Bezlepkové medovníčky – po slovensky, tak ako ich pripravujeme len mi u nás doma.
Ingrediencie:
- 250 g bezlepkovej múky (napr. ryžová, kukuričná, tapioková)
- 1 lyžička bezlepkového kypriaceho prášku
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého badyánu
- 75 g masla, zmäknutého
- 100 g cukru
- 2 lyžice medu
- 1 vajce
- 1 lyžica citrónovej kôry (z 1 citróna)
Bezlepkové medovníčky
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte bezlepkovú múku, bezlepkový kypriaci prášok, škoricu, klinčeky, zázvor a badyán.
- V ďalšej miske vymaľujte zmäknuté maslo so cukrom do peny. Pridajte med, vajce a citrónovú kôru a dôkladne premiešajte.
- Pridajte suché zložky z prvej misy do misky s maslovou zmesou a dobre premiešajte, až kým sa nevytvorí hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke 1-2 hodiny.
- Troubu predhrejte na 180 °C. Plech vyložte papierom na pečenie.
- Vyberte cesto z chladničky a rozvaľte ho na pomúčenej doske na hrúbku približne 5 mm.
- Vykrájajte z cesta rôzne tvary – napríklad srdiečka, hviezdičky alebo kolieska – a presuňte ich na pripravený plech.
- Pečte medovníčky v predhriatej rúre asi 10-12 minút, alebo kým nezískajú ľahko zlatistú farbu.
- Nechajte ich úplne vychladnúť a potom ich môžete ozdobiť a podávať.
Dúfam, že vám tieto bezlepkové medovníčky chutia!
2)
Bezlepkové medovníčky
Suroviny:
- 200 g medu
- 100 g hnedého cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
- 400 g bezlepkovej múky (pre mix múky sa odporúča zmes ryžovej, mandľovej a kukuričnej múky)
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL zázvoru (mletej)
- 2 ČL škorice (mletej)
- 1/2 ČL klinčekov (mletých)
- 1/2 ČL muškátového orieška (mletého)
- Štipka soli
Na zdobenie:
- Práškový cukor (na polevu)
- Trochu vody alebo citrónovej šťavy (na prípravu polevy)
- Rôzne dekorácie (napr. posyp, oriešky a pod.)
Postup:
-
Príprava cesta:
- V hrnci na miernom ohni zohrejte med, hnedý cukor a maslo. Miešajte, kým sa zložky nerozpustia a nezlúčia. Nechajte mierne vychladnúť.
-
Miešanie ingrediencií:
- Do vychladenej zmesi pridajte vajce a dobre premiešajte.
- V samostatnej miske premiešajte bezlepkovú múku, sódu bikarbónu, korenie a soľ.
- Postupne pridávajte suchú zmes do mokrých ingrediencií a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať trochu múky.
-
Chladenie cesta:
- Cesto zabalte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu, najlepšie cez noc.
-
Formovanie medovníčkov:
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm a vykrajujte medovníčky pomocou formičiek.
- Uložte ich na plech s papierom na pečenie.
-
Pečenie:
- Medovníčky pečte 8-10 minút, kým nebudú zlatohnedé. Po upečení ich nechajte vychladnúť na plechu.
-
Zdobenie:
- Pripravte polevu zmiešaním práškového cukru s vodou (alebo citrónovou šťavou) do požadovanej konzistencie. Môžete použiť dekoračné sáčky alebo palice na zdobenie medovníčkov.
- Po vychladnutí medovníčky ozdobte podľa svojich predstáv.
-
Podávanie:
- Nechajte medovníčky uschnúť, a potom si užite svoje lahodné bezlepkové medovníčky!
Dobrú chuť!