Ingrediencie:
- 2 veľké červené repy
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1/2 malej hlávky kapusty
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 1 liter zeleninového alebo hovädzieho vývaru
- 1 lyžica paradajkového koncentrátu
- 1 lyžica zeleninového bujónu (napríklad sušená petržlenová vňať, koreň petržlenu, zeler, zelerové stonky)
- 1 bobkový list
- soľ a korenie podľa chuti
- kyslá smotana a čerstvá pažítka na servírovanie (podľa chuti)
Boršč
Postup:
- Červenú repu, mrkvu, cibuľu, zemiaky a kapustu ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky.
- V hrnci zohrejeme olej a opražíme jemne nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak, kým nezmäknú a nezačnú sa krásne voňať.
- Pridáme nakrájanú repu, mrkvu, zemiaky a kapustu a miešame, aby sa jemne karamelizovali.
- Do hrnca pridáme vývar, paradajkový koncentrát, zeleninový bujón, bobkový list, soľ a korenie. Povaríme, potom znížime teplotu a varíme približne 30-40 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Podľa chuti pridajte a prispôsobte dochucovadlá a odstráňte bobkový list.
- Boršč servírujeme v misách, podľa chuti môžeme pridať lyžicu kyslej smotany a posypeme čerstvou pažítkou.
Dobrú chuť a vychutnajte si chutný slovinský boršč!