Zavárané huby v slanom náleve

Začnite tým, že si pripravíte huby podľa vášho výberu – napríklad šampiňóny, žampiony alebo hríby. Očistite ich a nakrájajte na plátky. Potom si pripravte slaný nálev.

Na slaný nálev budete potrebovať:

  • 500 ml vody
  • 2 lyžice soli
  • 2 lyžice cukru
  • 4-6 klinčekov korenia
  • 2 bobkové listy
  • 4-6 nových zemiakov alebo 200 g zemiakového škrobu

 

Zavárané huby v slanom náleve

Postup:

  1. Najprv zmiešajte vodu, soľ, cukor, korenie a bobkové listy vo veľkom hrnci. Doveďte nálev do varu a povarte ho asi 10 minút, aby sa všetky ingrediencie rozpustili a vznikol silný slaný nálev.
  2. Medzitým očistite zemiaky, ak ich používate. Uvaríte ich vo vriacej osolenej vode, kým nebudú mäkké. Potom ich môžete pridať do slaného nálevu alebo použiť zemiakový škrob ako zahusťovadlo.
  3. Keď je nálev pripravený, pridajte doň plátky nakrájané huby. Varíte ich vo slanom náleve asi 15-20 minút, kým nebudú mäkké a prepečené.
  4. Potom môžete zavarené huby preliať do skleníc a uzavrieť ich. Nechajte ich vychladnúť na izbovú teplotu a potom ich uložte do chladničky.

Vaše zavarené huby v slanom náleve sú hotové. Môžete ich použiť ako prísadu do jedál, do cestovinových šalátov, na pizzu alebo ich konzumovať samostatne ako pochúťku. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých húb (napríklad šampiňóny, hlivy alebo lysohlávky)
  • 1 liter vody
  • 100 g soli
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 5-6 guľôčok čierneho korenia
  • 1 lyžica octu (voliteľné)
  • sterilizované zaváracie poháre

Postup:

  1. Príprava húb:

    • Huby dôkladne umyte pod tečúcou vodou, odstráňte nečistoty a poškodené časti. Väčšie huby nakrájajte na menšie kusy, aby sa lepšie zavárali.
  2. Príprava slaného nálevu:

    • V hrnci zohrejte vodu. Keď začne vrieť, pridajte soľ, cesnak (olúpaný a nakrájaný), bobkové listy a čierne korenie. Dobre premiešajte, kým sa soľ nerozpustí.
  3. Blanšírovanie húb:

    • Do vriaceho nálevu pridajte huby a varte ich 5-10 minút, v závislosti od veľkosti a druhu húb. Uistite sa, že huby sú dobre ponorené v náleve.
  4. Plnenie pohárov:

    • Po uplynutí času huby vyberte z nálevu a nechajte ich odkvapkať. Následne ich naplňte do sterilizovaných zaváracích pohárov. Môžete popri plnení umiestniť aj kúsok cesnaku alebo bobkový list.
  5. Zalievací nálev:

    • Zázrakom prevarte nálev, ktorý ste použili na blanšírovanie. Môžete pridať aj ocot pre lepšiu chuť a trvanlivosť. Potom horúci nálev nalejte do pohárov s hubami, až po okraj.
  6. Uzavretie pohárov:

    • Poháre dôkladne uzavrite viečkami. Môžete použiť špeciálne zaváracie viečka, ktoré vytvoria hermetické uzavretie.
  7. Sterilizácia:

    • Poháre vložte do väčšieho hrnca s vodou, tak aby voda zakryla poháre aspoň do polovice. Varíme na miernom ohni asi 20-30 minút (presný čas závisí od veľkosti pohárov).
  8. Chladenie a uskladnenie:

    • Po sterilizácii poháre opatrne vyberte a nechajte ich vychladnúť na utierke alebo mriežke. Po vychladnutí skontrolujte, či sa viečka dobre pritiahli (stred viečka by sa nemal dvíhať).

Uložte zavárané huby na tmavé a chladné miesto. Takto pripravené huby majú skvelú chuť a môžu sa používať ako príloha alebo súčasť rôznych jedál. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. MushroomLover123 píše:

    Tento recept na zaváranie húb vyzerá fantasticky! Mám rada, keď si môžem pripraviť vlastné pochúťky. Určite to vyskúšam a potom sa s rodinou podelím o výsledok. Dúfam, že budú chutiť skvele!

  2. CulinaryWizard99 píše:

    Wow, aký úžasný návod! Príprava húb v slanom náleve je skvelý spôsob, ako si uchovať ich chuť. Veľmi sa teším na to, ako ich skombinujem do mojich obľúbených jedál. Ďakujem za inšpiráciu!

  3. HappyChef22 píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadal! Milujem huby a zaváranie je pre mňa nová výzva. Znie to veľmi jednoducho a myslím, že sa mi podarí urobiť úžasné jedlo. Ďakujem za tipy!

  4. SunnySideUp píše:

    Jéj, zavárané huby sú moja obľúbená pochúťka! Tento recept vyzerá veľmi chutne a je jednoduchý na prípravu. Určite ho vyskúšam cez víkend a podelím sa oň s priateľmi. Teším sa na varenie!

  5. CookingBee24 píše:

    Skvelý návod na prípravu zaváraných húb! Už dlho som hľadala niečo takéto. Budem musieť zohnať čerstvé huby a pustím sa do toho. Dobrú chuť si prajem všetkým, čo to skúšajú!

  6. GourmetExplorer píše:

    Tento recept ma veľmi nadchol! Mám rád varenie s prírodnými surovinami a huby sú vždy vítané v mojej kuchyni. Návod je jasný a ja už plánujem, ako si pripravím svoje vlastné zavárané dobroty.

  7. FoodieFreak88 píše:

    …a znie to super! Zaváranie húb som ešte neskúsil, ale určite začnem podľa tvojho návodu. Milujem jesť doma pripravené jedlá a tieto budú určite hitom medzi mojou rodinou.

  8. _CookingNinja_ píše:

    […] Jajko vo mne poskočilo od radosti! Tento recept ma nadchol – milujem huby vo všetkých podobách. Chystám sa ho vyskúšať už zajtra večer! Verím, že budem úspešný!

  9. !YummyDelight! píše:

    …toto vyzerá tak chutne! Už dlho premýšľam o zaváraní húb a teraz mám presný návod pred sebou. Taktiež si myslím, že pridané koreniny dodajú super chuť.

  10. #HomeCookHero# píše:

    …s týmto receptom určite uspokojíte každého gurmána vo vašej rodine! Znie to výborne a ja už neviem počkať, kým to všetko pripravím s láskou doma.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *