Tu je jednoduchý recept na bezlepkové bobaľky:
Zoznam potrebných ingrediencií:
- 250 g bezlepkovej múky (napríklad ryžová, kukuričná alebo tapioková)
- 1 a pol čajovej lyžičky bezlepkového prášku do pečiva
- Štvrtina čajovej lyžičky soli
- 1 vajce
- 200 ml mlieka (alebo rastlinného nápoja)
- 4 polievkové lyžice oleja
Bezlepkové bobaľky
Ako na to:
- V mise spojte bezlepkovú múku, bezlepkový prášok do pečiva a soľ.
- V inej miske rozšľahajte vajce a potom pridajte mlieko a olej. Dobre všetko premiešajte.
- Pomaly vneste mokré ingrediencie do suchých a mixujte, kým nevznikne hladké cesto.
- Následne nechajte cesto odpočívať priblížne 10-15 minút. Počas tohto času zapnite rúru a predhrejte ju na 180 °C.
- Z cesta formujte malé bobaľky a ukladajte ich na plech vymazaný olejom alebo vyložený papierom na pečenie.
- Pečte bobaľky v predhriatej rúre približne 15-20 minút, alebo kým nezískajú peknú zlatistú farbu.
- Po pečení ich dám väčšinou na tanier nech vychladnú, no aj na mriežke v rúre môžu chladnúť.
- Podávajte a vychutnajte si tieto chutné bezlepkové bobaľky s obľúbenou náplňou alebo prílohou.
Dúfam, že si vychutnáte tieto bezlepkové bobaľky!
2) Bezlepkové bobaľky
Bezlepkové bobaľky sú jedinečným a chutným jedlom, ktoré si obľúbilo množstvo ľudí, zvlášť tých, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu. Tieto bobaľky sú skvelým riešením na raňajky, desiatu či dezert. Pripravujú sa z bezlepkových múk, ktoré sú dostupné v obchodoch a na trhoch.
Na výrobu bezlepkových bobaľiek budete potrebovať:
- 300 g bezlepkovej múky (napríklad ryžová, pohánková alebo tapioková)
- 1 prášok do pečiva
- 250 ml mlieka (prípadne rastlinného mlieka)
- 2 vajcia
- 2-3 polievkové lyžice cukru (podľa chuti)
- Kúsok soli
- Olej na vyprážanie
Postup výroby:
- V miske spoľahnite bezlepkovú múku s práškom do pečiva, cukrom a soľou.
- V ďalšej miske dôkladne rozšľahajte vajcia a pridajte mlieko. Dobre premiešajte.
- Mokré prísady postupne vlievajte do suchej zmesi a miešajte, až vznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš husté, pridajte viac mlieka.
- Na panvici rozohrejte olej a pomocou lyžice naberajte cesto. Vkladajte ich na horúci olej a vyprážajte bobaľky z oboch strán dozlatista.
- Vyprážané bobaľky umiestnite na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej.
Podávanie:
Bezlepkové bobaľky je možné podávať s rôznymi prílohami. Skvele chutia s ovocím, jogurtom, medom alebo džemom. Na ozdobu môžete pridať aj orechy, semienka alebo škoricu.
Tieto bobaľky sú nielen chutné, ale aj veľmi všestranné. Môžete experimentovať s prídavkom kakaa, vanilky alebo rôznych druhov ovocia priamo do cesta, aby ste ich obohatili o rôzne chute.
Bezlepkové bobaľky sú skvostnou alternatívou pre tých, ktorí sa riadia bezlepkovou diétou, a potešia aj ostatných členov rodiny. S úspechom sa tak stanú obľúbeným a rýchlym jedlom vo vašej domácnosti.