Bezlepkové medovníčky

Bezlepkové medovníčky – po slovensky, tak ako ich pripravujeme len mi u nás doma.

Ingrediencie:

  • 250 g bezlepkovej múky (napr. ryžová, kukuričná, tapioková)
  • 1 lyžička bezlepkového kypriaceho prášku
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého badyánu
  • 75 g masla, zmäknutého
  • 100 g cukru
  • 2 lyžice medu
  • 1 vajce
  • 1 lyžica citrónovej kôry (z 1 citróna)

 

Bezlepkové medovníčky

Postup:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte bezlepkovú múku, bezlepkový kypriaci prášok, škoricu, klinčeky, zázvor a badyán.
  2. V ďalšej miske vymaľujte zmäknuté maslo so cukrom do peny. Pridajte med, vajce a citrónovú kôru a dôkladne premiešajte.
  3. Pridajte suché zložky z prvej misy do misky s maslovou zmesou a dobre premiešajte, až kým sa nevytvorí hladké cesto.
  4. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke 1-2 hodiny.
  5. Troubu predhrejte na 180 °C. Plech vyložte papierom na pečenie.
  6. Vyberte cesto z chladničky a rozvaľte ho na pomúčenej doske na hrúbku približne 5 mm.
  7. Vykrájajte z cesta rôzne tvary – napríklad srdiečka, hviezdičky alebo kolieska – a presuňte ich na pripravený plech.
  8. Pečte medovníčky v predhriatej rúre asi 10-12 minút, alebo kým nezískajú ľahko zlatistú farbu.
  9. Nechajte ich úplne vychladnúť a potom ich môžete ozdobiť a podávať.

Dúfam, že vám tieto bezlepkové medovníčky chutia!

 

2)

Bezlepkové medovníčky

Suroviny:

  • 200 g medu
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 400 g bezlepkovej múky (pre mix múky sa odporúča zmes ryžovej, mandľovej a kukuričnej múky)
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL zázvoru (mletej)
  • 2 ČL škorice (mletej)
  • 1/2 ČL klinčekov (mletých)
  • 1/2 ČL muškátového orieška (mletého)
  • Štipka soli

Na zdobenie:

  • Práškový cukor (na polevu)
  • Trochu vody alebo citrónovej šťavy (na prípravu polevy)
  • Rôzne dekorácie (napr. posyp, oriešky a pod.)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V hrnci na miernom ohni zohrejte med, hnedý cukor a maslo. Miešajte, kým sa zložky nerozpustia a nezlúčia. Nechajte mierne vychladnúť.
  2. Miešanie ingrediencií:

    • Do vychladenej zmesi pridajte vajce a dobre premiešajte.
    • V samostatnej miske premiešajte bezlepkovú múku, sódu bikarbónu, korenie a soľ.
    • Postupne pridávajte suchú zmes do mokrých ingrediencií a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať trochu múky.
  3. Chladenie cesta:

    • Cesto zabalte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu, najlepšie cez noc.
  4. Formovanie medovníčkov:

    • Predhrejte rúru na 175 °C.
    • Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm a vykrajujte medovníčky pomocou formičiek.
    • Uložte ich na plech s papierom na pečenie.
  5. Pečenie:

    • Medovníčky pečte 8-10 minút, kým nebudú zlatohnedé. Po upečení ich nechajte vychladnúť na plechu.
  6. Zdobenie:

    • Pripravte polevu zmiešaním práškového cukru s vodou (alebo citrónovou šťavou) do požadovanej konzistencie. Môžete použiť dekoračné sáčky alebo palice na zdobenie medovníčkov.
    • Po vychladnutí medovníčky ozdobte podľa svojich predstáv.
  7. Podávanie:

    • Nechajte medovníčky uschnúť, a potom si užite svoje lahodné bezlepkové medovníčky!

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *