Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou.
Čas prípravy: 2 hodiny 30 minút
Porcie: 4
Suroviny:
- 4 kusy bravčovej krkovičky (približne 200 g každý)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
Žemľová knedľa:
- 3 staré kusy žemlí (alebo približne 250 g žemľových okrúhlych rožkov)
- 250 ml mlieka
- 1 cibuľa (dôkladne nakrájaná)
- 1 vajce
- 2 lyžičky masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
Kôprová omáčka:
- 2 väčšie zväzky čerstvého kopru (jemne nasekaného)
- 250 ml smotany na varenie
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica masla
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou
Postup:
- Začnite tak, že bravčovú krkovičku okořeníte soľou a korením na oboch stranách.
- Na stredne vysokej teplote rozohrejte olej v panvici alebo hrnci a opečte krkovičku z oboch strán, kým sa nezíska zlatohnedá farba.
- Potom znížte teplotu a pokračujte v pečení, dokým krkovička nebude jemná a dobre prepečená vo vnútri. Tento proces by mal trvať približne 1 až 1,5 hodiny, v závislosti od hrúbky kúskov. Na overenie použite teplomer a uistite sa, že vnútorná teplota mäsa dosiahla okolo 70 °C.
- Medzičasom si pripravte žemľovú knedľu. Namočte žemle na minútu do vriacej vody, potom ich dôkladne vyžmýkajte.
- V obrovskej panvici zohrejte maslo a orestujte nakrájanú cibuľu, kým nebude jemná. Potom pridajte namočené žemle, mlieko, vajce a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Všetko dobre premiešajte a vytvarujte hmotu do valcového tvaru.
- Varte žemľovú knedľu vo vriacej osolenej vode približne 20-25 minút, kým sa nezväčší a nezhustne. Potom ju vyberte a nechajte odkvapkať.
- Teraz sa vráťte k omáčke. Vo výpeku z krkovičky (vyžmýkajte ho z panvice) rozpustite maslo a pridajte hladkú múku. Krátko ju popražte, aby sa odstránila chuť múky.
- Na začiatok naliate do panvice smotanu na varenie a varte omáčku krátko, až kým nezhustne.
- Na konci do omáčky primiešajte nasekaný kôpor a dochuťte soľou a freshly ground black pepper. Variť ešte ďalších pár minút, aby sa chute spojili.
- Servírujte bravčovú krkovičku s knedľou z rožkov a kôprovou omáčkou. Ak máte chuť, môžete pridať aj prílohu, ako sú zemiaky, dusená kapusta alebo zeleninový šalát.
Prajem dobrú chuť!
2) Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou
Potraviny potrebné na prípravu:
- 4 kusy bravčovej krkovičky
- soľ a korenie podľa preferencie
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na drobné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 500 ml vývaru z mäsa
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 250 ml smotany na vaření
- 2 polievkové lyžice nasekaného kôporu
Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou
Postup prípravy:
- Na začiatku osolíme a okoreníme krkovičku podľa chuti.
- Na panvici zohrejeme olej a na každej strane opiekame krkovičku, kým nezíska zlatistý odtieň. Potom ju vyberieme a odložíme nabok.
- V tej istej panvici orestujeme cibuľu do zlatista a pridáme pretlačený cesnak. Ešte chvíľu smažíme, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridáme hladkú múku a za neustáleho miešania opékame, až kým nezíska hnedú farbu.
- Postupne pridávame mäsový vývar a smotanu na varenie, stále miešajúc, aby sme predišli hrudkám. Dusíme omáčku približne 5 minút, kým sa nezahustí.
- Opečenú krkovičku vložíme do omáčky a dusíme ju zakrytú približne 1 hodinu, až kým mäso nezmäkne a nezačne sa rozpadávať.
- Pred podávaním pridáme do omáčky nasekaný kôpor a dôkladne premiešame.
- Servírujeme so žemľovou knedľou alebo akoukoľvek prílohou podľa preferencií.
Prajem dobrú chuť!
3)
Potraviny potrebné na bravčovú krkovičku:
- 600 g bravčovej krkovičky
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2-3 polievkové lyžice oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1/2 litra vývaru (mäsového alebo zeleninového)
- 2 bobkové listy
- 4-5 guličiek čierneho korenia
Na prípravu žemľovej knedle:
- 300 g starších rožkov (žemlí)
- 250 ml mlieka
- 3 vajcia
- 200 g hladkej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- soľ
- muškátový oriešok (podľa preferencie)
Na kôprovú omáčku:
- 200 g kyslej smotany
- 2–
- lyžice pšeničnej múky
- 1/2 l vývaru (môže byť aj z bravčového mäsa)
- čerstvý kôpor
- soľ
- mleté čierne korenie
- šťava z citrónu (podľa preferencie)
Postup
Príprava bravčovej krkovičky:
- Bravčovú krkovičku dôkladne umyte a rozkrájajte na väčšie kusy. Osoľte ju a okoreňte čiernym mletým korením a sladkou paprikou.
- Na panvici zohrejte olej a vložte na kocky nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista a následne pridajte na tenké plátky nakrájaný cesnak.
- Pridajte nakrájanú krkovičku a opražte ju zo všetkých strán.
- Potom do panvice nalievajte vývar, pridajte bobkový list a guličky čierneho korenia. Zakryte a nechajte dusiť na miernom plameni približne 1,5 hodiny, kým nie je mäso jemné.
Príprava žemľovej knedle:
- Staršie žemle rozkrájajte na kocky a vložte do misky. Zalejte ich mliekom a nechajte ich 10 minút nasiaknuť.
- Pridajte vajcia, múku, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok. Dôkladne premiešajte, aby ste získali homogénne cesto.
- Cesto preložte na pracovnú dosku a vytvarujte knedle. Na zabalenie môžete použiť potravinovú fóliu.
- V hrnci s osolenou vodou priveďte do varu. Knedle varte približne 20-25 minút. Po uvarení ich vyberte a nechajte trošku vychladnúť.
Príprava kôprovej omáčky:
- V hrnci na miernom ohni rozohrejte trošku oleja a pridajte múku. Zmiešajte a opečte, kým nezíska zlatistú farbu.
- Postupne zalievajte vývarom a dôkladne miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Nechajte variť, kým omáčka nezhustne.
- Odstavte z ohňa a vmiešajte kyslú smotanu, nasekaný čerstvý kôpor, soľ, mleté čierne korenie a trošku citrónovej šťavy na dochutenie.
Servírovanie: Na tanieri servírujte plátky dusenej krkovičky, vedľa umiestnite nakrájané knedle a všetko prelejte kôprovou omáčkou. Môžete ozdobiť čerstvým kôprom.
Dobrú chuť!