Príprava „Živánskej pečienky“ je bezproblémová a klasická slovenská receptúra. Tu je návod na jej prípravu:
Suroviny:
- 500 g bravčovej pečene
- 200 g slaniny z bravčového mäsa
- 200 g pikantnej klobásy
- 2 veľké cibule
- 3 vajcia
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa vlastného uváženia
- 1 šálka žemľového cesta
- olej na smaženie
Živánska pečienka
Postup:
- Bravčovú pečienku nakrájajte na tenké plátky a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Slaninu nakrájajte na tenké plátky, klobásu na kolieska a cibuľu na tenké prúžky.
- V miske rozšľahajte vajcia a pridajte na jemno pretlačený cesnak. Premiešajte a dochuťte soľou a korením.
- Plátky bravčovej pečienky potrite zmesou z vajec.
- Na každý plátok pečenky položte plátky slaniny, klobásu a cibuľu.
- Pečenku zvinjte do rolády a zabaľte do žemľového cesta. Nechajte odpočívať ešte 10 minút, aby cesto dobre spojilo.
- Na panvici rozohrejte olej a opekajte pečienku zo všetkých strán, kým nie je na povrchu zlatistá a vnútri dobre prepečená.
- Hotovú pečienku nechajte chvíľu oddýchnuť a následne ju nakrájajte na plátky.
- Servírujte teplú s prílohou podľa vášho výberu, ako sú knedle alebo zemiakové pyré.
Verím, že vás tento recept nadchne a úspešne si vychutnáte tradičnú slovenskú „Živánsku pečienku“!
2) Živánska pečienka
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového mäsa (napríklad krkovičky)
- 500 g zemiakov
- 300 g mrkvy
- 200 g cibule
- 150 g údenej slaniny
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- Soľ a mleté čierne korenie podľa vašej chuti
- 2-3 lyžice oleja alebo masti
- 1 pohár vývaru alebo vody
- 2-3 bobkové listy
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčové mäso umyte a nakrájajte na väčšie kocky (približne 3-4 cm). Ochutnajte soľou, čiernym korením a majoránkou.
-
Príprava zeleniny:
- Zemiaky a mrkvu umyte a ošúpte. Zemiaky nakrájajte na kocky, mrkvu na kolieska. Cibuľu rozdeľte na polovice a potom nakrájajte na tenké plátky. Cesnak nasekajte na jemno.
-
Príprava slaniny:
- Údenú slaninu nakrájajte na malé kocky.
-
Smaženie:
- Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej alebo masť. Pridajte slaninu a opražte ju do zlatista. Potom pridajte nakrájané bravčové mäso a opečte zo všetkých strán až do zlatistej farby.
-
Pridanie zeleniny:
- K mäsu pridajte cibulu a cesnak a smažte ešte niekoľko minút, kým cibuľa nezmäkne. Následne pridajte mrkvu a zemiaky a rýchlo orestujte.
-
Dusenie:
- Všetko preložte do hlbokého pekáča, podlejte vývarom alebo vodou a pridajte bobkové listy. Zakryte alobalom alebo pokrievkou a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny. Občas skontrolujte, či nie je potrebné pridať tekutinu.
-
Servírovanie:
- Po upečení nechajte živánsku pečienku chvíľu oddychovať. Potom môžete podávať priamo z pekáča. Vynikajúco sa hodí s čerstvým chlebom alebo kyslou kapustou.
Bon appétit!
Wow, recept na Živánsku pečienku vyzerá fantasticky! Mám rád tradičné slovenské jedlá a toto je presne to, čo potrebujem na víkendový obed. Určite to vyskúšam, teším sa na tú úžasnú chuť!
Tento recept je skvelý! Milujem, keď si môžem pripraviť niečo chutné a domáce. Živánska pečienka znie ako perfektný spôsob, ako potešiť rodinu. Ďakujem za zdieľanie!
Určite vyskúšam tento recept! Vyzerá veľmi jednoduchý a chutný. Tradičné jedlá sú vždy najlepšie a ja mám rád všetky ingrediencie v tomto pokrme. Teším sa na varenie s touto inšpiráciou!
Živánska pečienka? To znie fantasticky! Veľmi sa mi páči kombinácia mäsa a zeleniny. Určite to pripravím pre rodinu, myslím si, že budú nadšení tak ako ja. Super recept!
Tento recept je skvelý nápad na víkend! Milujem tradičné slovenské jedlá a Živánska pečienka vyzerá jednoducho úžasne. S pridaním knedlí alebo zemiakového pyré to bude dokonalé!
Príprava Živánskej pečienky znie veľmi lákavo! Rád skúšam nové recepty a tento vyzerá veľmi chutne. Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam s priateľmi!
‚Živánska pečienka‘ mi pripomína detstvo a domáce varenie mojej babičky! Tento recept má všetko, čo mám rád – mäso, slaninu aj zeleninu. Určite ho skúsim uvariť aj ja!
Ďakujeme za váš krásny komentár! Je krásne počuť, že recept na Živánsku pečienku vás vrátil späť do detstva plného domáceho varenia a spomienok na vašu babičku. Verím, že aj vy dokážete pripraviť tento recept s láskou a nadšením a že si ho užijete rovnako ako výsledok. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše dojmy po vyskúšaní receptu! Ďakujeme ešte raz za vaš komentár a prajeme príjemné varenie!
‚Živánska pečienka‘ je nádherný tradičný pokrm! Vždy som sa pýtal, aké tajomstvo skrýva jej chuť. Ďakujem za tento podrobný návod – určite ho vyskúšam počas víkendu.
‚Živánska pečienka‘ je presne to jedlo, ktoré má dušu! Máte skvelé tipy na prípravu a mňa teší vidieť takéto tradičné recepty online. Dobrú chuť všetkým pri varení!
Tento recept na Živánsku pečienku je skvelý! Je veľmi jednoduchý a chutný. Určite ho vyskúšam, keď budem mať hostí. Kto by odolal takému mäsovému pokrmu? Vďaka za zdieľanie tohto tradičného jedla!
Musím povedať, že Živánska pečienka vyzerá úžasne! Mám rád tradičné slovenské jedlá a tento recept je presne to, čo hľadám. Určite si ho zapíšem a pripravím pre rodinu. Teším sa na tú chuť!
Wow, aký skvelý recept! Živánska pečienka je jedno z mojich obľúbených jedál. Je jednoduchá na prípravu a vždy chutná fantasticky. Vďaka za tento tip, určite ho vyskúšam čoskoro!
Tento recept vyzerá naozaj lákavo! Som nadšený, že môžem skúsiť pripraviť takúto delikatesu doma. Veľmi sa teším na varenie s rodinou a priateľmi. Dobrú chuť všetkým, čo to vyskúšajú!
Živánska pečienka je super tradičné jedlo! Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a určite sa mi podarí. Rád varím pre svojich blízkych a toto bude hit! Ďakujem za zdieľanie takého úžasného pokrmu.
Recept na Živánsku pečienku ma úplne zaujal! Mám rád kombináciu mäsa so zeleninou a toto vyzerá perfektne. Neviem sa dočkať, kedy to pripravím doma pre moju rodinu. Ďakujem za skvelé inšpirácie!
„Živánska pečienka“ je klasika, ktorú milujem! Tvoj recept vyzerá veľmi jednoducho a efektívne. Myslím si, že moje deti budú nadšené, keď im ju pripravím. Teším sa na tú vôňu v kuchyni!
„Živánska pečienka“ – výborné jedlo pre celú rodinu! Vždy som ju obdivoval u babičky a teraz si ju konečne môžem pripraviť aj ja sám doma podľa tvojho receptu. Som nadšený z toho, čo všetko objavím pri varení!
Tento recept je fakt super! Milujem tradičné slovenské jedlá ako Živánsku pečienku. Už sa teším na jej vôňu vo svojej kuchyni a verím, že bude chutiť skvele celej mojej rodine.