Tento recept na bravčovú pečeň pečenú v čepci je jednoduchý a chutný. Tu je krok za krokom postup:
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 cibule, nakrájané na polkruhy
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 4 plátky slaniny
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 ml vývaru
Bravčová pečeň pečená v čepci
Postup:
- Predohrejte rúru na 180 °C.
- Očistite a opláchnite bravčovú pečeň. Osolte a okoreňte ju podľa chuti.
- Na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich do zlatista.
- Odstráňte cibuľu a cesnak z panvice a v tej istej panvici opečte plátky slaniny do kýblika.
- V pekáči umiestnite opečené plátky slaniny na dno a položte na ne osolenú a okorenú bravčovú pečeň.
- Okolo bravčovej pečene rozložte orestovanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte vývar do pekáča, aby sa pečeň nevysušila.
- Zakryte pekáč a vložte ho do predhriatej rúry.
- Pečte pečeň asi 1 hodinu, prípadne do dovarenia. Pravidelne ju polievajte vývarom, aby zostala šťavnatá.
- Po upečení nechajte pečeň chvíľu odpočívať, potom ju nakrájajte na plátky a servírujte.
Takto pripravená bravčová pečeň pečená v čepci je skvelým jedlom pre milovníkov slaniny a pečeného mäsa. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 200 g slaniny alebo údeného boku
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 balenie lístkového cesta
- 1 vajce na potretie
Postup:
-
Príprava pečene:
- Bravčovú pečeň umyte a nakrájajte na tenšie plátky.
- V hlbokom tanieri zmiešajte soľ, čierne korenie, mletú papriku a majoránku. Pečeň marinujte touto zmesou aspoň 30 minút.
-
Smaženie slaniny a cibule:
- Na panvici rozohrejte trochu oleja a pridajte nakrájanú slaninu alebo údený bok. Opražte, kým nie je chrumkavý.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte ďalších 5-7 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
-
Príprava plnky:
- Prepečenú slaninu s cibuľou a cesnakom preložte do misy. Pridajte marinovanú pečeň a dôkladne premiešajte.
-
Príprava čepca:
- Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik s dostatočnými rozmermi, aby pokrylo všetky ingrediencie a vytvorilo „čepiec“.
- Na cesto rozložte plnku s pečeňou, pričom pozdĺž okrajov nechajte priestor na zlepenie.
-
Zakrytie a pečenie:
- Cesto zložte tak, aby vytvorilo balíček okolo plnky. Okraje dôkladne zlepte, aby sa plnka nevysypala.
- Podľa chuti ozdobte vrch cesta pomocou noža, aby ste vytvorili vzory, a potrite rozšľahaným vajíčkom.
-
Pečenie:
- Predhrejte rúru na 200 °C a pečte čepiec približne 25-30 minút, alebo kým nie je cesto zlatisté a chrumkavé.
-
Servírovanie:
- Po upečení nechajte čepiec chvíľu vychladnúť, potom ho nakrájajte na kusy a podávajte. Môžete ho podávať s kyslou smotanou alebo zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!