Recept na pečenú bravčovú krkovičku s pivom:
Suroviny:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 500 ml tmavého piva
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 cibule (nasekané)
- 2 lyžice sladkej papriky
- 2 lyžice medu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olej na potretie mäsa
Pekná bravčová krkovička na pive
Postup:
- Dôkladne umyte krkovičku a osušte ju pomocou papierových utierok.
- V miske spojte pivo, nasekaný cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu, sladkú papriku, med, soľ a mleté čierne korenie.
- Vložte mäso do vhodnej misy a zalejte marinádou z piva, cesnaku a cibule. Nechajte ho marinovať minimálne 2 hodiny, optimálne cez noc v chladničke.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Vyberte mäso z marinády, ktorú si ponechajte, a potrite ho olejom z oboch strán.
- Na pekáči si pripravte podstielku z cibule a položte na ňu mäso. Zalejte marinádou.
- Pekáč zakryte a pečte v predhriatej rúre približne 2 hodiny, pričom pravidelne polievajte mäsom jeho vlastnou šťavou.
- Po 2 hodinách odkryte mäso, zvyšok marinády uvarte na sporáku a zredukujte na hustú konzistenciu.
- V posledných 30 minútach pečenia potrite mäso redukovanou marinádou a nechajte omáčku karamelizovať, aby sa vytvorila chutná vrstva.
- Po upečení pred podávaním nechajte mäso pár minút odpočívať. Potom krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte s prílohou podľa vašich preferencií.
Prajem vám dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 2 plechovky piva (najlepšie svetlého)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 3 mrkvy
- 2 zemiaky
- 3-4 bobkové listy
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica medu
- Soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička rastlinnej zmesi (napr. rozmarín, tymián)
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčovú krkovičku opláchnite a osušte papierovým uterákom. Osoľte a posypte čiernym korením z oboch strán.
-
Marinovanie: V miske spojte pivo, horčicu, med, lisovaný cesnak a rastlinnú zmes. Krkovičku ponorte do marinády a nechajte ju odpočívať minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc v chladničke.
-
Zelenina: Cibuľu a mrkvu nakrájajte na kolieska, zemiaky na kocky. Na panvici zohrejte olivový olej a krátko osmahnite cibuľu, až zmäkne. Pridajte mrkvu a zemiaky, osolte a restujte 5 minút.
-
Vypekanie: Predhrejte rúru na 180 °C. V hlbokom pekáčiku umiestnite marinovanú krkovičku a okolo nej rozložte orestovanú zeleninu. Pridajte bobkové listy a zbytek marinády.
-
Pečenie: Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre približne 1,5 hodiny. Občas polievajte mäso šťavou, aby bolo šťavnaté. Po uplynutí tohto času odstráňte alobal a pečte ešte 30 minút, kým sa nevytvorí chrumkavá kôrka.
-
Podávanie: Po upečení nechajte krkovičku 10 minút odpočívať, potom ju nakrájajte na plátky. Podávajte so pečenou zeleninou a odporúčame aj chlieb alebo knedľu.
Prajem vám dobrú chuť!