Bezlepkové medovníčky

Bezlepkové medovníky – po slovensky, tak ako ich pripravujeme u nás doma.

Zoznam ingrediencií:

  • 250 g múky bez lepku (napríklad ryžová, kukuričná, tapioková)
  • 1 čajová lyžička bezlepkového prášku na pečenie
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky drveného klinčeka
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého badyánu
  • 75 g zmäknutého masla
  • 100 g cukru
  • 2 lyžice medu
  • 1 vajce
  • 1 lyžica citrónovej kôry (z 1 citróna)

 

Bezlepkové medovníky

Postup prípravy:

  1. V priestrannej miske spojte bezlepkovú múku, kypriaci prášok, škoricu, klinčeky, zázvor a badyán.
  2. V inej miske vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom do nadýchanej konzistencie. Pridajte med, vajce a citrónovú kôru a dobre premiešajte.
  3. Suché suroviny z prvej misy vložte do misky s maslovou zmesou a dôkladne spojte, kým nevznikne hladké cesto.
  4. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke 1 až 2 hodiny.
  5. Predhřejte rúru na 180 °C. Plech položte papierom na pečenie.
  6. Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku približne 5 mm.
  7. Vykrájajte z cesta rôzne tvary, ako sú srdiečka, hviezdy alebo kolieska, a preneste ich na pripravený plech.
  8. Pečte medovníky v predhriatej rúre približne 10-12 minút, alebo kým nezískajú jemne zlatistú farbu.
  9. Nechajte ich úplne vychladnúť a následne ich môžete ozdobiť a servírovať.

Dúfam, že si tieto bezlepkové medovníky obľúbite!

 

Bezlepkové medovníčky - 2

2) Bezlepkové medovníčky

Suroviny:

  • 200 g medu
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 400 g bezlepkovej múky (odporúča sa kombinácia ryžovej, mandľovej a kukuričnej múky)
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • Štipka soli

Na ozdobenie:

  • Práškový cukor (na polevu)
  • Trochu vody alebo citrónovej šťavy (na prípravu polevy)
  • Rôzne dekorácie (napríklad posyp, oriešky a iné)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    Ako zavárať hrušky?

    Ako zavárať hrušky?

    Čítať viac »

    • V hrnci na miernom ohni zohrejte med, hnedý cukor a maslo. Miešajte, kým sa skladby nerozpustia a nespoja. Nechajte mierne vychladnúť.
  2. Kombinovanie surovín:

    • Do
    • Do vychladenej zmesi pridajte vajíčko a dôkladne premiešajte.
    • V samostatnej miske zmiešajte múku bez obsahu lepku, jedlú sodu, koreniny a soľ.
    • Postupne kombinujte suché ingrediencie s mokrými a miešajte, až kým nevznikne hladké cesto. Ak bude cesto príliš stické, môžete pridať trochu múky.
  3. Chladenie cesta:

    • Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho oddychovať v chladničke minimálne 1 hodinu, ideálne cez noc.
  4. Formovanie medovníčkov:

    • Rúru predhrejte na 175 °C.
    • Cesto roztiahnite na hrúbku približne 5 mm a vykrajte medovníčky pomocou formičiek.
    • Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Pečenie:

    • Medovníčky pečte 8-10 minút, až kým nezískajú zlatohnedú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť na plechu.
  6. Zdobenie:

    • Pripravte polevu zmiešaním práškového cukru s vodou (alebo citrónovou šťavou) do požadovanej konzistencie. Na zdobenie medovníčkov môžete použiť dekoračné sáčky alebo zdobiace nástroje.
    • Po vychladnutí medovníčky ozdobte podľa svojich predstáv.
  7. Podávanie:

    • Nechajte medovníčky uschnúť, a potom si vychutnajte svoje chutné bezlepkové medovníčky!

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *