Ak máte záujem o recept na bravčové karé pripravené na spôsob prírody, ponúkame vám jednoduchý a chutný variant:
Ingrediencie:
- 4 kusy bravčového karé
- 2 lyžice oleja z olív
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 1 lyžička zmesi sušených byliniek provensálskeho typu
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice masla
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Bravčové karé na spôsob prírody
Návod na prípravu:
- Predhrejte rúru na teplotu 180 °C.
- V miske skombinujte olivový olej, nasekaný cesnak, zmes provensálskych byliniek, soľ a čierne korenie.
- Natrite bravčové karé marinádou a nechajte odpočívať aspoň 15 minút.
- Na panvici rozohrejte maslo na strednom plameni a opečte karé z každého boku približne 3-4 minúty, kým nezíska peknú zlatú farbu.
- Premiestnite karé z panvice do rúry a pečte ďalších 15 – 20 minút, kým mäso nie je dôkladne prepečené.
- Akonáhle je mäso z rúry vonku, nechajte ho pár minút odpočívať a následne ho nakrájajte na plátky.
- Servírujte s ľubovoľnou prílohou a dozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Bravčové karé na prírodno
Ingrediencie:
- 500 g bravčového karé
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 3 lyžice oleja z olív
- Soľ (na chuť)
- Čierne korenie (podľa preferencie)
- 1 lyžička sušeného rozmarínu (alebo čerstvého)
- 1 lyžička papriky (sladkej alebo pikantnej)
- 150 ml vody alebo vývaru
- Citrón (na dochutenie, voliteľne)
Návod:
-
Príprava mäsa: Bravčové karé umyte a osušujte papierovou utierkou. Následne ho nakrájajte na plátky s hrúbkou približne 1,5 cm.
-
Marinovanie: Plátky ochuťte soľou, čiernym korením, posypte rozmarínom a paprikou. Môžete pridať aj pretlačený cesnak. Nechajte marinovať minimálne 30 minút (najlepšie 1-2 hodiny) v chladničke.
-
Smaženie: Na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a opražte do zlatista. Následne dajte na panvicu marinované plátky karé a opekajte ich z oboch strán do zlatista.
-
Dusenie: Po opečení pridajte vodu alebo vývar a znížte teplotu. Zakryte panvicu pokrievkou a nechajte mäso dusiť na nízkom plameni približne 30-40 minút, kým nie je mäkké. Ak je to potrebné, pridajte viac vody, aby sa mäso nepripálilo.
-
Servírovanie: Po dokončení varenia podávajte mäso s prílohou podľa vlastného uváženia, napríklad so zemiakmi, ryžou alebo čerstvým šalátom. Na záver môžete pokvapkať citrónovou šťavou na osvieženie chuti.
Prajem dobrú chuť!