Ako upiecť chlieb?

Ak chcete upiecť chlieb, nasledujte tieto kroky:

  1. Získajte všetky potrebné ingrediencie: múku, vodu, droždie, soľ a prípadne iné prísady (napríklad semienka alebo orechy).
  2. Zohrejte vodu na teplotu medzi 35-40°C (teplá, nie horúca).
  3. Do misky nalejte suchú múku a pridajte soľ. Ak chcete, môžete pridať aj iné ingrediencie podľa vlastného výberu.
  4. V druhej miske zmiešajte droždie s vodou. Nechajte droždie reagovať približne 5-10 minút, kým sa objavia bubliny.
  5. Pridajte zložku s droždím do misky s múkou a soľou. Pomaly premiešavajte, kým sa všetko nespojí do jednotnej zmesi.
  6. Keď je zmes dostatočne premiešaná, začnite ju miesiť rukami na rovno povrchu. Miešajte asi 10-15 minút, kým testo nezískate elastickú konzistenciu.
  7. Vezmite testo do misky a zakryte ju čistou utierkou. Nechajte testo vykysnúť a zdvojnásobiť svoju veľkosť, čo môže trvať asi 1-2 hodiny.
  8. Po vykysnutí testo vyberte z misky a premiešajte ho niekoľkokrát, aby ste odstránili vzduch. Potom tvarujte tvar chleba podľa svojho výberu a vložte ho na plech na pečenie s papierom na pečenie.
  9. Zakryte a nechajte tvarovať po dobu maximálne 30 minút.
  10. Po tejto dobe je čas na pečenie. Predhrejte rúru na 200°C. Pred vložením chleba do rúry, môžete ho potrieť vodou a urobiť niekoľko sekáčikov na povrchu, ktoré mu pomôžu vykonať pieskovitú kôrku počas pečenia.
  11. Vložte chlieb do rúry a pečte ho približne 30-40 minút, kým sa nezohnije a nezíska zlatohnedú farbu.
  12. Vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke pred krájaním.

 

Ako upiecť chlieb?

Pečenie chleba je tradičná a obľúbená činnosť, ktorá nie len že dodáva domovu príjemnú arómu, ale prináša aj radosť z vlastnoručne pripravenej pochúťky. Tu je jednoduchý recept na základný chlieb.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 350 ml teplej vody
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)
  • 1 lyžica olivového oleja (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava ingrediencií: Začnite tým, že si pripravíte všetky ingrediencie. Múku a soľ zmiešajte v jednej miske. V inej miske rozpustite droždie vo vode a nechajte ho chvíľu aktivovať (3-5 minút, ak používate sušené droždie).

  2. Miesenie cesta: Keď je droždie aktívne, pridajte ho do múky spolu s teplou vodou a olivovým olejom. Ruky si môžete poprášiť múkou a začnite miesiť cesto. Miesiť by ste mali aspoň 10 minút, kým nevznikne hladké a elastické cesto.

  3. Kysnutie: Cesto preložte do vymastenej misy, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny, alebo kým nevzrastie dvojnásobne.

  4. Tvarovanie chleba: Po vykysnutí cesto vyklopte na pomúčenú plochu. Nežné ho prehnetite, aby ste uvoľnili vzduch, a vytvarujte podľa želania (guľa, bochník, alebo dlhý chlieb).

  5. Druhé kysnutie: Tvarovaný chlieb položte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do formy na chlieb. Zakryte ho a nechajte kysnúť ďalších 30-60 minút.

  6. Pečenie: Rúru predhrejte na 220 °C. Pred vložením cesta do rúry ho môžete ešte pokvapkať vodou alebo narezať na povrchu, aby sa vytvorili pekné praskliny. Pečte približne 25-30 minút, alebo kým chlieb nie je zlatohnedý a pri poklepaní na spodku znie dutým zvukom.

  7. Chladenie: Po upečení chlieb vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke. Takto sa zachová chrumkavá kôrka.

A máte hotovo! Vlastnoručne upečený chlieb je nielen chutný, ale aj veľmi uspokojivý. Môžete si ho vychutnať s maslom, džemom alebo ako základ pre vaše obľúbené sendviče. Prajem vám veľa šťastia pri pečení!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. PečúciMaestro píše:

    Chlieb je skvelý! Rád pečiem a tento recept je jednoduchý a efektívny. Odporúčam pridať aj semienka do cesta pre extra chuť. Môj chlieb vždy voňal fantasticky! Skúste to, budete nadšení!

  2. KuchynskáČarodejnica píše:

    Milujem tento recept! Chlieb sa mi vždy podarí a je veľmi chutný. Kysne perfektne a má krásnu zlatohnedú kôrku. Určite vyskúšam aj iné prísady, ako orechy alebo bylinky. Odporúčam všetkým!

  3. RadosťZPečenia píše:

    Tento návod na pečenie chleba je úžasný! Všetko je jasne vysvetlené a chlieb sa dá robiť aj s deťmi. Máme radosť, keď vidíme, ako nám rastie cesto! Vďaka za skvelý recept!

  4. ChlebovýFanúšik píše:

    Perfektný recept na domácu pekáreň! Chlieb bol fantastický, dokonca aj moje deti si ho oblíbili. Urobil som ho s olivovým olejom a bola to bomba! Určite odporúčam každému, kto miluje pečenie.

  5. ZlatáKôrka píše:

    Wow, tento chlieb ma úplne dostal! Postup je jednoduchý a výsledok ohromujúci. Voňal tak dobre, že sme ho zjedli za chvíľu po upečení. Skvelá práca s týmto receptom!

  6. MuffinMágia píše:

    Tento recept ma inšpiroval k pečeniu chleba doma! Kysnutie bolo perfektné a chlieb sa podaril na prvý pokus. Nezabudnite si dať na mriežku chladiť, aby ste mali krásnu kôrku!

  7. VeselýPekárik píše:

    ‘Chlieb mám rád!’ Je to pravda! Tento recept je skvelým spôsobom, ako stráviť čas v kuchyni a pritom si pochutiť na niečom vlastnoručne vyrobenom. Teším sa na ďalšie experimenty s rôznymi ingredienciami.

  8. _CestoKrál_ píše:

    ‘Pečenie je umenie!’ Tento návod to perfektne vystihuje. Cesto mi krásne vykyslo a po upečení bolo tak chutné! S rodinou sme si užili každé sústo. Ďakujem za túto skvelú inšpiráciu!

  9. _RýchlyRecept_ píše:

    ‘Jednoduché ale efektívne!’ Takto by som opísal tento recept na chlieb. Hoci som začínajúci pekár, všetko mi išlo hladko a výsledok bol fantastický – určite odporúčam vyskúšať!

  10. _KreatívnyPekár_ píše:

    ‘Pečieme spolu!’ Tento recept nás motivoval piecť spoločne s priateľmi. Chlieb bol nielen chutný ale aj zábavný proces výroby – určite budeme piecť znova podľa tohto skvelého návodu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *