Gnocchi je jednoduché a chutné talianske jedlo. Tu je recept na prípravu gnocchi:
Ingrediencie:
- 500 g zemiaky
- 200 g múka
- 1 vajce
soľ podľa chuti
Postup:
- Zemiaky uvaríme vo vode so soľou, kým nezmäknú (asi 20-30 minút). Odkvapkajte ich a nechajte vychladnúť.
- Ošúpeme vychladnuté zemiaky a roztlačíme ich na pyré pomocou pretláčača na zemiaky alebo sita.
- Zmiešame zemiakové pyré s múkou, vajcom a soľou. Vypracujeme zmes do pevného a hladkého cesta.
- Cesto rozdelíme na menšie časti a každú časť tvarujeme na valček na múkou posypanej doske. Z valčeka odrežeme malé kúsky (asi 2 cm). Každý kúsok gnocchi môžeme ďalej tvarovať vidličkou, aby sme vytvorili ryhy.
- Gnocchi uvaríme vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich variť ďalších 2-3 minúty. Odkvapkáme gnocchi.
- Podávame uvarené gnocchi s omáčkou podľa vlastného výberu, ako je paradajková omáčka, pesto alebo maslová omáčka.
Môžete sa pokúsiť o prípravu tohto chutného talianskeho špeciálu. Dobrú chuť!
2)
Gnocchi sú tradičné talianske zemiakové knedlíky, ktoré sú obľúbené po celom svete. Ich príprava je relatívne jednoduchá, a ak sa chcete dozvedieť, ako ich správne uvariť, postupujte podľa nasledujúcich krokov.
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov (ideálne múčnatých)
- 250 g hladkej múky (môžete pridať viac podľa potreby)
- 1 vajce
- Soľ
- Muškátový orech (voliteľný)
Príprava:
-
Uvarenie zemiakov: Zemiaky dôkladne umyjte a uvarte v osolenej vode so šupkou. Varíme ich, pokiaľ nie sú úplne mäkké, približne 20-30 minút, v závislosti od veľkosti zemiakov. Po uvarení ich sceďte a nechajte chvíľu vychladnúť.
-
Príprava zemiakovej hmoty: Keď sú zemiaky dostatočne chladné na manipuláciu, olúpte ich a pomocou zemiakovača alebo vidlica ich rozpučte na jemnú hmotu. Dbajte na to, aby neboli v hmoty žiadne hrudky. Nechajte zemiakovú zmes vychladnúť na izbovú teplotu.
-
Pridanie ostatných ingrediencií: Do vychladnutej zemiakovej hmoty pridajte vajce, štipku soli, a ak chcete, môže pridať aj muškátový orech. Postupne prisypávajte múku a zamiešavajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky, ale dbajte na to, aby ste ho neprešliemili.
-
Tvorba gnocchi: Cesto rozdeľte na menšie časti. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkajte každú časť na dlhú valcovú rolku (približne 2 cm hrubú). Pomocou noža nakrájajte na kúsky dlhé asi 2 cm. Ak chcete, môžete každý kúsok jemne stlačiť vidlicou, aby ste vytvorili charakteristické ryhy, ktoré lepšie udržia omáčku.
-
Varíme gnocchi: V hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Opatrne vkladajte gnocchi do vriacej vody. Varíme ich, pokiaľ nevyplávajú na povrch, čo by malo trvať asi 2-3 minúty. Keď vyplávajú, sú pripravené.
-
Podávanie: Uvarené gnocchi pomocou struhadla alebo cedidla vyberte z vody a okamžite ich preložte do misy s pripravovanou omáčkou. Môžete ich podávať s rôznymi omáčkami, ako je paradajková omáčka, maslo so šalviou, alebo smotanová omáčka.
Tipy:
- Gnocchi môžete pripraviť aj z chladených alebo mrazených zemiakov, avšak čerstvé sú vždy lepšie.
- Na lahodnejší chuťový zážitok môžete pridať bylinky do cesta alebo ich podávať s čerstvou bazalkou a parmezánom.
Teraz, keď viete, ako uvariť gnocchi, už len stačí pripraviť obľúbenú omáčku a vychutnať si toto chutné jedlo! Buon appetito!