Nasleduje jednoduchý recept na bravčovú krkovičku s brusnicami:
Suroviny:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 200 g brusníc
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- petržlenová vňať na ozdobu
Bravčová krkovička s brusnicami
Postup:
- Na sporáku si rozohrejte olej na strednom plameni vo veľkej panvici.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým sa cibuľa nestane zlatistou.
- Pridajte bravčovú krkovičku a pečte ju zo všetkých strán, kým nebude dobre prepečená.
- Pridajte brusnice a med. Prelejte všetko soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Nechajte všetko spolu varovať na miernom plameni asi 10 minút, aby sa chute spojili a krkovička absorbovala príchuť brusníc a medu.
- Pred servírovaním ozdobte jedlo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tento chutný a jednoduchý recept vám poskytne kombináciu sladkej a slanej chuti. Bon appétit!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 200 g čerstvých alebo mrazených brusníc
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 100 ml červeného vína (možno nahradiť vývarom alebo jablkovou šťavou)
- 1 lyžica medu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý rozmarín alebo tymián (voliteľné)
- Zemiaky alebo ryža ako príloha
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčovú krkovičku umyjeme a osušíme. Potom ju nakrájame na plátky hrubé asi 2-3 cm. Osolíme a okoreníme z oboch strán.
-
Opekanie: Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme plátky krkovičky. Opékať ich začneme na strednom ohni, asi 5-7 minút z každej strany, až kým nie sú zlatohnedé. Potom ich vyberieme a dáme na tanier.
-
Cibuľa a cesnak: Na tej istej panvici pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Opečieme ich, kým nezmäknú a nezačnú voňať (asi 2-3 minúty).
-
Brusnice a víno: Do panvice pridáme brusnice, červené víno a med. Dobre premiešame a necháme variť asi 5 minút, kým sa brusnice trochu rozpadnú a vytvoria omáčku.
-
Zborenie a dusenie: Plátky krkovičky vrátime naspäť do panvice. Pridáme niekoľko vetvičiek čerstvého rozmarínu alebo tymiánu, ak máme. Zakryjeme a dusíme na miernom ohni asi 15-20 minút, kým nie je mäso mäkké a dobre prepečené.
-
Servírovanie: Bravčovú krkovičku servírujeme teplú, poliatú brusnicovou omáčkou. Ako prílohu môžeme podávať zemiaky (varené alebo pečené) alebo ryžu.
Tip:
Ak chcete, aby bola omáčka sladšia, môžete pridať viac medu alebo trošku cukru podľa chuti.
Dobrú chuť!