Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou.

Čas prípravy: 2 hodiny 30 minút
Porcie: 4

Suroviny:

  • 4 kusy bravčovej krkovičky (približne 200 g každý)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

Žemľová knedľa:

  • 3 staré kusy žemlí (alebo približne 250 g žemľových okrúhlych rožkov)
  • 250 ml mlieka
  • 1 cibuľa (dôkladne nakrájaná)
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti

Kôprová omáčka:

  • 2 väčšie zväzky čerstvého kopru (jemne nasekaného)
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Postup:

  1. Začnite tak, že bravčovú krkovičku okořeníte soľou a korením na oboch stranách.
  2. Na stredne vysokej teplote rozohrejte olej v panvici alebo hrnci a opečte krkovičku z oboch strán, kým sa nezíska zlatohnedá farba.
  3. Potom znížte teplotu a pokračujte v pečení, dokým krkovička nebude jemná a dobre prepečená vo vnútri. Tento proces by mal trvať približne 1 až 1,5 hodiny, v závislosti od hrúbky kúskov. Na overenie použite teplomer a uistite sa, že vnútorná teplota mäsa dosiahla okolo 70 °C.
  4. Medzičasom si pripravte žemľovú knedľu. Namočte žemle na minútu do vriacej vody, potom ich dôkladne vyžmýkajte.
  5. V obrovskej panvici zohrejte maslo a orestujte nakrájanú cibuľu, kým nebude jemná. Potom pridajte namočené žemle, mlieko, vajce a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Všetko dobre premiešajte a vytvarujte hmotu do valcového tvaru.
  6. Varte žemľovú knedľu vo vriacej osolenej vode približne 20-25 minút, kým sa nezväčší a nezhustne. Potom ju vyberte a nechajte odkvapkať.
  7. Teraz sa vráťte k omáčke. Vo výpeku z krkovičky (vyžmýkajte ho z panvice) rozpustite maslo a pridajte hladkú múku. Krátko ju popražte, aby sa odstránila chuť múky.
  8. Na začiatok naliate do panvice smotanu na varenie a varte omáčku krátko, až kým nezhustne.
  9. Na konci do omáčky primiešajte nasekaný kôpor a dochuťte soľou a freshly ground black pepper. Variť ešte ďalších pár minút, aby sa chute spojili.
  10. Servírujte bravčovú krkovičku s knedľou z rožkov a kôprovou omáčkou. Ak máte chuť, môžete pridať aj prílohu, ako sú zemiaky, dusená kapusta alebo zeleninový šalát.

Prajem dobrú chuť!

 

2) Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Potraviny potrebné na prípravu:

  • 4 kusy bravčovej krkovičky
  • soľ a korenie podľa preferencie
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na drobné kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 500 ml vývaru z mäsa
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 250 ml smotany na vaření
  • 2 polievkové lyžice nasekaného kôporu

 

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Postup prípravy:

Koľko kalórií má rum?

Koľko kalórií má rum?

Čítať viac »

  1. Na začiatku osolíme a okoreníme krkovičku podľa chuti.
  2. Na panvici zohrejeme olej a na každej strane opiekame krkovičku, kým nezíska zlatistý odtieň. Potom ju vyberieme a odložíme nabok.
  3. V tej istej panvici orestujeme cibuľu do zlatista a pridáme pretlačený cesnak. Ešte chvíľu smažíme, kým cibuľa nezmäkne.
  4. Pridáme hladkú múku a za neustáleho miešania opékame, až kým nezíska hnedú farbu.
  5. Postupne pridávame mäsový vývar a smotanu na varenie, stále miešajúc, aby sme predišli hrudkám. Dusíme omáčku približne 5 minút, kým sa nezahustí.
  6. Opečenú krkovičku vložíme do omáčky a dusíme ju zakrytú približne 1 hodinu, až kým mäso nezmäkne a nezačne sa rozpadávať.
  7. Pred podávaním pridáme do omáčky nasekaný kôpor a dôkladne premiešame.
  8. Servírujeme so žemľovou knedľou alebo akoukoľvek prílohou podľa preferencií.

Prajem dobrú chuť!

 

3)

Brokolicova krémová polievka pre deti

Brokolicova krémová polievka pre deti

Čítať viac »

Potraviny potrebné na bravčovú krkovičku:

  • 600 g bravčovej krkovičky
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 polievkové lyžice oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1/2 litra vývaru (mäsového alebo zeleninového)
  • 2 bobkové listy
  • 4-5 guličiek čierneho korenia

Na prípravu žemľovej knedle:

  • 300 g starších rožkov (žemlí)
  • 250 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • soľ
  • muškátový oriešok (podľa preferencie)

Na kôprovú omáčku:

  • 200 g kyslej smotany
  • 2–
    • lyžice pšeničnej múky
    • 1/2 l vývaru (môže byť aj z bravčového mäsa)
    • čerstvý kôpor
    • soľ
    • mleté čierne korenie
    • šťava z citrónu (podľa preferencie)

    Postup

    Príprava bravčovej krkovičky:

    1. Bravčovú krkovičku dôkladne umyte a rozkrájajte na väčšie kusy. Osoľte ju a okoreňte čiernym mletým korením a sladkou paprikou.
    2. Na panvici zohrejte olej a vložte na kocky nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista a následne pridajte na tenké plátky nakrájaný cesnak.
    3. Pridajte nakrájanú krkovičku a opražte ju zo všetkých strán.
    4. Potom do panvice nalievajte vývar, pridajte bobkový list a guličky čierneho korenia. Zakryte a nechajte dusiť na miernom plameni približne 1,5 hodiny, kým nie je mäso jemné.

    Príprava žemľovej knedle:

    1. Staršie žemle rozkrájajte na kocky a vložte do misky. Zalejte ich mliekom a nechajte ich 10 minút nasiaknuť.
    2. Pridajte vajcia, múku, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok. Dôkladne premiešajte, aby ste získali homogénne cesto.
    3. Cesto preložte na pracovnú dosku a vytvarujte knedle. Na zabalenie môžete použiť potravinovú fóliu.
    4. V hrnci s osolenou vodou priveďte do varu. Knedle varte približne 20-25 minút. Po uvarení ich vyberte a nechajte trošku vychladnúť.

    Príprava kôprovej omáčky:

    1. V hrnci na miernom ohni rozohrejte trošku oleja a pridajte múku. Zmiešajte a opečte, kým nezíska zlatistú farbu.
    2. Postupne zalievajte vývarom a dôkladne miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Nechajte variť, kým omáčka nezhustne.
    3. Odstavte z ohňa a vmiešajte kyslú smotanu, nasekaný čerstvý kôpor, soľ, mleté čierne korenie a trošku citrónovej šťavy na dochutenie.

    Servírovanie: Na tanieri servírujte plátky dusenej krkovičky, vedľa umiestnite nakrájané knedle a všetko prelejte kôprovou omáčkou. Môžete ozdobiť čerstvým kôprom.

    Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. Peťo123 píše:

    Tento recept na bravčovú krkovičku vyzerá úžasne! Kôprová omáčka je moja obľúbená. Určite ho vyskúšam, lebo mám rád tradičné jedlá. Ďakujem za zdieľanie tohto skvelého nápadu!

  2. Kvetka99 píše:

    Wow, toto vyzerá ako perfektný obed! Nikdy som neskúsila žemľovú knedľu, ale podľa vášho postupu to určite vyskúšam. Ďakujem za podrobný recept, teším sa na túto pochúťku!

  3. Šimonko píše:

    Mmm, bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou je pre mňa ideálny recept! Rád varím a toto vyzerá veľmi chutne. Dám si na to pozor a určite to pripravím!

  4. JankoHráško píše:

    Skvelý recept! Mám rád jedlá s kôprom, takže tento pokrm ma veľmi láka. S priateľmi si urobíme večeru a verím, že sa nám podarí tak dobre ako na obrázku.

  5. LáskaZLásky píše:

    Tento recept ma zaujal hneď na prvý pohľad! Bravčová krkovička je moje obľúbené mäso a s touto omáčkou to musí byť fantastické. Určite to skúsim spraviť pre rodinu!

  6. Srdiečko88 píše:

    Veľmi pekný recept! Žemľová knedľa je fantastická príloha k mäsu. Už sa teším na varenie, určite s týmto jedlom poteším svojich blízkych. Ďakujem za inšpiráciu!

  7. HankaPohoda píše:

    Toto jedlo je presne to, čo potrebujem na nedeľný obed! Krkovička so žemľovou knedľou znie jednoducho úžasne. Už sa teším na tú skvelú chuť, ďakujem za skvelý návod!

  8. _Robo_2023_ píše:

    Vynikajúci recept na klasiku! Bravčová krkovička so žemľovou knedľou nikdy nesklame. Teším sa, keď si to pripravím doma. Veľa šťastia všetkým kuchárom pri varení!

  9. MaťaKuchárka píše:

    Skvelý nápad na rodinné stretnutie! Tento recept vyzerá veľmi chutne a jednoduché. Urobím ho budúci víkend pre svojich rodičov – určite budú nadšení.

  10. Bublinka777 píše:

    Toto je presne ten druh jedla, ktorý milujem! Bravčová krkovička je skvelé mäso a kôprová omáčka tomu dá úplne iný rozmer. Vďaka za tento fantastický tip!

  11. Kocúr123 píše:

    Tento recept na bravčovú krkovičku vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam na víkend. Kôprová omáčka znie super a žemľová knedľa je mojou obľúbenou. Dúfam, že to bude chutiť celej rodine!

  12. RadosťZoVarenia píše:

    Wow, táto kombinácia je skvelá! Krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou mi pripomína moje detstvo. Určite sa do toho pustím, keď budem mať čas. Ďakujem za recept!

  13. JasnýNápad píše:

    Bravčová krkovička so žemľovou knedľou znie jednoducho úžasne! Kôprová omáčka tomu dáva špeciálny šmrnc. Veľmi sa teším, že si to pripravím aj ja doma. Dobrú chuť všetkým!

  14. ZelenéJablko píše:

    Tento recept ma úplne očaril! Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou je presne to, čo potrebujem na rodinnú večeru. Určite to vyskúšam a teším sa na reakcie rodiny!

  15. MaličkýŠéfkuchár píše:

    Kto by nemal rád takýto chutný obed? Bravčová krkovička s knedľou a kôprom je perfektný nápad! Všetko vyzerá jednoducho a chutne, určite si to pripravím už tento víkend.

  16. SrdceVarenia píše:

    Milujem tradičné jedlá ako toto! Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou mi vždy zlepší náladu. Ďakujem za tento úžasný recept, určite ho odporúčim aj priateľom!

  17. VeselýCukrík píše:

    „Dobrú chuť“ nie je len fráza, ale pocit radosti pri varení! Tento recept ma inšpiroval vyskúšať niečo nové a zároveň tradičné. Už sa teším na výsledok!

  18. -SuperHrdina- píše:

    „Bravčová krkovička so žemľovou knedľou“ mi vždy spraví deň lepším! Recept je jasný a zdá sa veľmi jednoduchý. Teším sa na varenie podľa tvojich pokynov!

  19. -RybkaNaTanieri- píše:

    „Kde sú moje tanieriky?“ Určite urobím túto výbornosť doma, aby som potešil seba aj rodinu. Kôprová omáčka vyzerá veľmi lákavo, nemôžem sa dočkať!

  20. -MalýKuchárik- píše:

    „Mňam!“ Tento recept ma hneď zaujal svojimi ingredienciami. Nikdy som si nevedel predstaviť kombináciu týchto chutí spolu, ale teraz už viem, že musím skúsiť variť doma.