Fazuľová polievka
Úvod:
Fazuľová polievka je obľúbeným jedlom v mnohých domácnostiach. Jej príprava je jednoduchá a výsledok je vždy chutný a sýty. Táto polievka je skvelou voľbou pre chladné dni, kedy potrebujete niečo teplé a posilňujúce. Navyše, fazuľa je bohatá na bielkoviny, vlákninu a ďalšie dôležité živiny, takže si môžete vychutnať nielen skvelú chuť, ale aj zdravotné benefity.
Ingrediencie:
– 500 g suchej fazule
– 2 l vody
– 2 stredne veľké mrkvy
– 2 petržleny
– 1 stredne veľká cibuľa
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 bobkové listy
– 1 lyžička sušeného tymianu
– 2 lyžice oleja
– soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) Fazuľu preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody na 8-12 hodín, ideálne cez noc. Po namočení vodu zlejeme a fazuľu prepláchneme.
2) Do hrnca dáme namočenú fazuľu, zalejeme 2 litrami vody a privedieme k varu. Potom znížime teplotu a varíme na miernom ohni približne 1 hodinu, kým fazuľa nezmäkne.
3) Medzitým očistíme a nakrájame na kocky mrkvu, petržlen a cibuľu. Cesnak ošúpeme a prelisujeme.
4) Na panvici zohrejeme olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme mrkvu, petržlen, prelisovaný cesnak, bobkové listy a tymian. Restujeme ešte 2-3 minúty.
5) Keď je fazuľa mäkká, pridáme do hrnca zmes zeleniny a varíme ďalších 15-20 minút. Podľa potreby dolejeme vodu. Nakoniec polievku dochutíme soľou a čiernym korením.
Záver:
Fazuľová polievka je hotová. Podávame ju s krajcom čerstvého chlebíka alebo pečivom podľa vlastnej chuti. Táto sýta a chutná polievka zahreje a dodá energiu na celý deň. Navyše vďaka vysokému obsahu vlákniny a bielkovín vo fazuli je prospešná aj pre naše zdravie. Tak neváhajte a vyskúšajte tento jednoduchý recept na tradičnú fazuľovú polievku ešte dnes.
Výhody:
– Fazuľa je bohatá na rastlinné bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály
– Polievka je sýta a vhodná ako hlavné jedlo
– Príprava je jednoduchá a finančne nenáročná
– Polievku je možné zamraziť a konzumovať neskôr
Počet kalórií: Približne 200-250 kcal na 1 porciu (250 ml)