Bravčová pečienka so smotanovou omáčkou

Tu je recept na bravčovú pečienku so smotanovou omáčkou:

Suroviny:

  • 500 g bravčovej pečienky
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica múky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice oleja na smaženie

 

Bravčová pečienka so smotanovou omáčkou

Postup:

  1. Bravčovú pečienku opláchnite pod studenou vodou a osušte papierovou utierkou. Nakrájajte ju na plátky hrubé približne 1 cm. Osolte a okoreňte plátky bravčovej pečienky podľa chuti.
  2. Cibuľu a cesnak ošúpajte a nakrájajte na jemné kocky.
  3. Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezačnú jemne zlatieť. Pridajte plátky bravčovej pečienky a opečte ich z oboch strán dozlatista.
  4. Po opečení pečenky vytiahnite ich z panvice a na rovnakú panvicu pridajte 1 lyžicu múky. Opražte múku, kým nezíska jemne zlatistú farbu.
  5. Potom do panvice pridajte smotanu na varenie a dôkladne premiešajte, aby sa múka rozpustila a nevznikli hrudky. Ochutnajte omáčku soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  6. Kombinujte omáčku s bravčovou pečienkou a nechajte ich spolu povariť ešte pár minút, aby sa arómy spojili.
  7. Podávajte bravčovú pečienku so smotanovou omáčkou s dusenou ryžou alebo zemiakovým pyré a obľúbeným šalátom.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na pečienku:

  • 500 g bravčovej pečienky (napr. krkovička alebo brucho)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2-3 lyžice oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (voliteľné)

Na smotanovú omáčku:

  • 250 ml sladkej smotany
  • 1 lyžica múky
  • 1/2 šálky vývaru (môže byť aj zeleninový)
  • 1 lyžička horčice (podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľné)
  • Nasekaná pažítka alebo petržlen na ozdobu

Postup:

  1. Príprava bravčovej pečienky:

    • Bravčovú pečienku umyjeme a nakrájame na rovnaké kusy (hrubé asi 2-3 cm).
    • Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.
    • Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu do zlatista. Pridáme cesnak a krátko opražíme.
  2. Smaženie pečienky:

    • Na panvici s cibuľou pridáme kúsky pečienky, osolíme, okoreníme a posypeme oreganom. Smažíme na strednom ohni asi 8-10 minút z každej strany, kým nie sú zlatohnedé a dobre prepečené. Potom je potrebné ich vybrať a odložiť na tanier.
  3. Príprava smotanovej omáčky:

    • Do tej istej panvice, kde sme smažili pečienku, pridáme múku, dôkladne premiešame a krátko opražíme (asi 1 minútu).
    • Postupne pridávame vývar a well premiešavame, aby sa netvorili hrudky.
    • Pridáme smotanu, horčicu a varíme na miernom ohni, kým omáčka nezačne hustnúť. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Na konci môžeme pridať aj citrónovú šťavu pre osvieženie chuti.
  4. Servírovanie:

    • Kúsky pečienky vložíme späť do panvice so smotanovou omáčkou a necháme ich ešte niekoľko minút zahriať.
    • Podávame na tanieri, posypané nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Výborne sa hodí s prílohou ako sú zemiaky, ryža, alebo čerstvá zeleninová obloha.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *