Znojemske mäso na šťave

Znojemské mäso na šťave je klasické české jedlo, ktoré môžete pripraviť aj v slovenskej variante. Tu je recept na znojemské mäso po slovensky: znojemské mäso na šťave.

Čo budete potrebovať:

  • 600 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo krk)
  • 200 ml bieleho vína
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • soľ a korenie podľa vlastnej chuti
  • 200 ml hovädzieho vývaru alebo vody
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

 

Znojemske mäso na šťave - 2

Znojemské mäso na šťave

Príprava:

  1. Začnite tým, že mäso nakrájate na menšie kúsky a vložíte do misy.
  2. Pripravte marinádu zo zmesi bieleho vína, nastrúhanej cibule, nasekaného cesnaku, oleja, papriky, soli a korenia. Túto marinádu pridajte k mäsu a nechajte marinovať v chladničke 2-3 hodiny.
  3. Pripravte jemnú jehličku z hovädzieho vývaru a múky.
  4. Na strednom ohni rozohrejte maslo vo veľkej panvici. Mäso vyberte z marinády, marinádu precedíte a nalejte späť k mäsu. Opečte kúsky mäsa z oboch strán do zlatista.
  5. Prilejte jehličku a duste mäso pod pokrievkou približne 1,5 hodiny, kým nebude mäkké.
  6. Podávajte s varenými zemiakmi alebo chlebom a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

Znojemske mäso na šťave - 2

2) Znojemské mäso na šťave

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa (napríklad stehno)
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 400 ml hovädzieho vývaru
  • 3 lyžice horčice
  • 1 lyžička cukru
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • 3 lyžice oleja
  • 2 bobkové listy
  • 5-6 guličiek čierneho korenia
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Príprava:

  1. Príprava mäsa: Hovädzie mäso nakrájajte na väčšie kocky (približne 3-4 cm) a okoreňte soľou a korením.

  2. Opečenie mäsa: Na panvici rozohrejte olej a orestujte mäso zo všetkých strán do zlatista. Potom ho vyberte a odložte na tanier.

    Ako dlho má byť v rúre kuracie mäso?

    Ako dlho má byť v rúre kuracie mäso?

    Čítať viac »

  3. Príprava zeleniny: Na tej istej panvici pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Orestujte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistý odtieň.

  4. Pridanie zeleniny: Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a zemiak. Všetko premiešajte a orestujte ešte asi 5 minút.

  5. Pridanie mäsa: Vráťte mäso späť do panvice, pridajte horčicu, cukor, bobkový list, čierne korenie a víno. Premiešajte a nechajte chvíľu povariť, aby sa alkohol odparil.

  6. Dopĺňanie vývaru: Následne nalejte hovädzí vývar tak, aby bolo mäso ponorené. Privedieme do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou.

  7. Dusenie: Mäso dusíme na miernom ohni približne 1,5 – 2 hodiny, kým nie je mäkké. Občas skontrolujte a podľa potreby dolievajte vývar, aby sa mäso nevysušilo.

  8. Dochutenie: Až je mäso mäkké, ochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti.

  9. Servírovanie: Znojemské mäso podávame na tanieroch, polejeme šťavou a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou. Skvele chutí s knedľou alebo varenými zemiakmi.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúrko píše:

    Tento recept na znojemské mäso je skvelý! Vždy, keď ho pripravím, všetci sú nadšení. Chutí fantasticky a vôňa sa šíri po celom byte. Určite ho vyskúšam znovu, lebo je to skutočná delikatesa!

  2. Slniečko123 píše:

    Znojemské mäso je moje obľúbené jedlo! Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a chutne. Určite si ho pripravím na víkend. Ďakujem za zdieľanie, teším sa na tú lahôdku!

  3. Jasná hviezda píše:

    Mmm, znojemské mäso! To je moja srdcovka! Tento recept ma inšpiroval, určite sa pustím do varenia. Veď dobré jedlo spojuje rodinu a priateľov. Veľmi sa teším na výsledok!

  4. Pohodový chalan píše:

    Fíha, aké úžasné znojemské mäso! Vyzerá to ako ideálny recept pre moju rodinu. Mám rád varenie a rád skúšam nové chute. Určite to vyskúšam čoskoro!

  5. Kreatívna kuchárka píše:

    Tento recept na znojemské mäso ma úplne dostal! Vyzerá to tak chutne a jednoducho na prípravu. Môžem si predstaviť tú úžasnú vôňu vo svojej kuchyni. Dám tomu šancu už tento víkend!

  6. Veselý medveď píše:

    ‚Znojemské mäso? To musím mať!‘ Je to tradičné jedlo a tento recept vyzerá fantasticky! Určite pozvem priateľov, aby som s nimi zdieľal túto dobrotu. Teším sa na skvelú večeru!

  7. Šťastná kravička píše:

    ‚Wow, aký super recept!‘ Znojemské mäso milujem a tento postup je veľmi jasný a jednoduchý. S pridanými ingredienciami bude určite úžasné! Už sa nemôžem dočkať jeho ochutnania.

  8. "Radosť v kuchyni" píše:

    ‚Skvelý článok o znojemskom mäse!‘ Pripravil som si ho niekoľkokrát podľa iných receptov, ale tento vyzerá ako najlepší doteraz. Teším sa na novú skúsenosť v kuchyni s touto lahodnou chuťou!

  9. "Maškrtko" píše:

    ‚Znojemské mäso vždy prinesie dobrú náladu!‘ Veľmi sa mi páči táto varianta receptu, určite si ju zapíšem do svojho zoznamu obľúbených jedál. Všetkým odporúčam vyskúšať toto chutné jedlo.

  10. "Svetlík" píše:

    ‚Tento recept ma úplne očaril!‘ Znojemské mäso mám rád už dlho a teraz mám príležitosť pripraviť ho podľa tejto skvelej verzie. Dobrú chuť prajem všetkým, čo si ho urobia tiež!