Tu je klasický recept na originálne bolognské špagety:
Potrebné suroviny:
- 300 g špagiet
- 250 g mletej zmesi (hovädzie a bravčové mäso)
- 1 stredne veľká cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 stredne veľké mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
- 400 g olúpaných paradajok
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1/2 šálky červeného vína
- Olivový olej
- Soľ a korenie podľa chuti
- Nastrúhaný parmezán na ozdobu
Bolónske špagety – Recept originál
Postup:
- Na veľkej panvici rozohrejte trochu olivového oleja. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým sa stanú sklovitými.
- Pridajte mleté mäso na panvicu a pečte ho, kým sa dobre nezohreje a nezarumení, prípadne ho rozbite vidličkou, aby ste sa zbavili hrudiek.
- Pridajte mrkvu a zeler na panvicu a pokračujte v pečení niekoľko minút, kým sa zelenina mierne nezmäkne.
- Pridajte olúpané paradajky a paradajkový pretlak na panvicu. Pomocou vidličky alebo drevenej lyžice rozdrťte paradajky na menšie kúsky.
- Do panvice pridajte červené víno a nechajte ho variť pri stredne vysokom ohni, kým sa množstvo nezníži asi na polovicu.
- Znížte teplotu na stredne nízku, zakryte panvicu a nechajte ju variť aspoň 1 hodinu, občas premiešajte. Ak sa omáčka príliš vysuší, pridajte trochu vody.
- Medzitým privedzte osolenú vodu v hrnci do varu a uvaríme špagety podľa pokynov na obale.
- Precedťe špagety, takmer al dente, a pridajte ich do panvice s bolognskou omáčkou. Dobre premiešajte, aby boli špagety dobre obalené omáčkou.
- Podávajte horúce bolognské špagety s veľkou dávkou nastrúhaného parmezánu.
Dobrú chuť!