Ak túžite po tradičnom slovenskom pokrme, prinášame vám recept na zemiakovú kapustnicu s klobásou:
Suroviny:
- 4 veľké zemiaky
- 1 veľká cibula
- 1/2 hlavy kyslej kapusty
- 2 klobásy
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica hladkej múky
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1 kocka zeleninového bujónu (voliteľné)
- 1 liter vody
- 1 šľahačka na dozdobenie (voliteľné)
Zemiakovo-kelová polievka s klobáskou
Príprava:
- Očistíme zemiaky a nakrájame ich na menej kusov. Cibuľu nakrájame na drobno a kyslú kapustu opláchneme pod tečúcou vodou.
- Na rozohriatej panvici s olejom orestujeme cibuľu, až kým nezhnedne. Následne pridáme kyslú kapustu a dusíme ju zhruba 5 minút.
- Do hrnca vsypeme zemiaky a pridáme vodu. Počkajte, kým sa voda zač začne variť, potom pridáme kocku zeleninového bujónu, soľ a korenie podľa vkusu. Variť budeme asi 30 minút, dokiaľ zemiaky nezmäknú.
- Počas varenia môžeme jednu klobásu nastrúhať na menšie kúsky a pridať do polievky. Ostatné klobásy krájame na plátky.
- Teraz pridáme plátky klobásy do polievky a necháme ich prevariť.
- V miske pripravíme zmes z lyžice múky a šľahačky, aby bola hustejšia. Postupne pridávame trochu polievky z hrnca k tejto zmesi, aby sme ju riedili. Potom túto zmes vmiešame do hrnca a dobre premiešame.
- Necháme polievku ešte chvíľu povariť, kým sa chute spoja a zmes zhustne. Podávame teplú a môžeme ju ozdobiť šľahačkou.
Prajem vám dobrú chuť! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať!
2) Zemiakovo-kelová polievka s klobáskou
Vítame vás pri ďalšom vynikajúcom recepte. Dnes sa zameriame na zemiakovo-kelovú polievku s klobáskou, ktorá je perfektná na chladné dni. Táto polievka je nielen výživná, ale taktiež ľahko sa pripravuje. Zoberte si papier a pero, pretože tu sú ingrediencie a pokyny, ako si túto delikátnu polievku urobiť doma.
Ingrediencie potrebné na prípravu polievky
Aby ste pripravili zemiakovo-kelovú polievku s klobásou, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 500 g mladého kelu
- 200 g klobásy (najlepšie údenej)
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 litry zeleninového alebo kuracieho vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžicu olivového oleja
Príprava
1. Najskôr si pripravte všetky prísady. Zemiaky umyte a nakrájajte na kocky. Cibuľu a mrkvu nasekajte na menšie kúsky a klobásu nakrájajte na kolieska.
2. Na olivovom oleji v hrnci orestujte cibuľu, kým nebude priesvitná.
3. Pridajte mrkvu a klobásu, orestujte ich spolu aspoň 5 minút.
4. Následne pridajte zemiaky a varte ich spolu so zeleninovým vývarom 10 minút. Potom pridajte na prúžky nakrájaný kel a varte ďalších 15 minút, dokiaľ nie sú zemiaky a kel mäkké.
5. Polievku dochutíme soľou a korením. Zemiakovo-kelová polievka je teraz hotová a pripravená na servírovanie. Môžete ju ozdobiť čerstvými bylinkami podľa chuti.
Tešíme sa, že si nepripravíte túto polievku! Prajem vám dobrú chuť!