Bezlepkové pizza slimáky po našom.
Zloženie:
- 250 g bezlepkovej múky
- 7 g sušeného droždia
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 150 ml teplej vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 g nastrúhanej cukety
- 100 g nasekaných cherry paradajok
- 100 g strúhanej mozzarelly
- 50 g paradajkového pretlaku
- oregano a bazalku na dochutenie
Bezlepkové pizza slimáky (fotorecept)
Návod na prípravu:
- V miske spojte múku, droždie, cukor a soľ.
- Pridajte teplú vodu a olivový olej a miešajte, kým sa ingrediencie nezačnú spájať.
- Premiestnite cesto na pomúčenú plochu a hnetenie trvá približne 5 minút, až kým nebude jemné a pružné.
- Umiestnite cesto do misky s olejom a nechajte ho kysnúť približne hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí cesto rozvaľkajte do tvaru tenkého obdĺžnika.
- Kombinujte nastrúhanú cuketu, nasekané cherry paradajky, strúhanú mozzarellu, paradajkový pretlak a korenie podľa vlastného vkusu.
- Rozotrite zmes na cesto a zrolujte ho do pevného valca.
- Rolku nakrájajte na kúsky široké približne 2 cm a umiestnite slimáky na plech vyložený papierom na pečenie.
- Nechajte slimáky ešte chvíľu kysnúť.
- Vložte plech do rúry predhriatej na 200 °C a pečte približne 15 – 20 minút, kým nedosiahnu zlatistú farbu a zhnednú.
Prajem dobrú chuť!
2) Bezlepkové pizza slimáky
Zloženie:
Na cesto:
- 300 g bezlepkovej múky (napr. ryžová alebo tapioková)
- 1 balenie instantného droždia (7 g)
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 200 ml teplej vody
- 2 lyžice olivového oleja
Na náplň:
- 150 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
- 100 g šunky alebo salámy, krájanej na plátky
- 1 čajová lyžička sušených byliniek (napr. oregano, bazalka)
- 2 polievkové lyžice paradajkovej omáčky (bezlepkovej)
- Soľ a korenie podľa vlastného vkusu
Postup:
-
Príprava cesta
- V veľkej miske zmiešajte bezlepkovú múku, instantné droždie, soľ a cukor.
- V samostatnej nádobe spojte teplú vodu s olivovým olejom.
- Postupne vlievajte mokré ingrediencie do múkovej zmesi a miešajte, kým nevznikne homogénne cesto.
- Cesto zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.Kvasenie cesta
- Na čistú pracovnú plochu rozvaľkajte kysnúce cesto do obdĺžnikového tvaru s hrúbkou približne 0,5 cm.
- Natrite cesto paradajkovou omáčkou a posypte nastrúhaným syrom, šunkou/salámou a bylinkami.
Príprava náplne
-
Rolovanie
- Cesto opatrne zrolujte z jednej strany na druhú, aby ste vytvorili jemnú roládu.
-
Krájanie
- Roládu nakrájajte na kúsky široké približne 2-3 cm a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Pečenie
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Pečte slimáky asi 20-25 minút alebo až do zlatista.
-
Podávanie
- Po upečení nechajte pizza slimáky mierne vychladnúť a podávajte ich teplé. Môžete ich servírovať s extra paradajkovou omáčkou na namáčanie.
Dobrú chuť!
Bezlepkové pizza slimáky predstavujú vynikajúci snack alebo prílohu na oslavy a stretnutia s priateľmi. Vychutnajte si ich lahodnú chuť bez obáv o obsah lepku!