Ako upiecť chlieb?

Ak máte záujem o pečenie chleba, riadte sa nasledujúcimi pokynmi:

  1. Pripravte si všetky potrebné suroviny: múku, vodu, droždie, soľ a podľa chuti aj iné prísady (napríklad semienka alebo orechy).
  2. Zohrejte vodu na teplotu medzi 35-40°C (má byť teplá, nie horúca).
  3. Do misky vlejte suchú múku a pridajte soľ. Môžete pridať aj iné ingrediencie podľa vlastného uváženia.
  4. V druhej miske spojte droždie s vodou. Dovoľte droždiu reagovať približne 5-10 minút, až kým sa nevytvorí pena.
  5. Pridajte zmes s droždím do misy s múkou a soľou. Jemne premiešavajte, až kým sa všetky zložky nespoja do homogénneho cesta.
  6. Akonáhle je zmes dobre prepracovaná, začnite ju miesiť na rovnom povrchu rukami. Miešajte približne 10-15 minút, kým cesto nebude elastické.
  7. Preneste cesto do misy a prikryte ho čistou utierkou. Nechajte cesto kysnúť a zväčšiť svoj objem, čo môže trvať asi 1-2 hodiny.
  8. Keď cesto vykysne, vyberte ho z misy a párkrát ho popracujte, aby ste vytlačili vzduch. Následne formujte chlieb do požadovanej podoby a umiestnite ho na plech vystlaný papierom na pečenie.
  9. Zakryte ho a nechajte tvarovať maximálne 30 minút.
  10. Po tejto dobe začnite piecť. Predhrejte rúru na 200°C. Predtým, než vložíte chlieb do rúry, môžete ho potrieť vodou a spraviť niekoľko zárezov na povrchu, aby sa počas pečenia vytvorila chrumkavá kôrka.
  11. Vložte chlieb do rúry a pečte ho asi 30-40 minút, až kým nezhnedne a nezíska zlatistý odtieň.
  12. Po upečení chlieb vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke pred krájaním.

 

Ako upiecť chlieb?

Pečenie chleba je tradičná a obľúbená činnosť. Nielenže poskytuje domovu príjemnú vôňu, ale zároveň prináša radosť z vlastnoručne pripraveného pokrmu. Tu je jednoduchý recept na základný chlieb.

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 350 ml teplej vody
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždia (alternatívne 20 g čerstvého)
  • 1 lyžica olivového oleja (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava surovín: Začnite s prípravou všetkých surovín. Múku a soľ zmiešajte v jednej miske. V inej miske rozpustite droždie vo vode a nechajte ho chvíľu aktivovať (3-5 minút, ak používate sušené droždie).

  2. Miesenie cesta: Keď je droždie aktivované, pridajte ho k múke spolu s teplou vodou a olivovým olejom. Ruky si môžete poprášiť múkou a začnite miesiť cesto. Miesenie by malo trvať aspoň 10 minút, dokým nevytvoríte hladké a pružné cesto.

  3. Kysnutie: Cesto preložte do vymastenej misy, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, alebo dovtedy, kým nezväčší svoj objem na dvojnásobok.

  4. Tvarovanie chleba: Po vykysnutí cesto vyklopte na pomúčenú plochu. Jemne ho prehnetite, aby ste uvoľnili vzduch, a vytvarujte podľa želania (guľa, bochník alebo dlhý chlieb).

    Halušky s tvarohom

    Halušky s tvarohom

    Čítať viac »

  5. Druhé kysnutie: Tvarovaný chlieb umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do formy na chlieb. Zakryte ho a nechajte kysnúť ďalších 30-60 minút.

  6. Pečenie: Rúru predhrejte na 220 °C. Pred vložením cesta do rúry ho môžete pokvapkať vodou alebo narezať na povrchu, aby vznikli pekné praskliny. Pečte zhruba 25-30 minút, alebo až je chlieb zlatohnedý a pri poklepaní na spodku vydáva dutý zvuk.

  7. Chladenie: Po upečení chlieb vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke, aby sa udržala chrumkavá kôrka.

A máte hotovo! Vlastnoručne upečený chlieb nie je len chutný, ale aj veľmi uspokojujúci. Môžete si ho užiť s maslom, džemom alebo ako základ pre svoje obľúbené sendviče. Prajem vám veľa šťastia pri pečení!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. PečúciMaestro píše:

    Chlieb je skvelý! Rád pečiem a tento recept je jednoduchý a efektívny. Odporúčam pridať aj semienka do cesta pre extra chuť. Môj chlieb vždy voňal fantasticky! Skúste to, budete nadšení!

  2. KuchynskáČarodejnica píše:

    Milujem tento recept! Chlieb sa mi vždy podarí a je veľmi chutný. Kysne perfektne a má krásnu zlatohnedú kôrku. Určite vyskúšam aj iné prísady, ako orechy alebo bylinky. Odporúčam všetkým!

  3. RadosťZPečenia píše:

    Tento návod na pečenie chleba je úžasný! Všetko je jasne vysvetlené a chlieb sa dá robiť aj s deťmi. Máme radosť, keď vidíme, ako nám rastie cesto! Vďaka za skvelý recept!

  4. ChlebovýFanúšik píše:

    Perfektný recept na domácu pekáreň! Chlieb bol fantastický, dokonca aj moje deti si ho oblíbili. Urobil som ho s olivovým olejom a bola to bomba! Určite odporúčam každému, kto miluje pečenie.

  5. ZlatáKôrka píše:

    Wow, tento chlieb ma úplne dostal! Postup je jednoduchý a výsledok ohromujúci. Voňal tak dobre, že sme ho zjedli za chvíľu po upečení. Skvelá práca s týmto receptom!

  6. MuffinMágia píše:

    Tento recept ma inšpiroval k pečeniu chleba doma! Kysnutie bolo perfektné a chlieb sa podaril na prvý pokus. Nezabudnite si dať na mriežku chladiť, aby ste mali krásnu kôrku!

  7. VeselýPekárik píše:

    ‚Chlieb mám rád!‘ Je to pravda! Tento recept je skvelým spôsobom, ako stráviť čas v kuchyni a pritom si pochutiť na niečom vlastnoručne vyrobenom. Teším sa na ďalšie experimenty s rôznymi ingredienciami.

  8. _CestoKrál_ píše:

    ‚Pečenie je umenie!‘ Tento návod to perfektne vystihuje. Cesto mi krásne vykyslo a po upečení bolo tak chutné! S rodinou sme si užili každé sústo. Ďakujem za túto skvelú inšpiráciu!

  9. _RýchlyRecept_ píše:

    ‚Jednoduché ale efektívne!‘ Takto by som opísal tento recept na chlieb. Hoci som začínajúci pekár, všetko mi išlo hladko a výsledok bol fantastický – určite odporúčam vyskúšať!

  10. _KreatívnyPekár_ píše:

    ‚Pečieme spolu!‘ Tento recept nás motivoval piecť spoločne s priateľmi. Chlieb bol nielen chutný ale aj zábavný proces výroby – určite budeme piecť znova podľa tohto skvelého návodu!