Frankfurtská polievka so zemiakmi

Frankfurtská polievka so zemiakmi je vynikajúcou voľbou pre všetkých milovníkov teplých a sýtych jedál. Je to čerstvá a chutná polievka, ktorá sa môže stať vašou jedlom na chladnú zimnú noc alebo ako úžasná polievka na akúkoľvek večeru.

Jej základom sú zemiaky, ktoré sú podávané s mnohými ďalšími prísadami, ktoré robia polievku chuťovkou. Ak ste ešte nikdy nevyskúšali túto polievku, máte šancu vyskúšať jej recept a pridať ju do vášho zoznamu obľúbených polievok.

 

Potrebujete:

  • 500 g frankfurtskej klobásy
  • 3 veľké zemiaky
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 2 litry vývaru (môžete použiť hovädzí alebo zeleninový)
  • 1 pohár sušených alebo varených fazuľovín (napríklad fazuľu, šošovicu)
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • 1 lyžičku mletej papriky
  • 1 lyžičku sušeného tymianu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • nasekaná petržlenová vňať (chu chuť)

Postup:

1. Klobásu nakrájajte na menšie kúsky. Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a namočte do vody. Cibuľu a mrkvu nakrájajte na drobné kocky.

2. Na rozohriatom oleji orestujte cibuľu a mrkvu asi 5 minút. Pridajte nakrájanú klobásu a orestujte ju spolu s cibuľou a mrkvou.

3. Pridajte nakrájané zemiaky a orestujte ich spolu s ostatnými surovinami.

4. Pridajte vývar, sušené fazuľoviny, lyžicu paradajkového pretlaku, mletú papriku a sušený tymian. Do polievky môžete pridať aj trochu červeného vína.

5. Všetko poriadne premiešajte a varíte na miernom ohni asi 30 – 40 minút, kým sa zemiaky úplne neuvária.

6. Podľa chuti pridajte soľ a korenie a potom polievku nechajte zovrieť.

7. Hotovú frankfurtskú polievku so zemiakmi podávajte posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a s krajcom čerstvého chleba. Podľa chuti môžete pridať aj trochu kyslej smotany alebo horčice.

 

2) Frankfurtská polievka so zemiakmi

Potrebujete:

  • 4 veľké zemiaky
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter vývaru (môže byť hovädzí alebo zeleninový)
  • 300 g frankfurtskej klobásy
  • 1 plechovku nasekaných paradajok
  • 1 lyžičku papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice oleja

Postup:

1. Ošúpeme a nakrájame zemiaky na malé kocky, cibuľu a mrkvu nakrájame na drobné kúsky a cesnak nasekáme.
2. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme cibuľu, mrkvu a cesnak a opražíme ich na miernom ohni, kým nezmäknú.
3. Pridáme nakrájané zemiaky, papriku a soľ a korenie podľa chuti a všetko dobre premiešame.
4. Nalejeme vývar a pridáme nasekané paradajky. Polievku varíme na miernom ohni 20-25 minút, kým zemiaky nezmäknú.
5. Frankfurtskú klobásu nakrájame na plátky a opekáme ju na panvici z oboch strán.
6. Do polievky pridáme nakrájanú klobásu a necháme ju pri ohni variť ďalších 5 minút.
7. Podávame horúcu s chlebom alebo bagetou.

Tip: Ak máte radi polievku s hladšou konzistenciou, môžete ju prejsť cez mixér po varom.

 

 

3) Frankfurtská polievka so zemiakmi

Príprava:

Ingrediencie:

  • 8 -10 veľkých zemiakov
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 poháre vody
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 poháre vývaru
  • 8 – 10 frankfurtských klobás
  • 1 lyžica múky
  • 1 lyžička korenia
  • soľ a čierne korenie na dochutenie

1. Na začiatok očistíme a nakrájame zemiaky na malé kocky. Dáme ich variť do hrnca s vodou na strednej teplote. Varíme ich asi 5 minút, kým nezmäknú.

2. Medzitým olupeme cibuľu a nakrájame ju na malé kocky.

3. Rozohrejeme olej v hrnci a pridáme nakrájanú cibuľu. Orestujeme ju do zlatista.

4. Pridáme vývar a voda k cibuli a necháme zmes variť asi 10 minút.

5. Klobásy nakrájame na kolieska a pridáme ich do hrnca.

6. Vo väčšej nádobe zohrejeme maslo na miernom ohni a pridáme múku.

7. Neustále miešame, kým sa múka nezmení na kašu.

8. Pridáme jeden pohár polievky a miešame, kým sa zmes nezačne zahrievať. Následne pridáme druhý pohár polievky a neustále miešame.

9. Pridáme zmäknuté zemiaky a varíme asi 15 minút, kým zemiaky úplne nezmäknú.

10. Pridáme lyžičku korenia, soľ a čierne korenie na dochutenie.

11. Polievku podávame teplú a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

 

Tento recept na frankfurtskú polievku so zemiakmi je naozaj jednoduchý a rýchly na prípravu. Jeho príprava trvá približne 45 minút, vrátane času varenia. Výsledkom je chutná a sýta polievka, ktorá sa ľahko konzumuje a tiež sa perfektne hodí na obedy, večere alebo ako hlavné jedlo počas zimných dní.

Tento recept je však len jedna z možností, ako si môžete pripraviť polievku zo slávneho pouličného občerstvenia. Ak chcete vyskúšať aj ďalšie recepty, môžete experimentovať s rôznymi prísadami a variť frankfurtskú polievku s rôznymi zeleninami ako sú paradajky, hrášok alebo zeler. Navyše, môžete použiť aj iné druhy klobás, aby ste dosiahli iné výsledky. Kľúčom k úspechu je opakované ochutnávanie a prispôsobenie chuti podľa vašich predstáv.

V každom prípade, frankfurtská polievka so zemiakmi stojí za to skúsiť! Je to dokonalý recept na chladné a zimné dni, keď si na záver dňa chcete dopriať niečo teplé a sýte. A keď si zakúpite kvalitné zemiaky a frankfurtské klobásy, môžete byť si istí, že váš recept bude skutočne vynikajúci.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *