Tento recept som si ešte nikdy nepripravila. Poďme sa naň pozrieť spoločne.
Bravčová sviečková s krémom
Ak máte chuť skúsiť niečo nové a chutné, ponúkam vám recept na bravčovú sviečkovú s krémom. Tento jednoduchý a chutný recept ponúka skvelú kombináciu mäsa, smotany a aromatických korenín. Tu je návod:
Potrebné ingrediencie:
- 500 g bravčového stehna
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml varenej smotany
- 200 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice múky
- Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- Olej na osmaženie
Postup:
- Sviečkovú nakrájajte na tenké plátky (približne 1 cm hrubé).
- Cibuľu a cesnak nasekajte na drobné kúsky.
- Na panvici rozohrejte olej a opražte cibuľu a cesnak, dokým nezískajú zlatú farbu.
- Pridajte plátky bravčovej sviečkovej a opečte ich zo všetkých strán, kým nie sú správne prepečené.
- Odstráňte mäso z panvice a uložte ho nabok.
- Do panvice s cibuľou a cesnakom pridajte múku a za stáleho miešania ju opražte, kým nezískate hustú jemne zlatú omáčku.
- Pomaly pridávajte smotanu na varenie a hovädzí vývar. Povaríme, kým omáčka nezhustne.
- Vráťte mäso do panvice a varte ešte asi 10 minút, aby sa chuť prepojila s omáčkou.
- Podľa vlastnej chuti pridajte soľ a korenie a nechajte dusiť na miernom ohni ďalších 5 minút.
Bravčová sviečková s krémom sa najlepšie podáva s knedľou alebo ryžou a čerstvým kyslým uhorkovým šalátom. Vychutnajte si toto vynikajúce a sýte jedlo s rodinou alebo priateľmi!
2) Bravčová sviečková na smotane
Potrebné ingrediencie:
- 500 g bravčovej sviečkovej
- 2 stredné cibule
- 2 mrkvy
- 150 g zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 100 ml bieleho vína
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička horčice
- Soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia
- Bobkový list
- Škorica (kúsok, voliteľné)
- Kôpor alebo petržlenová vňať na dekoráciu
Pokyny:
-
Príprava ingrediencií: Bravčovú sviečkovú umyte a osušte papierovým uterákom. Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájajte na kocky. Cesnak nasekajte na jemno.
-
Osmahnutie mäsa: Na panvici rozohrejte olej a maslo. Pridajte bravčovú sviečkovú a opečte ju zo všetkých strán, aby nadobudla zlatistú farbu. Mäso vyberte a uložte na tanier.
-
Príprava základnej omáčky: Na tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak. Orestujte…do zmäknutia a zlatista. Pridajte horčicu, dobre premiešajte a nechajte ešte chvíľu variť.
-
Deglazovanie: Do panvice vlejte biele víno a nechajte ho odvariť, aby sa alkohol úplne vyparil. Následne pridajte bobkový list a škoricu (ak ju chcete použiť).
-
Dusenie: Do panvice vráťte osmahnuté mäso, pridajte soľ, čierne korenie a dostatok vody, aby bolo mäso takmer ponorené. Prikryte a nechajte variť na miernom ohni približne 1,5 hodiny, až kým mäso nebude dostatočne mäkké.
-
Príprava omáčky: Po uvarení mäsa ho vyberte z panvice a nechajte trochu vychladnúť. Zeleninu v panvici rozmixujte na jemnú omáčku. Potom vmiešajte smotanu a dôkladne premiešajte.
-
Podávanie: Mäso nakrájajte na plátky a servírujte ho preliate omáčkou. Môžete ozdobiť čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Podávanie:
Bravčová sviečková na smotane sa skvele hodí s knedľou, zemiakmi alebo cestovinami, ako aj so sekaným alebo vareným zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!