Toto je recept na bravčovú pečeň s pikantnou paradajkovou omáčkou:
Zloženie:
- 500 g bravčovej pečene (nakrájanej na tenké plátky)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
- 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky mletej pálivej papriky (alebo podľa chuti)
- Sójová omáčka (na dochutenie)
- Soľ a korenie podľa vkusu
- Olej na vyprážanie
Bravčová pečeň s pikantnou paradajkovou omáčkou
Príprava:
- Na panvici zohrejte trochu oleja a orestujte cibuľu a cesnak, až budú zlatisté.
- Pridajte nakrájanú papriku a opečte ju do mäkka.
- Následne vložte bravčovú pečeň a smažte, kým bude dôkladne prepečená.
- Pridajte mletú sladkú a pálivú papriku, spolu s paradajkovým pretlakom. Dobre premiešajte.
- Dochutíme soľou, korením a prípadne aj sójovou omáčkou podľa potreby.
- Servírujte s obľúbenou prílohou, ako sú ryža alebo zemiaková kaša.
Prajem dobrú chuť!
2) Bravčová pečeň v pikantnej paradajkovej omáčke
Zloženie:
- 500 g bravčovej pečene
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g paradajkového pretlaku (prípadne konzervované drvené paradajky)
- 1-2 čili papričky (podľa chuti)
- 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pálivej, podľa preferencie)
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 3-4 polievkové lyžice olivového oleja
- 150 ml vývaru alebo vody
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava pečene: Bravčovú pečeň dôkladne umyte a osušte. Odstráňte všetky sivé blany a priečky (ak sú prítomné). Potom ju nakrájajte na plátky hrubé asi 1-2 cm.
-
Cibuľa a cesnak: Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte na jemno nakrájanú cibuľu. Smažte ju na strednom ohni, kým nebude priesvitná a zlatistá. Pridajte nasekaný cesnak a krátko restujte, kým nezačne voňať.
-
Príprava omáčky: K cibuli a cesnaku pridajte paradajkový pretlak, nasekané čili papričky, papriku a oregano. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte variť na miernom plameňa asi 5 minút, aby sa chute spojili.
-
Pridanie pečene: Do omáčky vložte plátky pečene, soľ a korenie podľa chuti. Zalejte vývarom alebo vodou a nechajte dusiť na miernom ohni asi 15-20 minút, kým pečeň nie je krásne prepečená a zmäkne. Počas dusenia občas premiešajte, aby sa omáčka nepripálila.
-
Podávanie: Po uvarení ochutnajte a prípadne dosoľte. Servírujte s obľúbenou prílohou, ako sú varené zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb. Na tanieri môžete jedlo ozdobiť nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť!