Aromatická polievka z medvedieho cesnaku a žihľavy predstavuje vynikajúcu alternatívu pre zdravý a chutný obed. Na jej prípravu budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 2 hrste medvedieho cesnaku
- 1 hrst žihľavy
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Aromatická polievka z medvedieho cesnaku a žihľavy
Postup:
- Medvedí cesnak a žihľavu dôkladne umyte pod tečúcou vodou a nakrájajte na menšie kúsky.
- Cibuľu nakrájajte na drobné kocky. Ošúpte mrkvu a zemiaky a nakrájajte ich na malé kusy.
- V hrnci zahrejte olivový olej a orestujte cibuľu, kým sa nestane priesvitnou.
- Pridajte medvedí cesnak, žihľavu, mrkvu a zemiaky. Poduste ich približne 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte polievku pomaly variť, až kým všetky súčasti neokúsia a nezískajú výraznú chuť.
- Polievku dochuťte soľou a korením podľa vlastného vkusu.
- Podávajte horúcu a ozdobte čerstvou žihľavou na vrchu.
Verím, že si túto výdatnú a zdravú polievku z medvedieho cesnaku a žihľavy vychutnáte. Dobrú chuť!
2) Aromatická polievka z medvedieho cesnaku a žihľavy
Ingrediencie:
- 200 g medvedieho cesnaku (čerstvého)
- 200 g mladých žihľavových listov (čerstvých)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky (stredné)
- 1 liter zeleninového vývaru (môže byť aj voda)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Smotana na šľahanie (voliteľná, na podávanie)
- Semienka tekvice alebo krutóny (na posypanie, voliteľné)
Postup:
-
Príprava surovín: Umyte medvedí cesnak a žihľavu pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty. Varovanie listov žihľavy je dobré, aby ste ich zjemnili, tak si dávajte pozor pri ich manipulácii.
-
Orestovanie zeleniny: V hrnci na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte jemne nasekaný strúčik cesnaku a krátko opražte, aby uvoľnil svoj aromatický zápach.
-
Príprava základnej zmesi: Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a krátko ich opečte s cibuľou a cesnakom. To pridá ďalšiu hĺbku chuti.
-
Varíme: Nalejte do hrnca zeleninový vývar (alebo vodu) a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a varte asi 10-15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
-
Pridanie byliniek: Do hrnca pridajte umytý medvedí cesnak a žihľavu. Varíme ešte ďalších 5-7 minút, kým sa listy nezmäknú.
-
Mixovanie: Po uvarení polievku rozmixujte ponorným mixérom do hladkej konzistencie. Ak je príliš hustá, môžete pridať trochu vody alebo vývaru.
-
Dochutenie: Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
-
Servírovanie: Polievku môžete podávať horúcu so trochou smotany na šľahanie navrchu a posypanú semienkami tekvice alebo krutónmi.
Tipy:
- Ak nemáte medvedí cesnak, môžete ho nahradiť obyčajným cesnakom, no chuť bude mierne odlišná.
- Na dekoráciu môžete pridať aj čerstvé bylinky, ako je petržlenová vňať alebo rozmarín.
Dobrú chuť!