Toto je recept na klasickú zemiakovú polievku, ktorá je veľmi obľúbená na Slovensku.
Potrebujete:
– 4 veľké zemiaky
– 1 veľkú cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– 250 ml mlieka
– 2 lyžice masla
– soľ a čierne korenie podľa preferencie
– kôpor na dekoráciu
Nutričná zemiaková polievka
Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak očistíme a jemne nasekáme.
2. Na panvici zohrejeme olej a pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Smažíme ich na nízkej teplote, až kým sa nezačnú farbiť do zlata.
3. Do hrnca vložíme opraženú cibuľu a cesnak. Pridáme tiež nakrájané zemiaky a zalejeme zeleninovým vývarom.
4. Polievku varíme na nízkej teplote, až kým sa zemiaky nezmäknú.
5. Odstránime hrniec z ohňa a polievku rozmixujeme do hladkej konzistencie s pomocou mixéra.
6. Polievku vraciame späť na sporák a pridáme mlieko, maslo, soľ a čierne korenie. Premiešavame a varíme ešte 5 minút na nízkej teplote.
7. Polievku rozdelíme do misiek a ozdobíme nasekaným kôprom.
Vaša nutričná zemiaková polievka je pripravená! Dobrú chuť!