Ako uvariť gnocchi?

Gnocchi je jednoduché a chutné talianske jedlo. Tu je recept na prípravu gnocchi:

Ingrediencie:

  • 500 g zemiaky
  • 200 g múka
  • 1 vajce
    soľ podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme vo vode so soľou, kým nezmäknú (asi 20-30 minút). Odkvapkajte ich a nechajte vychladnúť.
  2. Ošúpeme vychladnuté zemiaky a roztlačíme ich na pyré pomocou pretláčača na zemiaky alebo sita.
  3. Zmiešame zemiakové pyré s múkou, vajcom a soľou. Vypracujeme zmes do pevného a hladkého cesta.
  4. Cesto rozdelíme na menšie časti a každú časť tvarujeme na valček na múkou posypanej doske. Z valčeka odrežeme malé kúsky (asi 2 cm). Každý kúsok gnocchi môžeme ďalej tvarovať vidličkou, aby sme vytvorili ryhy.
  5. Gnocchi uvaríme vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich variť ďalších 2-3 minúty. Odkvapkáme gnocchi.
  6. Podávame uvarené gnocchi s omáčkou podľa vlastného výberu, ako je paradajková omáčka, pesto alebo maslová omáčka.

Môžete sa pokúsiť o prípravu tohto chutného talianskeho špeciálu. Dobrú chuť!

 

2)

Gnocchi sú tradičné talianske zemiakové knedlíky, ktoré sú obľúbené po celom svete. Ich príprava je relatívne jednoduchá, a ak sa chcete dozvedieť, ako ich správne uvariť, postupujte podľa nasledujúcich krokov.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov (ideálne múčnatých)
  • 250 g hladkej múky (môžete pridať viac podľa potreby)
  • 1 vajce
  • Soľ
  • Muškátový orech (voliteľný)

Príprava:

  1. Uvarenie zemiakov: Zemiaky dôkladne umyjte a uvarte v osolenej vode so šupkou. Varíme ich, pokiaľ nie sú úplne mäkké, približne 20-30 minút, v závislosti od veľkosti zemiakov. Po uvarení ich sceďte a nechajte chvíľu vychladnúť.

  2. Príprava zemiakovej hmoty: Keď sú zemiaky dostatočne chladné na manipuláciu, olúpte ich a pomocou zemiakovača alebo vidlica ich rozpučte na jemnú hmotu. Dbajte na to, aby neboli v hmoty žiadne hrudky. Nechajte zemiakovú zmes vychladnúť na izbovú teplotu.

  3. Pridanie ostatných ingrediencií: Do vychladnutej zemiakovej hmoty pridajte vajce, štipku soli, a ak chcete, môže pridať aj muškátový orech. Postupne prisypávajte múku a zamiešavajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky, ale dbajte na to, aby ste ho neprešliemili.

  4. Tvorba gnocchi: Cesto rozdeľte na menšie časti. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkajte každú časť na dlhú valcovú rolku (približne 2 cm hrubú). Pomocou noža nakrájajte na kúsky dlhé asi 2 cm. Ak chcete, môžete každý kúsok jemne stlačiť vidlicou, aby ste vytvorili charakteristické ryhy, ktoré lepšie udržia omáčku.

  5. Varíme gnocchi: V hrnci priveďte k varu osolenú vodu. Opatrne vkladajte gnocchi do vriacej vody. Varíme ich, pokiaľ nevyplávajú na povrch, čo by malo trvať asi 2-3 minúty. Keď vyplávajú, sú pripravené.

  6. Podávanie: Uvarené gnocchi pomocou struhadla alebo cedidla vyberte z vody a okamžite ich preložte do misy s pripravovanou omáčkou. Môžete ich podávať s rôznymi omáčkami, ako je paradajková omáčka, maslo so šalviou, alebo smotanová omáčka.

Tipy:

  • Gnocchi môžete pripraviť aj z chladených alebo mrazených zemiakov, avšak čerstvé sú vždy lepšie.
  • Na lahodnejší chuťový zážitok môžete pridať bylinky do cesta alebo ich podávať s čerstvou bazalkou a parmezánom.

Teraz, keď viete, ako uvariť gnocchi, už len stačí pripraviť obľúbenú omáčku a vychutnať si toto chutné jedlo! Buon appetito!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *