Ako pripraviť karfiól
  • 200 ml smotany
  • 100 g strúhaného syra
  • Soľ a korenie
  • Čerstvé bylinky na ozdobenie
  • Postup:

    1. Karfiol uvar do mäkka a následne ho rozmixuj na hladkú zmes.
    2. V miske rozšľahaj vajcia a zmiešaj ich so smotanou, pridaním soľ a korenie podľa chuti.
    3. Do vaječnej zmesi pridaj rozmixovaný karfiol a strúhaný syr. Všetko starostlivo premiešaj.
    4. Vlej zmes do vymastenej formy a peč v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým nezozlatne.
    5. Nechaj vychladnúť krátky čas a ozdob čerstvými bylinkami pred podávaním.

    7. Karfiolové „steaky“

    Ingrediencie:

    • 1 hlávka karfiólu
    • 3 lyžice olivového oleja
    • 1 čajová lyžička papriky
    • Soľ a čierne korenie
    • Čerstvá bazalka na ozdobenie

    Postup:

    1. Karfiol nakrájaj na hrubšie plátky, ktoré budú pripomínať steaky.
    2. Na plech rozprestri plátky, potri ich olivovým olejom a posyp paprikou, soľou a korením.
    3. Peč v rúre pri teplote 200 °C asi 20 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
    4. Pred podávaním ozdob čerstvou bazalkou.

    8. Smažený karfiol v cestíčku

    Ingrediencie:

    • 1 hlávka karfiólu
    • 100 g hladkej múky
    • 2 vajcia
    • 100 ml vody
    • Soľ a čierne korenie
    • Olej na smaženie

    Postup:

    1. Karfiol rozober na ružičky a var do mäkka (asi 5-7 minút). Po uvarení nechaj jemne vychladnúť.
    2. V miske zmiešaj múku, vajcia, vodu, soľ a korenie do hladkého cestíčka.
    3. Karfiolové ružičky namoč do cestíčka a smaž na horúcom oleji do zlatista.
    4. Hotové ružičky odlož na papierovú utierku, aby sa odsal prebytočný tuk, a podávaj teplé.
  • 200 g nastrúhanej mozzarelly
  • 100 ml smotany na varenie
  • Soľ, čierne korenie, bylinkové koreniny
  • Postup:

    1. Karfiol rozdel na ružičky a var ho do mäkka. Potom ho rozpuč do misy.
    2. Pridaj vajcia, smotanu, bylinky, soľ a korenie. Dobre premiešaj všetky zložky.
    3. Zmes premiestni do vymastenej zapekacej nádoby a posyp nastrúhanou mozzarellou.
    4. Peč v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým sa povrch nezmení na zlatistý.

    7. Karfiolové tacos

    Ingrediencie:

    • 1 hlávka karfiólu
    • 2 polievkové lyžice olivového oleja
    • 1 čajová lyžička chili prášku
    • 1 čajová lyžička rímskej rasce
    • Tortilly na podávanie
    • Avokádo, salsa a jogurt na servírovanie

    Postup:

    1. Karfiol rozdel na ružičky a pomocou mixéra ho rozomel na jemné kúsky.
    2. Na panvici zohrievaj olivový olej, pridaj karfiol a korenie. Smaž 5-7 minút.
    3. Tortilly zohrej na panvici alebo v mikrovlnnej rúre.
    4. Naplň tortilly karfiolovou zmesou a doplň o avokádo, salsu a jogurt.

    8. Karfiolový šalát s cícerom

    Ingrediencie:

    • 1 hlávka karfiólu
    • 1 konzerva cícera
    • 1 červená cibuľa
    • 100 g cherry paradajok
    • 50 ml olivového oleja
    • Šťava z citróna
    • Soľ a korenie podľa chuti
    • Čerstvá mäta alebo petržlen na ozdobenie

    Postup:

    Syrníky: Tvarohové lievance s hrozienkami

    Syrníky: Tvarohové lievance s hrozienkami

    Čítať viac »

    1. Karfiol uvar do mäkka a nechaj vychladnúť.
    2. Cícer sceď a umy, cibuľu nakrájaj na tenké plátky a paradajky rozkroj na polovice.
    3. V miske dôkladne skombinuj karfiol, cícer, cibuľu a paradajky.
    4. Pridaj olivový olej, citrónovú šťavu, osol a okoren a dobre premiešaj.
    5. Ozdob čerstvými bylinkami a servíruj.

    Záver

    Karfiól ponúka bezpočetné možnosti prípravy. Či už si vyberieš pečené, varené alebo čerstvé jedlá, určite medzi týmito receptami nájdeš ten pravý. Táto zelenina je nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná, a jej zahrnutie do stravy môže prispieť k tvojmu celkovému zdraviu. Nezabudni, karfiol je skvelou nízkokalorickou náhradou za mnohé jedlá, a jeho variabilita ti umožní experimentovať v kuchyni. Prajem ti veľa šťastia pri varení a dobrú chuť!

     

     

    Na prípravu karfiolu „po slovensky“ budeš potrebovať:
    – 1 hlava karfiolu
    – 2 vajcia
    – 100 g hladkej múky
    – soľ, korenie
    – olej na vyprážanie

     

    Ako na prípravu karfiólu?

    Postup:
    1. Karfiol očisti a rozdeľ na menšie kúsky.
    2. V hrnci s osolenou vodou uvar karfiol do mäkka.
    3. V miske si priprav cesto z vajec, múky, soli a korenia.
    4. Uvarený karfiol namoč do cesta.
    5. Na panvici rozohrej olej a smaž karfiol z oboch strán, kým nezhnedne.

    Podávaj teplý karfiol „po slovensky“ s obľúbenou prílohou, napríklad zemiakovým pyré. Dobrú chuť!

    Podobné príspevky

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    22 Komentárov

    1. Kuchárik123 píše:

      Tento recept na karfiol je skvelý! Vždy som sa bál variť karfiol, ale po prečítaní tohto návodu sa cítim odvážne. Určite to vyskúšam a podávam s pyré. Mňam, teším sa na to!

    2. MackoPusko píše:

      Super recept! Karfiol mám rád a tento spôsob prípravy ma veľmi zaujal. Kombinácia s vajíčkami a múkou znie úžasne. Určite ho pripravím pre rodinu na víkend, verím, že si pochutnajú!

    3. JankoZahradnik píše:

      Wow, tento recept vyzerá fantasticky! Karfiol sa dá pripraviť rôzne, ale tento spôsob je jedinečný. Teším sa na to, ako si pochutnáme s rodinou. Ďakujem za inšpiráciu!

    4. CukrikovaVila píše:

      Toto je presne to, čo som hľadala! Karfiol ‚po slovensky‘ znie chutne a jednoduché. Určite ho pripravím aj pre mojich priateľov na večeru. Ďakujem za skvelý recept!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Som rada, že som ti pomohla pri varení. 🙂

    5. Bublinka2020 píše:

      Karfiol je super zelenina a táto príprava ma veľmi zaujala! S vajíčkami a múkou určite bude chutiť výborne. Už sa teším, ako ho urobím zajtra na obed.

    6. PetrikMalik píše:

      ‚Po slovensky‘ mi pripomína domáce jedlo od babičky! Tento recept vyzerá jednoducho a chutne. Teším sa na to, ako si pochutnáme všetci spolu pri stole.

    7. Slunicko77 píše:

      ‚Po slovensky‘ znamená pre mňa dobrú chuť! Karfiol som nikdy takto nepripravoval/a, ale určite vyskúšam tento recept cez víkend. Dúfam, že bude chutiť celej rodine!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Som rada, že som pomohla.
        Určite daj vedieť ako to dopadlo.

    8. "Zlatko48" píše:

      „Karfiol je taká skvelá zelenina! Tento recept mi otvoril oči k novým možnostiam varenia. Určite ho vyskúšam a podám so zemiakovým pyré – mňam! Ďakujem za skvelý tip.“

    9. "Srdiecko27" píše:

      „Veľmi milý recept! Naozaj som nevedel/a, ako variť karfiol takto chutne. S vašimi radami to zvládnem ľahko! Teším sa na víkendové varenie s rodinou.“

    10. "Dobruchut88" píše:

      „Tento spôsob prípravy karfiolu ma nadchol! Už dlho hľadám nové nápady do kuchyne a toto je presne ono. Určite to skúsim čoskoro – ďakujem za inšpiráciu!“

    11. Kvetka88 píše:

      Tento recept na karfiol vyzerá úžasne! Nikdy som ho neskúšala pripraviť takto, ale určite to vyskúšam. Môj manžel miluje karfiol, takže mu spravím radosť. Ďakujem za skvelý tip!

    12. PeťoZelený píše:

      Wow, to znie skvele! Karfiol je moja obľúbená zelenina a tento recept vyzerá veľmi jednoducho. Už sa teším, ako si ho pripravím s rodinou na víkend. Super návod, ďakujem!

    13. MiriamSmažená píše:

      Karfiol ‚po slovensky‘? To je niečo nové pre mňa! Rada objavujem nové recepty a tento ma naozaj zaujal. Určite ho vyskúšam a uvidím, aký bude výsledok. Teším sa!

    14. RoboHráč píše:

      Perfektný recept! Karfiol pripravujem často, ale nikdy som na to nešla takto. Som zvedavý, aké to bude chutiť s tým cestom. Ešte raz díky za inšpiráciu!

    15. LuluBubli píše:

      Tento recept ma nadchol! Karfiol milujem a vždy hľadám nové spôsoby jeho prípravy. Cesto z vajec a múky? To je skvelý nápad! Určite to vyskúšam na rodinnej večeri.

    16. MiloČerstvý píše:

      Karfiol ‚po slovensky‘ je presne to, čo potrebujem na obedy! Vždy som robil len obyčajné varenie karfiolu. Tento spôsob bude určite lepší a chutnejší. Teším sa na varenie!

    17. ZuzkaDoma píše:

      ‚Po slovensky‘ znamená vždy niečo výnimočné! Karfiol mám rada aj v rôznych variáciách a tento recept ma veľmi láka. Určite sa o neho podelím aj so svojimi priateľmi.

    18. -Marek-12 píše:

      ‚Po slovensky‘ je moja obľúbená časť varenia! Tento karfiol vyzerá tak dobre, že už teraz mám chuť si ho pripraviť doma. Dúfam, že sa podarí rovnako dobre ako vyzerá.

    19. _AnkaVarenie_ píše:

      ‚Po slovensky‘ mi vždy evokuje teplé rodinné večere. Karfiol je super voľba a s týmto cestom bude ešte lepší! Ďakujem za zdieľanie receptu, určite ho otestujem už tento víkend.

    20. -TommyKuchár- píše:

      ‚Karfiol po slovensky‘ znie fantasticky! Uvarím ho pre moju rodinu a verím, že im bude chutiť tak ako mne znie tento recept. Skvelé tipy ako vždy, ďakujem za inšpiráciu!