby sa všetky suroviny rozpustili a vznikol intenzívny slaný nálev.
- V medzičase umyte zemiaky, ak ich plánujete použiť. Varíte ich vo vriacej osolenej vode, kým nezmäknú. Potom ich môžete pridať do slaného nálevu, alebo sa rozhodnúť pre zemiakový škrob ako zahusťovadlo.
- Akonáhle je nálev hotový, vložte doň plátky nakrájané huby. Varíte ich v slanom náleve asi 15-20 minút, kým nezmäknú a nie sú dobre prepečené.
- Následne preliejte zavarené huby do skleníc a dôkladne ich uzavrite. Nechajte ich vychladnúť na izbovú teplotu a potom ich uskladnite v chladničke.
Vaše zavarené huby v slanom náleve sú pripravené. Môžete ich využiť ako prísadu do rôznych pokrmov, do cestovinových šalátov, na pizzu alebo ich konzumovať samostatne ako delikatesu. Dobrú chuť!
2) Zavárané huby v slanom náleve
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých húb (napríklad šampiňóny, hlivy alebo lysohlávky)
- 1 liter vody
- 100 g soli
- 5-6 strúčikov cesnaku
- 2 bobkové listy
- 5-6 guľôčok čierneho korenia
- 1 polievková lyžica octu (voliteľné)
- sterilizované zaváracie sklenené nádoby
Postup:
-
Príprava húb:
- Huby dôkladne umyte pod tečúcou vodou, odstráňte všetky nečistoty a poškodené časti. Väčšie huby nakrájajte na menšie kúsky, aby sa lepšie zavárali.
-
Príprava slaného nálevu:
- V hrnci zohrejte vodu. Keď začne vrieť, pridajte soľ, olúpaný a nakrájaný cesnak, bobkové listy a čierne korenie. Dôkladne premiešajte, aby sa soľ úplne rozpustila.
-
Blanšírovanie húb:
- Do vriaceho nálevu vložte huby a varte ich 5-10 minút, v závislosti od ich veľkosti a druhu. Uistite sa, že sú huby dôkladne ponorené v náleve.
-
Plnenie pohárov:
- Po uplynutí času vyberte huby z nálevu a nechajte ich dobre odkvapkať. Následne ich vložte do sterilizovaných zaváracích pohárov. Môžete pridať aj kúsok cesnaku alebo bobkový list pre lepšiu chuť.
-
Zalievací nálev:
- Nechajte prevariť zvyšný nálev, ktorý ste použili na blanšírovanie. Pre vylepšenie chuti a trvanlivosti môžete pridať aj ocot. Potom horúci nálev nalejte do pohárov až po okraj.
-
Uzavretie pohárov:
- Poháre pevne uzavrite viečkami. Môžete použiť špeciálne zaváracie viečka na dosiahnutie hermetického uzavretia.
-
Sterilizácia:
- Poháre umiestnite do väčšieho hrnca s vodou, tak aby voda zakryla poháre minimálne do polovice. Varíme na miernom ohni asi 20-30 minút (presný čas závisí od objemu pohárov).
-
Chladenie a uskladnenie:
- Po sterilizácii opatrne vyberte poháre a nechajte ich vychladnúť na utierke alebo mriežke. Po vychladnutí skontrolujte, či sa viečka dobre pritiahli (stred viečka by sa nemal dvíhať).
Uložte zavárané huby na tmavé a chladné miesto. Takto pripravené huby majú vynikajúcu chuť a môžu byť použité ako príloha alebo zložka v rôznych jedlách. Dobrú chuť!