Pokud hľadáte lahodný a tradičný recept, tu je jednoduchá a chutná verzia bravčovej krkovičky s červenými kapustami:
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 červená kapusta (nakrájaná na jemné kusy)
- 1 cibuľa (najemno nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (roztlačené)
- 2 lyžice sladkej papriky
- soľ a čierne korenie podľa preferencií
- olej na smaženie
Bravčová krkovička s červenou kapustou
Postup:
- Osolte a okoreňte bravčovú krkovičku podľa vlastného vkusu.
- Na rozpálenej panvici s olejom orestujte krkovičku z oboch strán, až kým sa nezatiahne a mäso nebude prepečené.
- Vyberte krkovičku z panvice a nakrájajte ju na plátky. Vložte ju späť na panvicu a opečte ju na každej strane, až kým nebude prepečená.
- Stiahnite teplotu a pridajte na panvicu nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich do zmäknutia.
- Pridajte jemne nakrájanú červenú kapustu a premiešajte, aby sa ingrediencie dôkladne spojili.
- Za stáleho miešania pridajte sladkú papriku a varte asi 10 – 15 minút, kým kapusta nezmäkne a nezmení farbu.
- Podávajte s opečenými plátkami bravčovej krkovičky a prípadne s prílohou, ako sú halušky alebo pečené zemiaky.
Užite si tento tradičný slovenský pokrm s červenou kapustou kedykoľvek, keď máte chuť na niečo výnimočné a sýte. Prajeme dobrú chuť!
2) Bravčová krkovička s červenou kapustou
Ingrediencie
Na bravčovú krkovičku:
- 600 g bravčovej krkovičky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice oleja
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- 250 ml vývaru alebo vody
Na červenú kapustu:
- 400 g červenej kapusty
- 1 jablko (ideálne kyslé)
- 1 cibuľa
- 2 lyžice octu (jablkového alebo vinného)
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- 3-4 celé klinčeky
Postup
-
Príprava krkovičky:
- Na začiatku si očistíme a nakrájame cibuľu a cesnak na malé kusy.
- V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu, až bude priesvitná.
- Pridáme cesnak a krátko orestujeme, aby sa nespálil.
- Krkovičku nakrájame na plátky alebo kúsky, ochutíme soľou, korením, mletou paprikou a oreganom.
- Vložíme kúsky krkovičky do panvice a opečieme ich dozlatista z oboch strán.
- Po opečení pridáme vývar (prípadne vodu) a dusíme pod pokrievkou na slabom ohni približne 1 hodinu, kým mäso nezmäkne.
-
Príprava červenej kapusty:
- Červenú kapustu nakrájame na tenké prúžky a dôkladne umyjeme.
- Cibuľu nasekáme a jablko nastrúhame alebo nakrájame na malé kocky.
- V hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a orestujeme, kým sa neprekrýva.
- Pridáme kapustu, jablko, ocot, cukor, bobkové listy, klinčeky a soľ.
- Všetky suroviny dôkladne premiešame a dusíme na slabom ohni asi 30-40 minút, kým kapusta nezmäkne. Priebežne miešame a ak bude potrebné, pridáme trošku vody.
-
Podávanie:
- Na tanieri servírujeme porciu dusenej krkovičky vedľa červenej kapusty. Môžeme ju podávať s knedľou, zemiakmi alebo chlebom.
Dobrú chuť!