Aromatická polievka z medvedieho cesnaku a žihľavy

 

Aromatická polievka z medvedieho cesnaku a žihľavy predstavuje vynikajúcu alternatívu pre zdravý a chutný obed. Na jej prípravu budete potrebovať nasledujúce zložky:

  • 2 hrste medvedieho cesnaku
  • 1 hrst žihľavy
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

 

Aromatická polievka z medvedieho cesnaku a žihľavy

Postup:

  1. Medvedí cesnak a žihľavu dôkladne umyte pod tečúcou vodou a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky. Ošúpte mrkvu a zemiaky a nakrájajte ich na malé kusy.
  3. V hrnci zahrejte olivový olej a orestujte cibuľu, kým sa nestane priesvitnou.
  4. Pridajte medvedí cesnak, žihľavu, mrkvu a zemiaky. Poduste ich približne 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  5. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte polievku pomaly variť, až kým všetky súčasti neokúsia a nezískajú výraznú chuť.
  6. Polievku dochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu.
  7. Podávajte horúcu a ozdobte čerstvou žihľavou na vrchu.

Verím, že si túto výdatnú a zdravú polievku z medvedieho cesnaku a žihľavy vychutnáte. Dobrú chuť!

Aromatická polievka z medvedieho cesnaku a žihľavy-2

2) Aromatická polievka z medvedieho cesnaku a žihľavy

Ingrediencie:

  • 200 g medvedieho cesnaku (čerstvého)
  • 200 g mladých žihľavových listov (čerstvých)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 zemiaky (stredné)
  • 1 liter zeleninového vývaru (môže byť aj voda)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Smotana na šľahanie (voliteľná, na podávanie)
  • Semienka tekvice alebo krutóny (na posypanie, voliteľné)

Postup:

  1. Príprava surovín: Umyte medvedí cesnak a žihľavu pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty. Varovanie listov žihľavy je dobré, aby ste ich zjemnili, tak si dávajte pozor pri ich manipulácii.

  2. Orestovanie zeleniny: V hrnci na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte jemne nasekaný strúčik cesnaku a krátko opražte, aby uvoľnil svoj aromatický zápach.

  3. Príprava základnej zmesi: Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a krátko ich opečte s cibuľou a cesnakom. To pridá ďalšiu hĺbku chuti.

    Dusená divina recept

    Dusená divina recept

    Čítať viac »

  4. Varíme: Nalejte do hrnca zeleninový vývar (alebo vodu) a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a varte asi 10-15 minút, kým zemiaky nezmäknú.

  5. Pridanie byliniek: Do hrnca pridajte umytý medvedí cesnak a žihľavu. Varíme ešte ďalších 5-7 minút, kým sa listy nezmäknú.

  6. Mixovanie: Po uvarení polievku rozmixujte ponorným mixérom do hladkej konzistencie. Ak je príliš hustá, môžete pridať trochu vody alebo vývaru.

  7. Dochutenie: Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.

  8. Servírovanie: Polievku môžete podávať horúcu so trochou smotany na šľahanie navrchu a posypanú semienkami tekvice alebo krutónmi.

Tipy:

  • Ak nemáte medvedí cesnak, môžete ho nahradiť obyčajným cesnakom, no chuť bude mierne odlišná.
  • Na dekoráciu môžete pridať aj čerstvé bylinky, ako je petržlenová vňať alebo rozmarín.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár