Ingrediencie:
- 4 kusy bravčovej krkovičky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky čerstvého tymiánu
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vkusu
Petržlenová zemiaková kaša:
- 4 veľké zemiaky, ošúpané a rozdelené na väčšie kusy
- 2 lyžice masla
- 1/4 šálky nasekaného petržlenového vňaťu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vkusu
Bravčová krkovička s tymiánom a petržlenovou zemiakovou kašou
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V bowl zmiešajte olivový olej, tymián, soľ a čierne korenie.
- Krkovičky potrite marinádou z oleja a nechajte odležať aspoň 15 minút.
- Zemiaky vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou a varte, kým nebudú mäkké. Potom ich sceďte.
- Na panvici rozohrejte maslo, pridajte uvarené zemiaky a rozpučte ich vidličkou alebo použite mixér na zemiaky na vyhladenie. Ochutnajte soľou a korením, pridajte nasekaný petržlen a dobre premiešajte.
- Na panvici zohrejte trošku olivového oleja a vložte marinovanú krkovičku. Smažte ju z oboch strán, až vyzerá zlatisto.
- Krkovičku preneste na plech vyložený papierom na pečenie a umiestnite do predhriatej rúry. Pečte približne 25-30 minút, kým nie je dôkladne uvarená a mäkká.
- Podávajte bravčovú krkovičku s petržlenovou zemiakovou kašou.
Prajem vám dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na bravčovú krkovičku:
- 4 plátky bravčovej krkovičky (každý približne 150-200 g)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu (môžete použiť aj čerstvý)
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 1/2 hrnčeka vývaru (môže byť zeleninový alebo kurací)
Na petržlenovú zemiakovú kašu:
- 600 g zemiakov (najlepšie múčnatých)
- 50 g masla
- 100 ml mlieka
- Hrsť čerstvého petržlenu (nasekaného)
- Soľ podľa vkusu
Postup:
-
Príprava zemiakov:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Vložte ich do hrnca so slanou vodou a varte do mäkka (asi 20 minút).
- Po uvarení zemiaky sceďte a vráťte ich späť do hrnca. Pridajte maslo a mlieko a rozmixujte na hladkú kašu. Nakoniec vmiešajte nasekaný petržlen a podľa chuti dochutite soľou.
-
Príprava bravčovej krkovičky:
- Na panvici zohrejte olivový olej. Pridajte naklepanú a osolenú krkovičku. Opečte ju z oboch strán do zlatista (približne 4-5 minút z každej strany).
- Pridajte jemne nasekaný cesnak a tymián, premiešajte a nechajte ešte chvíľu restovať.
- Následne pridajte vývar a zakryte pokrievkou. Nechajte dusiť na miernom ohni približne 15-20 minút, až kým nie je mäso dostatočne mäkké.
-
Podávanie:
- Na tanier položte porciu petržlenovej zemiakovej kaše a na ňu umiestnite plátok bravčovej krkovičky.
- Môžete ozdobiť čerstvým tymiánom alebo petržlenom.