Tu je recept na bravčovú krkovičku v šťave:
Ingrediencie:
- 800 g bravčovej krkovičky
- 1 cibuľa, nakrájaná na plátky
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 lyžice olivového oleja
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 250 ml červeného vína
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžice horčice
- 2 lyžice medu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Bravčová krkovička v šťave
Príprava:
- Zahrejte olivový olej na panvici na strednom ohni a opražte bravčovú krkovičku z oboch strán, až kým nezíska krásnu zlatohnedú farbu. Potom ju vyberte a odložte na bok.
- V zvyšku oleja na panvici orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezískajú zlatistý odtieň.
- Pridajte paradajkový pretlak, horčicu a med a dobre všetko premiešajte.
- Do zmesi vlejte vývar a víno, podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie. Nechajte variť.
- Vložte späť bravčovú krkovičku na panvicu, prikryte a nechajte ju dusiť na nízkom ohni asi 1-1,5 hodiny, alebo pokiaľ nebude mäso jemné a ako sa hovorí, dá sa ľahko narezať.
- Ako dokončíte varenie, vyberte bravčovú krkovičku z panvice a nechajte ju odpočívať. Ak je potrebné, vývar môžete zahustiť pridaním trošky múky.
- Pred servírovaním nakrájajte bravčovú krkovičku na plátky a podávajte ju so zemiakovým pyré alebo ryžou, poliatou zostávajúcou šťavou.
Dúfam, že vám tento recept poslúži! Prajem dobrú chuť!
2) Bravčová krkovička na šťave
Suroviny:
- 800 g bravčovej krkovičky
- 2 cibule
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 2-3 bobkové listy
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička majoránky
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- 500 ml vývaru alebo vody
- 2-3 lyžice oleja
- 1 lyžica masla
Postup:
-
Príprava surovín:
- Bravčovú krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na silnejšie plátky. Osolte a okoreňte čiernym korením.
- Cibuľu nasekajte nadrobno, mrkvu a zemiak nakrájajte na kocky a cesnak na plátky.
-
Opekanie mäsa:
- Na panvici alebo v hrnci rozohrejte olej a maslo. Na rozohriatej ploche opekajte plátky krkovičky z oboch strán dozlatista. Potom ich vyberte a odložte na tanier.
-
Príprava zeleniny:
- V tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezískajú zlatistý odtieň. Potom pridajte mrkvu a zemiak a nechajte ich pražiť niekoľko minút.
-
Podliatie a varenie:
- Vráťte krkovičku späť do panvice, pridajte mletú papriku, majoránku, bobkové listy a všetko podlajte vývarom alebo vodou. Nechajte zmes zovrieť.
-
Dusenie:
- Ako dosiahnete var, znížte teplotu, prikryte panvicu a nechajte variť na nízkom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Občas sledujte a ak je potrebné, pridajte vodu.
-
Podávanie:
- Keď je krkovička mäkká, skontrolujte dochutenie soľou a korením. Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom.
Prajem dobrú chuť!