Bezlepkové medovníky – po slovensky, tak ako ich pripravujeme u nás doma.
Zoznam ingrediencií:
- 250 g múky bez lepku (napríklad ryžová, kukuričná, tapioková)
- 1 čajová lyžička bezlepkového prášku na pečenie
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky drveného klinčeka
- 1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 čajovej lyžičky mletého badyánu
- 75 g zmäknutého masla
- 100 g cukru
- 2 lyžice medu
- 1 vajce
- 1 lyžica citrónovej kôry (z 1 citróna)
Bezlepkové medovníky
Postup prípravy:
- V priestrannej miske spojte bezlepkovú múku, kypriaci prášok, škoricu, klinčeky, zázvor a badyán.
- V inej miske vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom do nadýchanej konzistencie. Pridajte med, vajce a citrónovú kôru a dobre premiešajte.
- Suché suroviny z prvej misy vložte do misky s maslovou zmesou a dôkladne spojte, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke 1 až 2 hodiny.
- Predhřejte rúru na 180 °C. Plech položte papierom na pečenie.
- Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku približne 5 mm.
- Vykrájajte z cesta rôzne tvary, ako sú srdiečka, hviezdy alebo kolieska, a preneste ich na pripravený plech.
- Pečte medovníky v predhriatej rúre približne 10-12 minút, alebo kým nezískajú jemne zlatistú farbu.
- Nechajte ich úplne vychladnúť a následne ich môžete ozdobiť a servírovať.
Dúfam, že si tieto bezlepkové medovníky obľúbite!
2) Bezlepkové medovníčky
Suroviny:
- 200 g medu
- 100 g hnedého cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
- 400 g bezlepkovej múky (odporúča sa kombinácia ryžovej, mandľovej a kukuričnej múky)
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- Štipka soli
Na ozdobenie:
- Práškový cukor (na polevu)
- Trochu vody alebo citrónovej šťavy (na prípravu polevy)
- Rôzne dekorácie (napríklad posyp, oriešky a iné)
Postup:
-
Príprava cesta:
- V hrnci na miernom ohni zohrejte med, hnedý cukor a maslo. Miešajte, kým sa skladby nerozpustia a nespoja. Nechajte mierne vychladnúť.
-
Kombinovanie surovín:
- Do
- Do vychladenej zmesi pridajte vajíčko a dôkladne premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte múku bez obsahu lepku, jedlú sodu, koreniny a soľ.
- Postupne kombinujte suché ingrediencie s mokrými a miešajte, až kým nevznikne hladké cesto. Ak bude cesto príliš stické, môžete pridať trochu múky.
-
Chladenie cesta:
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho oddychovať v chladničke minimálne 1 hodinu, ideálne cez noc.
-
Formovanie medovníčkov:
- Rúru predhrejte na 175 °C.
- Cesto roztiahnite na hrúbku približne 5 mm a vykrajte medovníčky pomocou formičiek.
- Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Pečenie:
- Medovníčky pečte 8-10 minút, až kým nezískajú zlatohnedú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť na plechu.
-
Zdobenie:
- Pripravte polevu zmiešaním práškového cukru s vodou (alebo citrónovou šťavou) do požadovanej konzistencie. Na zdobenie medovníčkov môžete použiť dekoračné sáčky alebo zdobiace nástroje.
- Po vychladnutí medovníčky ozdobte podľa svojich predstáv.
-
Podávanie:
- Nechajte medovníčky uschnúť, a potom si vychutnajte svoje chutné bezlepkové medovníčky!
Prajem dobrú chuť!