Máte chuť na klasické slovenské jedlo – zemiaky s kyslou kapustou! Toto jedlo je veľmi obľúbené na Slovensku, obzvlášť počas osláv a sviatkov.
Ingrediencie:
- 4 veľké zemiaky
- 500 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- 2 lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Zemiaky s kyslou kapustou
Postup:
- Zemiaky dôkladne umyjte a ošúpte. Nakrájajte ich na menšie časti.
- Kyslú kapustu si dôkladne opláchnite, aby sa znížila jej kyslosť. Môžete ju povariť alebo využiť už predvarenú variantu.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte nasekanú cibuľu do zlatova.
- Pridajte kyslú kapustu a zemiaky. Nezabudnite dochutiť soľou a korením podľa preferencií.
- Občas premešajte a varte na nízkej teplote približne 25 – 30 minút, až kým zemiaky nezmäknú.
Servírujte zemiaky s kyslou kapustou teplé. Môžete k nim pridať aj kúsok klobásy, kyslú smotanu alebo pečené mäso. Prajeme dobrú chuť!
2) Zemiaky s kyslou kapustou
Ingrediencie:
- 4-5 stredne veľkých zemiakov
- 500 g kyslej kapusty
- 1 väčšia cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice oleja (slnečnicový alebo olivový)
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- Rascu alebo bobkový list (voliteľné)
- Údené mäso alebo klobáska (voliteľné, pre chutnejšiu verziu)
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Zemiaky dobre umyjeme a ošúpeme. Potom ich nakrájame na kocky alebo plátky podľa vlastného želania.
-
Cibuľa a cesnak: Cibuľu nakrájame na drobno a cesnak prelisujeme.
-
Smaženie: Na panvici alebo v hrnci (najlepšie s hrubým dnom) rozohrejeme olej. Pridáme nasekanú cibuľu a smažíme, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. Následne pridáme prelisovaný cesnak a ešte približne minútku smažíme, kým sa neprejavia arómy.
-
Pridanie kapusty a zemiakov: K cibuli pridáme kyslú kapustu. Ak je kapusta veľmi kyslá, môžeme ju na chvíľu opláchnuť v studenej vode. Kapustu krátko orestujeme, aby sa prepojila s cibuľou. Potom pridáme nakrájané zemiaky a všetko dôkladne premiešame.
-
Podlievanie: Podlejeme malým množstvom vody (približne 200 ml) a dochutíme soľou, čiernym korením, prípadne rascou alebo bobkovým listom. Potom zakryjeme pokrievkou a varíme na strednom ohni približne 30-40 minút, kým zemiaky nezmäknú. Občas premiešame a v prípade potreby pridáme vodu.
-
Údené mäso alebo klobáska: Ak chcete pridať údené mäso alebo klobásku, môžete ich nakrájať na kocky a pridať do zmesi približne 10 minút pred dokončením varenia.
-
Podávanie: Po dovarení môžeme jedlo servírovať teplé. Je výborné ako samostatný pokrm alebo ako príloha k mäsu.
Prajeme dobrú chuť!