Frankfurtská polievka so zemiakmi je vynikajúcou voľbou pre všetkých milovníkov teplých a sýtych jedál. Je to čerstvá a chutná polievka, ktorá sa môže stať vašou jedlom na chladnú zimnú noc alebo ako úžasná polievka na akúkoľvek večeru.
Jej základom sú zemiaky, ktoré sú podávané s mnohými ďalšími prísadami, ktoré robia polievku chuťovkou. Ak ste ešte nikdy nevyskúšali túto polievku, máte šancu vyskúšať jej recept a pridať ju do vášho zoznamu obľúbených polievok.
Potrebujete:
- 500 g frankfurtskej klobásy
- 3 veľké zemiaky
- 1 veľkú cibuľu
- 2 mrkvy
- 1 lyžicu olivového oleja
- 2 litry vývaru (môžete použiť hovädzí alebo zeleninový)
- 1 pohár sušených alebo varených fazuľovín (napríklad fazuľu, šošovicu)
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- 1 lyžičku mletej papriky
- 1 lyžičku sušeného tymianu
- soľ a korenie podľa chuti
- nasekaná petržlenová vňať (chu chuť)
Postup:
1. Klobásu nakrájajte na menšie kúsky. Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a namočte do vody. Cibuľu a mrkvu nakrájajte na drobné kocky.
2. Na rozohriatom oleji orestujte cibuľu a mrkvu asi 5 minút. Pridajte nakrájanú klobásu a orestujte ju spolu s cibuľou a mrkvou.
3. Pridajte nakrájané zemiaky a orestujte ich spolu s ostatnými surovinami.
4. Pridajte vývar, sušené fazuľoviny, lyžicu paradajkového pretlaku, mletú papriku a sušený tymian. Do polievky môžete pridať aj trochu červeného vína.
5. Všetko poriadne premiešajte a varíte na miernom ohni asi 30 – 40 minút, kým sa zemiaky úplne neuvária.
6. Podľa chuti pridajte soľ a korenie a potom polievku nechajte zovrieť.
7. Hotovú frankfurtskú polievku so zemiakmi podávajte posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a s krajcom čerstvého chleba. Podľa chuti môžete pridať aj trochu kyslej smotany alebo horčice.
2) Frankfurtská polievka so zemiakmi
Potrebujete:
- 4 veľké zemiaky
- 1 veľkú cibuľu
- 2 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter vývaru (môže byť hovädzí alebo zeleninový)
- 300 g frankfurtskej klobásy
- 1 plechovku nasekaných paradajok
- 1 lyžičku papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice oleja
Postup:
1. Ošúpeme a nakrájame zemiaky na malé kocky, cibuľu a mrkvu nakrájame na drobné kúsky a cesnak nasekáme.
2. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme cibuľu, mrkvu a cesnak a opražíme ich na miernom ohni, kým nezmäknú.
3. Pridáme nakrájané zemiaky, papriku a soľ a korenie podľa chuti a všetko dobre premiešame.
4. Nalejeme vývar a pridáme nasekané paradajky. Polievku varíme na miernom ohni 20-25 minút, kým zemiaky nezmäknú.
5. Frankfurtskú klobásu nakrájame na plátky a opekáme ju na panvici z oboch strán.
6. Do polievky pridáme nakrájanú klobásu a necháme ju pri ohni variť ďalších 5 minút.
7. Podávame horúcu s chlebom alebo bagetou.
Tip: Ak máte radi polievku s hladšou konzistenciou, môžete ju prejsť cez mixér po varom.
3) Frankfurtská polievka so zemiakmi
Príprava:
Ingrediencie:
- 8 -10 veľkých zemiakov
- 1 veľká cibuľa
- 4 poháre vody
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2 poháre vývaru
- 8 – 10 frankfurtských klobás
- 1 lyžica múky
- 1 lyžička korenia
- soľ a čierne korenie na dochutenie
1. Na začiatok očistíme a nakrájame zemiaky na malé kocky. Dáme ich variť do hrnca s vodou na strednej teplote. Varíme ich asi 5 minút, kým nezmäknú.
2. Medzitým olupeme cibuľu a nakrájame ju na malé kocky.
3. Rozohrejeme olej v hrnci a pridáme nakrájanú cibuľu. Orestujeme ju do zlatista.
4. Pridáme vývar a voda k cibuli a necháme zmes variť asi 10 minút.
5. Klobásy nakrájame na kolieska a pridáme ich do hrnca.
6. Vo väčšej nádobe zohrejeme maslo na miernom ohni a pridáme múku.
7. Neustále miešame, kým sa múka nezmení na kašu.
8. Pridáme jeden pohár polievky a miešame, kým sa zmes nezačne zahrievať. Následne pridáme druhý pohár polievky a neustále miešame.
9. Pridáme zmäknuté zemiaky a varíme asi 15 minút, kým zemiaky úplne nezmäknú.
10. Pridáme lyžičku korenia, soľ a čierne korenie na dochutenie.
11. Polievku podávame teplú a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tento recept na frankfurtskú polievku so zemiakmi je naozaj jednoduchý a rýchly na prípravu. Jeho príprava trvá približne 45 minút, vrátane času varenia. Výsledkom je chutná a sýta polievka, ktorá sa ľahko konzumuje a tiež sa perfektne hodí na obedy, večere alebo ako hlavné jedlo počas zimných dní.
Tento recept je však len jedna z možností, ako si môžete pripraviť polievku zo slávneho pouličného občerstvenia. Ak chcete vyskúšať aj ďalšie recepty, môžete experimentovať s rôznymi prísadami a variť frankfurtskú polievku s rôznymi zeleninami ako sú paradajky, hrášok alebo zeler. Navyše, môžete použiť aj iné druhy klobás, aby ste dosiahli iné výsledky. Kľúčom k úspechu je opakované ochutnávanie a prispôsobenie chuti podľa vašich predstáv.
V každom prípade, frankfurtská polievka so zemiakmi stojí za to skúsiť! Je to dokonalý recept na chladné a zimné dni, keď si na záver dňa chcete dopriať niečo teplé a sýte. A keď si zakúpite kvalitné zemiaky a frankfurtské klobásy, môžete byť si istí, že váš recept bude skutočne vynikajúci.