Ako urobiť bryndzové halušky? Naše národne jedlo by mal vedieť pripraviť každý. Ja som sa ich naučila už v 11 rokoch kedy som ich prvíkrat pripravoval s mojou mamou. A taktiež som ich už v mladom veku naučil robiť moje dcéry.
Ale bez okolkou sa posuňme k receptu.
Ingrediencie:
– 500 g zemiakov
– 250 g bryndze
– 150 g hladkej múky
– 1 vajce
– soľ
Ako urobiť bryndzové halušky?
Postup:
1. Zemiaky očistite, nakrájajte na menšie kúsky a uvaríte vo vriacej osolenej vode.
2. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme na kašu.
3. Pridáme bryndzu a vajce a premiešame.
4. Postupne pridávajte múku a premiešavajte, až vznikne hladké cesto.
5. Cesto vyvaľkáme na doske a nakrájame na menšie kúsky.
6. Varíme vo vriacej osolenej vode, až vyplávajú na povrch.
7. Vyberieme ich lyžicou s dierkami a dáme na tanier.
8. Podávame s kyslou smotanou a opraženou slaninkou.
Dobrú chuť!
Ako spraviť halušky?
Na výrobu halušiek budete potrebovať:
– 500 g zemiakov
– 200 g hladkej múky
– 1 vajce
– soľ
– strúhaný syr na posypanie
Postup:
1. Zemiaky uvaríme vo vode, ošúpeme a pretlačíme ich cez strúhadlo alebo ich roztlačíme vidličkou.
2. Do pretlačených zemiakov pridáme múku, vajce a soľ podľa chuti a všetko dôkladne premiešame.
3. Z cesta vyformujeme dlhé valčeky a nakrájame ich na menšie kúsky.
4. Kúsky cesta uformujeme do tvaru halušiek, ktoré potom varíme vo vriacej vode do zmäknutia.
5. Uvarené halušky sceďte a posypte strúhaným syrom.
Halušky môžete podávať ako prílohu k mäsu, zelenine alebo aj samostatne s osmaženou cibuľkou. Dobrú chuť!