Mäso

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

4 Mins read
Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou.

Čas prípravy: 2 hodiny 30 minút
Porcie: 4

Suroviny:

  • 4 kusy bravčovej krkovičky (približne 200 g každý)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

Žemľová knedľa:

  • 3 staré kusy žemlí (alebo približne 250 g žemľových okrúhlych rožkov)
  • 250 ml mlieka
  • 1 cibuľa (dôkladne nakrájaná)
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti

Kôprová omáčka:

  • 2 väčšie zväzky čerstvého kopru (jemne nasekaného)
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Postup:

  1. Začnite tak, že bravčovú krkovičku okořeníte soľou a korením na oboch stranách.
  2. Na stredne vysokej teplote rozohrejte olej v panvici alebo hrnci a opečte krkovičku z oboch strán, kým sa nezíska zlatohnedá farba.
  3. Potom znížte teplotu a pokračujte v pečení, dokým krkovička nebude jemná a dobre prepečená vo vnútri. Tento proces by mal trvať približne 1 až 1,5 hodiny, v závislosti od hrúbky kúskov. Na overenie použite teplomer a uistite sa, že vnútorná teplota mäsa dosiahla okolo 70 °C.
  4. Medzičasom si pripravte žemľovú knedľu. Namočte žemle na minútu do vriacej vody, potom ich dôkladne vyžmýkajte.
  5. V obrovskej panvici zohrejte maslo a orestujte nakrájanú cibuľu, kým nebude jemná. Potom pridajte namočené žemle, mlieko, vajce a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Všetko dobre premiešajte a vytvarujte hmotu do valcového tvaru.
  6. Varte žemľovú knedľu vo vriacej osolenej vode približne 20-25 minút, kým sa nezväčší a nezhustne. Potom ju vyberte a nechajte odkvapkať.
  7. Teraz sa vráťte k omáčke. Vo výpeku z krkovičky (vyžmýkajte ho z panvice) rozpustite maslo a pridajte hladkú múku. Krátko ju popražte, aby sa odstránila chuť múky.
  8. Na začiatok naliate do panvice smotanu na varenie a varte omáčku krátko, až kým nezhustne.
  9. Na konci do omáčky primiešajte nasekaný kôpor a dochuťte soľou a freshly ground black pepper. Variť ešte ďalších pár minút, aby sa chute spojili.
  10. Servírujte bravčovú krkovičku s knedľou z rožkov a kôprovou omáčkou. Ak máte chuť, môžete pridať aj prílohu, ako sú zemiaky, dusená kapusta alebo zeleninový šalát.

Prajem dobrú chuť!

 

2) Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Potraviny potrebné na prípravu:

  • 4 kusy bravčovej krkovičky
  • soľ a korenie podľa preferencie
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na drobné kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 500 ml vývaru z mäsa
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 250 ml smotany na vaření
  • 2 polievkové lyžice nasekaného kôporu

 

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Postup prípravy:

  1. Na začiatku osolíme a okoreníme krkovičku podľa chuti.
  2. Na panvici zohrejeme olej a na každej strane opiekame krkovičku, kým nezíska zlatistý odtieň. Potom ju vyberieme a odložíme nabok.
  3. V tej istej panvici orestujeme cibuľu do zlatista a pridáme pretlačený cesnak. Ešte chvíľu smažíme, kým cibuľa nezmäkne.
  4. Pridáme hladkú múku a za neustáleho miešania opékame, až kým nezíska hnedú farbu.
  5. Postupne pridávame mäsový vývar a smotanu na varenie, stále miešajúc, aby sme predišli hrudkám. Dusíme omáčku približne 5 minút, kým sa nezahustí.
  6. Opečenú krkovičku vložíme do omáčky a dusíme ju zakrytú približne 1 hodinu, až kým mäso nezmäkne a nezačne sa rozpadávať.
  7. Pred podávaním pridáme do omáčky nasekaný kôpor a dôkladne premiešame.
  8. Servírujeme so žemľovou knedľou alebo akoukoľvek prílohou podľa preferencií.

Prajem dobrú chuť!

 

3)

Potraviny potrebné na bravčovú krkovičku:

  • 600 g bravčovej krkovičky
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 polievkové lyžice oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1/2 litra vývaru (mäsového alebo zeleninového)
  • 2 bobkové listy
  • 4-5 guličiek čierneho korenia

Na prípravu žemľovej knedle:

  • 300 g starších rožkov (žemlí)
  • 250 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • soľ
  • muškátový oriešok (podľa preferencie)

Na kôprovú omáčku:

  • 200 g kyslej smotany
  • 2–
    • lyžice pšeničnej múky
    • 1/2 l vývaru (môže byť aj z bravčového mäsa)
    • čerstvý kôpor
    • soľ
    • mleté čierne korenie
    • šťava z citrónu (podľa preferencie)

    Postup

    Príprava bravčovej krkovičky:

    1. Bravčovú krkovičku dôkladne umyte a rozkrájajte na väčšie kusy. Osoľte ju a okoreňte čiernym mletým korením a sladkou paprikou.
    2. Na panvici zohrejte olej a vložte na kocky nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista a následne pridajte na tenké plátky nakrájaný cesnak.
    3. Pridajte nakrájanú krkovičku a opražte ju zo všetkých strán.
    4. Potom do panvice nalievajte vývar, pridajte bobkový list a guličky čierneho korenia. Zakryte a nechajte dusiť na miernom plameni približne 1,5 hodiny, kým nie je mäso jemné.

    Príprava žemľovej knedle:

    1. Staršie žemle rozkrájajte na kocky a vložte do misky. Zalejte ich mliekom a nechajte ich 10 minút nasiaknuť.
    2. Pridajte vajcia, múku, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok. Dôkladne premiešajte, aby ste získali homogénne cesto.
    3. Cesto preložte na pracovnú dosku a vytvarujte knedle. Na zabalenie môžete použiť potravinovú fóliu.
    4. V hrnci s osolenou vodou priveďte do varu. Knedle varte približne 20-25 minút. Po uvarení ich vyberte a nechajte trošku vychladnúť.

    Príprava kôprovej omáčky:

    1. V hrnci na miernom ohni rozohrejte trošku oleja a pridajte múku. Zmiešajte a opečte, kým nezíska zlatistú farbu.
    2. Postupne zalievajte vývarom a dôkladne miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Nechajte variť, kým omáčka nezhustne.
    3. Odstavte z ohňa a vmiešajte kyslú smotanu, nasekaný čerstvý kôpor, soľ, mleté čierne korenie a trošku citrónovej šťavy na dochutenie.

    Servírovanie: Na tanieri servírujte plátky dusenej krkovičky, vedľa umiestnite nakrájané knedle a všetko prelejte kôprovou omáčkou. Môžete ozdobiť čerstvým kôprom.

    Dobrú chuť!

You may also like
Obľúbené

Bravčová krkovička na zemiakoch

2 Mins read
Bravčová krkovička na zemiakoch 1 kg bravčovej krkovičky, rozdelené na kúsky 4 veľké zemiaky, ošúpané a nakrájané na hrubé plátky 1 veľká…
Obed

Bravčová krkovička na červenom víne s tymianom

2 Mins read
Nasledujúci recept sa zaoberá bravčovou krkovičkou na červenom víne s tymianom: Dúfam, že tento recept na brav.krkovičku Vás osloví. Prajem dobrú chuť!…
Obed

Grilovaná bravčová krkovička s horčicovou omáčkou v bylinkovom kabáte

2 Mins read
Grilovaná bravčová krkovička s horčicovou omáčkou a bylinkovým posypom je chutným a vynikajúcim jedlom. Tu je postup, ako ju pripraviť: Ingrediencie: Príprava:…

20 komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *