Živánska pečienka

Príprava „Živánskej pečienky“ je bezproblémová a klasická slovenská receptúra. Tu je návod na jej prípravu:

Suroviny:

  • 500 g bravčovej pečene
  • 200 g slaniny z bravčového mäsa
  • 200 g pikantnej klobásy
  • 2 veľké cibule
  • 3 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie podľa vlastného uváženia
  • 1 šálka žemľového cesta
  • olej na smaženie

 

Živánska pečienka

Postup:

  1. Bravčovú pečienku nakrájajte na tenké plátky a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  2. Slaninu nakrájajte na tenké plátky, klobásu na kolieska a cibuľu na tenké prúžky.
  3. V miske rozšľahajte vajcia a pridajte na jemno pretlačený cesnak. Premiešajte a dochuťte soľou a korením.
  4. Plátky bravčovej pečienky potrite zmesou z vajec.
  5. Na každý plátok pečenky položte plátky slaniny, klobásu a cibuľu.
  6. Pečenku zvinjte do rolády a zabaľte do žemľového cesta. Nechajte odpočívať ešte 10 minút, aby cesto dobre spojilo.
  7. Na panvici rozohrejte olej a opekajte pečienku zo všetkých strán, kým nie je na povrchu zlatistá a vnútri dobre prepečená.
  8. Hotovú pečienku nechajte chvíľu oddýchnuť a následne ju nakrájajte na plátky.
  9. Servírujte teplú s prílohou podľa vášho výberu, ako sú knedle alebo zemiakové pyré.

Verím, že vás tento recept nadchne a úspešne si vychutnáte tradičnú slovenskú „Živánsku pečienku“!

 

2)

Živánska pečienka

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového mäsa (napríklad krkovičky)
  • 500 g zemiakov
  • 300 g mrkvy
  • 200 g cibule
  • 150 g údenej slaniny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa vašej chuti
  • 2-3 lyžice oleja alebo masti
  • 1 pohár vývaru alebo vody
  • 2-3 bobkové listy

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčové mäso umyte a nakrájajte na väčšie kocky (približne 3-4 cm). Ochutnajte soľou, čiernym korením a majoránkou.
  2. Príprava zeleniny:

    Ako uskladniť jedlé bedle?

    Ako uskladniť jedlé bedle?

    Čítať viac »

    • Zemiaky a mrkvu umyte a ošúpte. Zemiaky nakrájajte na kocky, mrkvu na kolieska. Cibuľu rozdeľte na polovice a potom nakrájajte na tenké plátky. Cesnak nasekajte na jemno.
  3. Príprava slaniny:

    • Údenú slaninu nakrájajte na malé kocky.
  4. Smaženie:

    • Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej alebo masť. Pridajte slaninu a opražte ju do zlatista. Potom pridajte nakrájané bravčové mäso a opečte zo všetkých strán až do zlatistej farby.
  5. Pridanie zeleniny:

    • K mäsu pridajte cibulu a cesnak a smažte ešte niekoľko minút, kým cibuľa nezmäkne. Následne pridajte mrkvu a zemiaky a rýchlo orestujte.
  6. Dusenie:

    • Všetko preložte do hlbokého pekáča, podlejte vývarom alebo vodou a pridajte bobkové listy. Zakryte alobalom alebo pokrievkou a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny. Občas skontrolujte, či nie je potrebné pridať tekutinu.
  7. Servírovanie:

    • Po upečení nechajte živánsku pečienku chvíľu oddychovať. Potom môžete podávať priamo z pekáča. Vynikajúco sa hodí s čerstvým chlebom alebo kyslou kapustou.

Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

19 Komentárov

  1. SviežiJablko píše:

    Wow, recept na Živánsku pečienku vyzerá fantasticky! Mám rád tradičné slovenské jedlá a toto je presne to, čo potrebujem na víkendový obed. Určite to vyskúšam, teším sa na tú úžasnú chuť!

  2. BublinkováBublina píše:

    Tento recept je skvelý! Milujem, keď si môžem pripraviť niečo chutné a domáce. Živánska pečienka znie ako perfektný spôsob, ako potešiť rodinu. Ďakujem za zdieľanie!

  3. ZelenýKrálik píše:

    Určite vyskúšam tento recept! Vyzerá veľmi jednoduchý a chutný. Tradičné jedlá sú vždy najlepšie a ja mám rád všetky ingrediencie v tomto pokrme. Teším sa na varenie s touto inšpiráciou!

  4. ChutnýDino píše:

    Živánska pečienka? To znie fantasticky! Veľmi sa mi páči kombinácia mäsa a zeleniny. Určite to pripravím pre rodinu, myslím si, že budú nadšení tak ako ja. Super recept!

  5. SladkýPavúk píše:

    Tento recept je skvelý nápad na víkend! Milujem tradičné slovenské jedlá a Živánska pečienka vyzerá jednoducho úžasne. S pridaním knedlí alebo zemiakového pyré to bude dokonalé!

  6. JasnýSlniečko píše:

    Príprava Živánskej pečienky znie veľmi lákavo! Rád skúšam nové recepty a tento vyzerá veľmi chutne. Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam s priateľmi!

  7. VeselýKocúr píše:

    ‚Živánska pečienka‘ mi pripomína detstvo a domáce varenie mojej babičky! Tento recept má všetko, čo mám rád – mäso, slaninu aj zeleninu. Určite ho skúsim uvariť aj ja!

    1. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za váš krásny komentár! Je krásne počuť, že recept na Živánsku pečienku vás vrátil späť do detstva plného domáceho varenia a spomienok na vašu babičku. Verím, že aj vy dokážete pripraviť tento recept s láskou a nadšením a že si ho užijete rovnako ako výsledok. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše dojmy po vyskúšaní receptu! Ďakujeme ešte raz za vaš komentár a prajeme príjemné varenie!

  8. _FajnovyKefir_ píše:

    ‚Živánska pečienka‘ je nádherný tradičný pokrm! Vždy som sa pýtal, aké tajomstvo skrýva jej chuť. Ďakujem za tento podrobný návod – určite ho vyskúšam počas víkendu.

  9. _MúdryPanda_ píše:

    ‚Živánska pečienka‘ je presne to jedlo, ktoré má dušu! Máte skvelé tipy na prípravu a mňa teší vidieť takéto tradičné recepty online. Dobrú chuť všetkým pri varení!

  10. Kocúr123 píše:

    Tento recept na Živánsku pečienku je skvelý! Je veľmi jednoduchý a chutný. Určite ho vyskúšam, keď budem mať hostí. Kto by odolal takému mäsovému pokrmu? Vďaka za zdieľanie tohto tradičného jedla!

  11. ZelenýJablko píše:

    Musím povedať, že Živánska pečienka vyzerá úžasne! Mám rád tradičné slovenské jedlá a tento recept je presne to, čo hľadám. Určite si ho zapíšem a pripravím pre rodinu. Teším sa na tú chuť!

  12. MackoPuf píše:

    Wow, aký skvelý recept! Živánska pečienka je jedno z mojich obľúbených jedál. Je jednoduchá na prípravu a vždy chutná fantasticky. Vďaka za tento tip, určite ho vyskúšam čoskoro!

  13. Bublifuk2023 píše:

    Tento recept vyzerá naozaj lákavo! Som nadšený, že môžem skúsiť pripraviť takúto delikatesu doma. Veľmi sa teším na varenie s rodinou a priateľmi. Dobrú chuť všetkým, čo to vyskúšajú!

  14. Srdiečko99 píše:

    Živánska pečienka je super tradičné jedlo! Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a určite sa mi podarí. Rád varím pre svojich blízkych a toto bude hit! Ďakujem za zdieľanie takého úžasného pokrmu.

  15. SlnečnýDníček píše:

    Recept na Živánsku pečienku ma úplne zaujal! Mám rád kombináciu mäsa so zeleninou a toto vyzerá perfektne. Neviem sa dočkať, kedy to pripravím doma pre moju rodinu. Ďakujem za skvelé inšpirácie!

  16. Hviezdička12 píše:

    „Živánska pečienka“ je klasika, ktorú milujem! Tvoj recept vyzerá veľmi jednoducho a efektívne. Myslím si, že moje deti budú nadšené, keď im ju pripravím. Teším sa na tú vôňu v kuchyni!

  17. "TuliTuli" píše:

    „Živánska pečienka“ – výborné jedlo pre celú rodinu! Vždy som ju obdivoval u babičky a teraz si ju konečne môžem pripraviť aj ja sám doma podľa tvojho receptu. Som nadšený z toho, čo všetko objavím pri varení!

  18. "RadoslavM" píše:

    Tento recept je fakt super! Milujem tradičné slovenské jedlá ako Živánsku pečienku. Už sa teším na jej vôňu vo svojej kuchyni a verím, že bude chutiť skvele celej mojej rodine.