Bravčová krkovička s omáčkou .. receptík len tak ako ho ja doma pripravujem deťom.
Dnes som sa rozhodol vyprázdniť chladničku a mrazničku, tak prečo nie s bravčovým mäsom.
Zoznam potrebných surovín:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml vývaru
- 2 lyžice horčice
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 2 lyžice smotany na varenie
Bravčová krkovička s omáčkou
Postup prípravy:
- Krkovičku dôkladne umyte, osušte a nasekajte na tenké krásne plátky.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno.
- Na panvici zohrejte olej a orestujte cibuľu spolu s cesnakom do zlatista.
- Pridajte plátky krkovičky, osolte, okoreňte a opražte zo všetkých strán.
- V hrnci si pripravte základnú omáčku. Na rozohriatom oleji nasypte múku a za neustáleho miešania ju opražte, kým nezíska svetlohnedú farbu.
- Postupne vmiešavajte vývar, horčicu a worcesterskú omáčku. Nechajte omáčku za neustáleho miešania zovrieť a zahustiť.
- Premiestnite krkovičku s cibuľou a cesnakom do hrnca s omáčkou.
- Nechajte omáčku s krkovičkou povariť približne 15 minút, až kým mäso nezmäkne.
- Pred podávaním pridajte smotanu na varenie, dobre premiešajte a nechajte omáčku ešte chvíľu povariť.
- Podávajte horúcu bravčovú krkovičku s omáčkou spolu s prílohou podľa vlastného výberu, ako sú knedle, zemiakové pyré alebo ryža.
Prajem dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na mäso:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice oleja (najlepšie slnečnicového)
- Soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia
- 1 čajová lyžička mletej papriky (sladkej alebo údenej)
Na omáčku:
- 250 ml vývaru (zeleninového alebo mäsiarskeho)
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice múky
- 2 lyžice kečupu (nepovinné)
- 1 čajová lyžička horčice (nepovinné)
- Čerstvé bylinky na dekoráciu (napríklad petržlenová vňať)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčovú krkovičku umyte a nakrájajte na plátky (približne 2-3 cm hrubé).
- Osoľte a okoreňte plátky mäsa čiernym korením a mletou paprikou.
- Na panvici rozohrejte olej a prudko opečte plátky krkovičky z oboch strán, kým dostanú krásnu zlatohnedú farbu. Potom ich vyberte a preložte na tanier.
-
Príprava základnej omáčky:
- Na tej istej panvici, kde ste opekali mäso, pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Smažte na strednej teplote, kým cibuľa nezmení farbu a nezačne zmäknúť.
- Pridajte múku, premiešajte a varte ďalšie 1-2 minúty, aby sa múka dobre prepojila s cibuľou a cesnakom.
-
Zaliatie a dochutenie:
- Pomaly prilievajte vývar za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky. Privedieme do varu a nechajte povariť asi 5 minút, kým omáčka nezhustne.
- Pridajte smotanu, kečup a horčicu (ak používate). Dobre premiešajte a nechajte ešte 5 minút dusiť.
-
Dokončenie pokrmu:
- Vráťte opečené plátky krkovičky späť do panvice s omáčkou. Nechajte ich prebrať v omáčke ešte 10-15 minút na miernom ohni, aby sa chute prepojili.
-
Servírovanie:
- Podávajte horúce, ozdobené čerstvými bylinkami. Skvele sa hodí s prílohou ako sú zemiaky (varená alebo pečená), ryža alebo čerstvý chlieb.
Prajem dobrú chuť!