Na prípravu bravčovej krkovičky s hubami budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 250 g čerstvých húb (napríklad žampióny, hlivy alebo dubáky)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky vývaru
- 1/2 šálky smotany na varenie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- čerstvá petržlenová vňať
Pokyny:
- Krkovičku nakrájajte na plátky hrubé približne 1 cm. Osolte a okoreňte z oboch strán.
- V hlbokom hrnci rozohrejte olivový olej a opečte plátky krkovičky z oboch strán do zlatista. Potom ich vyberte z hrnca a odložte na stranu.
- Do tej istej pánvice pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte, kým nezmäknú a nezískajú zlato-hnedú farbu. Následne pridajte nakrájané huby a restujte ich spoločne s cibuľou a cesnakom približne 5 minút, až kým nezmäknú.
- Vložte späť plátky krkovičky do hrnca s hubami. Pridajte vývar a smotanu na varenie. Priveste zmes do varu, potom znížte teplotu a varte jemne pod pokrievkou približne 15-20 minút, kým mäso nebude mäkké.
- Uvarenú bravčovú krkovičku s hubami podávajte s ryžou alebo zemiakmi a ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Bravčová krkovička na hubách
Potrebné suroviny:
- 600 g bravčovej krkovičky
- 300 g čerstvých húb (napr. šampiňóny alebo hlivy)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- čerstvý petržlen na ozdobu
- 1 lyžička mletej papriky (voliteľné)
Pokyny:
-
Príprava mäsa: Bravčovú krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na plátky hrubé asi 1,5 cm. Osolte a okoreňte ich zo všetkých strán.
-
Smaženie mäsa: Na panvici rozohrejte olivový olej a maslo. Plátky krkovičky opražte z oboch strán do zlatista, približne 4-5 minút z každej strany. Potom ich vyberte a odložte na tanier.
-
Príprava hubovej omáčky: Na tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlato-hnedú farbu. Potom pridajte nakrájané huby a smažte ďalších 5-7 minút, kým sa tekutina z húb odparí.
-
Pridanie smotany: Do panvice pridajte smotanu na varenie a dôkladne premiešajte. Pridajte mletú papriku (ak používate), osolte a okoreňte podľa chuti. Varíte asi 2-3 minúty, aby sa omáčka spojila.
-
Dokončenie pokrmu: Vráťte plátky krkovičky späť do panvice a varte na miernom ohni približne 10 minút, kým sa mäso prepečie a nasaje chuť omáčky.
-
Servírovanie: Podávajte horúce, posypané čerstvým nasekaným petržlenom. Môžete ich servírovať s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s knedľami, ryžou alebo zemiakmi.
Prajem vám dobrú chuť!