Ak hľadáte nápad na jedlo, môžem vám ponúknuť jednu receptúru na bravčovú krkovičku alebo kuracie stehná s cibuľkou. Využijem bravčovú krkovičku, alebo môžete použiť aj kuracie stehná podľa preferencie.
Bravčová krkovička s cibuľkou.
Zložky:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice oleja
Postup:
- Bravčovú krkovičku nakrájame na tenké plátky a osolíme ju z oboch strán.
- Na panvici zohrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujeme ich, kým cibuľa nie je zlatisto sfarbená.
- Pridáme nakrájanú krkovičku a opečieme z oboch strán, kým nie je mäso dobre prepečené a šťavnaté.
- Podávame s dusenou ryžou alebo zemiakovou kašou.
Bravčová krkovička alebo kuracie stehná s cibuľkou
Stehná:
Zložky:
- 4 kuracie stehná
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice masla
Postup:
- Kuracie stehná osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Na panvici zohrejeme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujeme ich, kým cibuľa nie je zlatisto sfarbená.
- Pridáme kuracie stehná a opečieme ich z oboch strán, kým nie sú dobre prepečené a šťavnaté.
- Podávame s grilovanou zeleninou alebo šalátom.
Dúfam, že vám tieto recepty poskytli dostatočnú inšpiráciu. Dobrú chuť!
3)
Ingrediencie:
- 600 g bravčovej krkovičky
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička mletej papriky (sladkej alebo pálivej podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- 100 ml vývaru alebo vody
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava surovín: Bravčovú krkovičku umyjeme a osušíme papierovým obrúskom. Následne ju nakrájame na väčšie kusy (asi 3-4 cm). Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Cesnak nasekáme na jemno.
-
Opekanie mäsa: Vo veľkej panvici alebo hrnci rozohrejeme olivový olej na strednej teplote. Kusy krkovičky zo všetkých strán osolíme, okoreníme a opražíme na panvici dozlata (asi 4-5 minút z každej strany). Potom ich vyberieme a necháme chvíľu odpočinúť.
-
Smaženie cibule: Do tej istej panvice pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme, kým cibuľa nezmäkne a nezačne sa karamelizovať (asi 7-10 minút). Môžeme pridať aj štipku soli, aby sa cibuľa rýchlejšie orestovala.
-
Dusenie: Keď je cibuľa zlatistá, pridáme späť kusy krkovičky. Posypeme mletou paprikou, pridáme bobkové listy a zalejeme vývarom (alebo vodou). Znížime teplotu, zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 40-45 minút, alebo pokiaľ nie je mäso mäkké.
-
Podávanie: Po uvarení jedlo ochutíme soľou a korením podľa chuti. Podávame teplé, ideálne s prílohou, ako sú varené zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb. Môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Dobrú chuť!
Výborné recepty, musím vyskúšať!
Vďaka za nápad. Môžem dať aj kuracie stehná?
Mňam, pečené mäso je vždy dobré. Dúfam, že bude chutiť.
Recepty sú veľmi chutné, skúsim si ich pripraviť!
Už vidím, že mi to bude chutiť.