Bravčová krkovička na zemiakoch

Bravčová krkovička na zemiakoch

  • 1 kg bravčovej krkovičky, rozdelené na kúsky
  • 4 veľké zemiaky, ošúpané a nakrájané na hrubé plátky
  • 1 veľká cibuľa, jemne nasekaná
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Korenie podľa preferencie (napr. paprika, tymian, rozmarín, majoránka)
  • 1/2 šálky vývaru (mäsový alebo zeleninový)
  • 1/2 šálky bieleho vína (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

 

Príprava bravčovej krkovičky so zemiakmi

  1. Rúru predhrejte na 180°C (350°F).
  2. Na panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Orestujte nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezačnú príjemne voňať a cibuľa sa nezmäkne.
  3. Pridajte kúsky bravčovej krkovičky a opečte ich zo všetkých strán do zlatohnedej farby.
  4. Ochuťte bravčovú krkovičku soľou, čiernym korením a ďalšími koreninami podľa osobného vkusu, ako sú paprika, tymian, rozmarín či majoránka.
  5. Do pekáča dajte plátky zemiakov. Opečenú bravčovú krkovičku uložte na pripravené zemiaky.
  6. Zmiešajte vývar a vino a túto zmes nalejte do pekáča okolo mäsa a zemiakov.
  7. Pekáč zakryte a pečte v predhriatej rúre asi 1,5 – 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké a zemiaky dostatočne uvarené.
  8. Na konci pečenia je vhodné odstrániť kryt a nechať pokrm krátko získať zlatistú farbu.
  9. Pred servírovaním môžete jedlo ozdobiť čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

 

Potrebné ingrediencie

Okrem vyššie uvedených zložiek budete potrebovať:
– 500 g bravčovej krkovičky
– 800 g zemiakov
– 2 cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 čajová lyžička rímskeho kmínu
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 2 lyžice olivového oleja
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Plnené kuracie prsia na prírodno

Plnené kuracie prsia na prírodno

Čítať viac »

Príprava jedla

Začnite predhriatím rúry na 200 °C. Na panvici so strednou teplotou opečte kúsky bravčovej krkovičky na olivovom oleji, kým nezískajú zlatistú farbu. Keď je mäso hotové, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a restujte, až kým nezmäknú. Zemiaky nakrájajte na plátky, osoľte a poukladajte ich do pekáča. Na vrch zemiakov pridajte smažené mäso s cibuľou a cesnakom. Doplňte rímskym kmínom a všetko dôkladne premiešajte.

Pečte v predhriatej rúre približne 40 minút, kým zemiaky nezjemnejú a mäso nie je prepečené. Po upečení posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte horúce.

Záver a tipy na servírovanie

Tento recept na bravčovú krkovičku so zemiakmi je veľmi jednoduchý a chutný. Môžete ho podávať s čerstvým chlebom alebo zeleninovým šalátom. Určite oceníte, ako sa jednotlivé chute výborne dopĺňajú. Dúfame, že vás tento recept inšpiruje na vlastné kulinárske experimenty a prinesie vám radosť z varenia!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *