Bravčová panenka s omáčkou

 

Recept: Bravčová panenka s omáčkou. Dnes sa na Nedeľu naje celá rodina.

Zloženie:

  • 500 g bravčovej panenky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice horčice
  • 1 lyžica medu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti

Bravčová panenka s omáčkou

Pokyny:

  1. Panenku nakrájajte na tenké plátky a jemne osoľte a okoreňte z oboch strán.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
  3. Na panvici rozohrejte maslo a orestujte cibuľu s cesnakom dozlatista.
  4. Pridajte bravčovú panenku a opekajte ju z oboch strán dozlata.
  5. Do panvice pridajte hovädzí vývar, horčicu a med. Dôkladne premiešajte a nechajte omáčku krátko povariť, aby sa spojili chute.
  6. Osolte a okoreňte omáčku podľa chuti.
  7. Servírujte teplé s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad so zemiakovou kašou alebo cestovinami.

Dobrú chuť!

 

Bravčová panenka s omáčkou - 2

2) Bravčová panenka s omáčkou

Ingrediencie:

Najlepšia oškvarková pomazánka

Najlepšia oškvarková pomazánka

Čítať viac »

Na bravčovú panenku:

  • 500 g bravčovej panenky
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvý tymián alebo rozmarín (voliteľne)

Na omáčku:

  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 ml bieleho vína (voliteľne)
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica masla
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Kondiment (napr. sójová omáčka alebo Worcesterská omáčka, podľa chuti)

Pokyny:

  1. Príprava panenky:

    • Bravčovú panenku dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou.
    • Osolte a okoreňte ju z každej strany.
    • Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte celé strúčiky cesnaku (môžete ich predtým jemne rozpučiť).
    • Panenku opražte na horúcom oleji z každej strany, až kým nebude zlatohnedá (približne 2-3 minúty na stranu).
    • Pridajte tymián alebo rozmarín, ak ich používate, a panvicu dajte do predhriatej rúry na 180 °C. Pečte približne 15-20 minút, kým vnútorná teplota dosiahne 65-70 °C.
    • Po upečení panenku vyberte z rúry a nechajte ju chvíľu odpočívať.
  2. Príprava omáčky:

    • Na tej istej panvici, kde ste opiekli panenku, pridajte maslo a na drobno nakrájanú cibuľu. Opekajte, až kým cibuľa nebude mäkká a získa zlato-hnedú farbu.
    • Pridajte biele víno a nechajte ho pôsobiť niekoľko minút na strednom ohni, aby sa vyparil alkohol – víno by malo byť takmer vyprážané.
    • Následne pridajte smotanu na varenie a horčicu. Zmiešajte a varte na nízkej teplote, kým omáčka nezhustne. Cieľom je, aby bola omáčka krémová.
    • Dochutťe solí, čiernym korením a podľa chuti pridaním kondimentu.
  3. Servírovanie:

    • Po odpočinutí nakrájajte panenku na plátky.
    • Na tanier nalejte omáčku a umiestnite na ňu plátky bravčovej panenky.
    • Servírujte s obľúbenými prílohami, ako sú zemiaky, ryža alebo zelenina.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. Dalibor píše:

    Bravčová panenka je jedno z najlepšich mies.Pripravil som ju podla receptu a velmi chutila.Bol som z chuťou nadmieru spokojný